• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 5231
  • Last Modified:

Exchange 2010 EWS problem - Out of Office (outlook 2007) not working (server not available) - Also MAC Entourage no longer connecting.

Until recently, Out of office was working fine on our Exchange 2010 server. Since it has stopped, I have tried several things to get it working. Nothing so far has worked.

I can see the EWS in adsi edit.
I have tried various security settings in IIS.
I have used the Set-WebServicesVirtualDirectory in command shell. ( I think this is when Entourage went offiline. Entourage connects to exchange using the https://server.domain.com/ews/exchange.asmx in it's settings.)
I've checked DNS. All OK.
I ran dcdiag and all was clear (except NCSecDesc failed but I don't plan on having any read only domain controllers so it doesn't matter).

I'm not really sure where else to look.

I am prepared to run through this from the top since it is possible I have missed something.

Any thoughts on how to get the EWS service working properly would be greatly appreciated.

Note: Although running Exchange 2010 - we do not have Service Pack 1 installed yet. When we tried installing the pre-requisite hotfixes, we lost the abaility to log into the server. Had to remove them which therefore prevents us installing SP1.

This is fairly urgent for me to get working in the next day or two.  Any assistance will be greatly appreciated.

Regards,

Simon.
0
epssupport
Asked:
epssupport
  • 12
  • 8
1 Solution
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Sounds certificate & autodiscover related.

What happens if you run Test-OutlookWebServices -Identity:user@yourdomain.com for one of the affected users?
0
 
epssupportAuthor Commented:
Is that a command shell test?
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Exchange Management Shell
0
What Kind of Coding Program is Right for You?

There are many ways to learn to code these days. From coding bootcamps like Flatiron School to online courses to totally free beginner resources. The best way to learn to code depends on many factors, but the most important one is you. See what course is best for you.

 
epssupportAuthor Commented:
OK, I ran the EMS and input the command line.
Here is what I got:


[PS] C:\Windows\system32>Test-OutlookWebServices -Identity:administrator@mydomain.com
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1019
Type       : Information
Message    : A valid Autodiscover service connection point was found. The Autodiscover URL on this Object is https://mail.contoso.com/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://mail.contoso.com/autodiscover/autodiscover.xml received the error The remote name could not be resolved: 'mail.contoso.com'
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1023
Type       : Error
Message    : The Autodiscover service couldn't be contacted.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1106
Type       : Information
Message    : Contacted the Autodiscover service at https://MYSERVER.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1116
Type       : Information
Message    : [EXCH] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MYSERVER.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1115
Type       : Information
Message    : [EXCH] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MYSERVER.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1114
Type       : Information
Message    : [EXCH] The UM is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://MYSERVER.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1122
Type       : Success
Message    : Autodiscover was tested successfully.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx received the error The request failed with  the error message:
--
 <html><head><title>Object moved</title></head><body>
 <h2>Object moved to <a href="%2fEWS%2flogin.aspx%3fReturnUrl%3d%252fEWS%252fExchange.asmx">here</a>.</h2>
  </body></html>
 --.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1025
Type       : Error
Message    : [EXCH] Error contacting the AS service at https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx. Elapsed time was 696 milliseconds.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx received the error the remote server returned an error: (404) Not Found.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1027
Type       : Error
Message    : [EXCH] Error contacting the UM service at https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx. Elapsed time was 10 milliseconds.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1113
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/ews/exchange.asmx received the error The request failed with the error message:
             --
<html><head><title>Object moved</title></head><body>
 <h2>Object moved to <ahref="%2fEWS%2flogin.aspx%3fReturnUrl%3d%252fews%252fexchange.asmx">here</a>.</h2>
 </body></html>
  --.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1125
Type       : Error
Message    : [Server] Error contacting the AS service at https://myserver.mydomain.com/ews/exchange.asmx. Elapsed time was 4 milliseconds.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1113
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/ews/exchange.asmx received the error The remote server returned an error: (404) Not Found.
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1127
Type       : Error
Message    : [Server] Error contacting the UM service at https://myserver.mydomain.com/ews/exchange.asmx. Elapsed time w as 3 milliseconds.
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Ok - you ran it with your own domain details and then changed them in the above copy and paste, yes? :-)

Tis bit:

Message    : When contacting https://mail.contoso.com/autodiscover/autodiscover.xml received the error The remote name could not be resolved: 'mail.contoso.com'
RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1023

Suggest there is a DNS issue contacting the mail. domain.
0
 
epssupportAuthor Commented:
Yes.
myserver.mydomain.com is as it suggests.

mail.contoso.com i think is a default microsoft entry.
It is not our domain. I have never entered any information regarding this server/domain.

Is it easy to remove it. If this is what blocking my own domain from repsonding then it may be an easy fix.

0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
From what I can see, the EWS URL is actually redirecting - possbily, looking at the next message to a login page of some kind.

What happens if you try to browse to it?
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Had a thought - your users aren't going through a proxy server are they?

If so, I'd set an exception to this address.
0
 
epssupportAuthor Commented:
If I use Internet Explorer to browse to:
https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx

First I get the "There is a problem with this sites certificate" error.

I click "Continue to website (Not recommended)"

Then I get:
Server Error in '/EWS' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

The resource cannot be found.
Description: HTTP 404. The resource you are looking for (or one of its dependencies) could have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.  Please review the following URL and make sure that it is spelled correctly.

Requested URL: /EWS/login.aspx

--------------------------------------------------------------------------------
Version Information: Microsoft .NET Framework Version:2.0.50727.4952; ASP.NET Version:2.0.50727.4955
0
 
epssupportAuthor Commented:
No proxy server.
All on the LAN at present.
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Ok - that suggests two things.

One - the certificate is wrong as per my original answer. We can get to that later.

Two - something has moved / deleted / changed the EWS folder on the server.

This could have been the failed update.

Follow these:

To remove EWS: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124231.aspx
To re-create EWS: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb125176.aspx

Once that bit is working you will need to look into your certificate.
0
 
epssupportAuthor Commented:
OK, I can try to recreate the EWS after the users leave. Should only be another hour or so.

With regards to the certificate, I think it's only giving that error because it's self signed and not from a trusted CA.
But , as you say, we can look at that if reinstalling EWS works.

Are you likely to be around to answer more questions later this evening?
Hopefully it'll only be a coulpe of hours before I know the outcome.

Your help is much appreciated.

Simon.
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Hi Simon - self signed certs cause all sorts of issues so much better to get hold of a public CA UC/SAN (Unified Communications / Subject Alternative Name [same thing, different names]) from the likes of GoDaddy or certificatesforexchange.com

I can't promise that I will be around on here but if you mail me directly on Tony AT Johncock DOT CO DOT UK<NOSPAM>

(Just made that bot unreadable - dot = . of course and remove the whole <NOSPAM> bit.

I will have access to mails on my phone. :-)

Then we can update anything on here tomorrow with any additional steps.
0
 
epssupportAuthor Commented:
OK, Removed and recreated the EWS.

Run the Test-Outlookwebservices again, this is what I got:



RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1019
Type       : Information
Message    : A valid Autodiscover service connection point was found. The Autodiscover URL on this object is https://mail.contoso.com/autodiscover/autodiscover.xml.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://mail.contoso.com/autodiscover/autodiscover.xml received the error The remote name could not be resolved: 'mail.contoso.com'

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1023
Type       : Error
Message    : The Autodiscover service couldn't be contacted.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1106
Type       : Information
Message    : Contacted the Autodiscover service at https://myserver.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1116
Type       : Information
Message    : [EXCH] The AS is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://myserver.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1115
Type       : Information
Message    : [EXCH] The OAB is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://myserver.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1114
Type       : Information
Message    : [EXCH] The UM is configured for this user in the AutoDiscover response received from https://myserver.mydomain.com:443/autodiscover/autodiscover.xml.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1122
Type       : Success
Message    : Autodiscover was tested successfully.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx received the error The request failed with the error message:
             --
             <html><head><title>Object moved</title></head><body>
             <h2>Object moved to <a href="%2fEWS%2flogin.aspx%3fReturnUrl%3d%252fEWS%252fExchange.asmx">here</a>.</h2>
             </body></html>
             
             --.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1025
Type       : Error
Message    : [EXCH] Error contacting the AS service at https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx. Elapsed time was 3 milliseconds.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx received the error The remote server returned an error: (404) Not Found.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1027
Type       : Error
Message    : [EXCH] Error contacting the UM service at https://myserver.mydomain.com/EWS/Exchange.asmx. Elapsed time was 3 milliseconds.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/webservices.aspx received the error The request failed with HTTP status 404: Not Found.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1025
Type       : Error
Message    : [EXPR] Error contacting the AS service at https://myserver.mydomain.com/webservices.aspx. Elapsed time was 2 milliseconds.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://myserver.mydomain.com/webservices.aspx received the error The remote server returned an error: (404) Not Found.

RunspaceId : 047316df-3270-46aa-8b26-5c986bade880
Id         : 1027
Type       : Error
Message    : [EXPR] Error contacting the UM service at https://myserver.mydomain.com/webservices.aspx. Elapsed time was 2 milliseconds.


The mail.contoso.com is still there, thought that would be gone.

Not sure I am any further forward with this than before I reinstalled the EWS.
0
 
epssupportAuthor Commented:
Is anyone else able to assist with this issue?

I am about for another 2 hours and would like to continue trying to get the EWS working.

Many thanks.

Simon.
0
 
Tony JLead Technical ArchitectCommented:
Good luck finding the answer Simon.
0
 
epssupportAuthor Commented:
Hi,
If you have any more insight into this issue, your input will be welcome.
I was only looking around for other assistance because I knew you were offline.

Thanks.
0
 
epssupportAuthor Commented:
I have found that since recreating the EWS, I can no longer connect to the excahnge management shell or the exhange management console.

I get:
VERBOSE: Connecting to myserver.mydomain.com
[myserver.mydomain.com] Connecting to remote server failed with the following error message : The WinRM client sent a request to an HTTP server and got a response saying the requested HTTP URL was not available. This is usually returned by a HTTP server that does not support the WS-Management protocol. For more information, see the about_Remote_Troubleshooting Help topic.
    + CategoryInfo          : OpenError: (System.Manageme....RemoteRunspace:RemoteRunspace) [], PSRemotingTransportExc
   eption
    + FullyQualifiedErrorId : PSSessionOpenFailed

I have tried reinstalling the WinRM IIS Extensions but this has not changed anything.

Help!
0
 
epssupportAuthor Commented:
Due to lack of response, I had to call Microsoft and log a call with them.

Here is what we did:
=We deleted the Autodiscover,EWS,ECP,OAB
=And we recreated the virtual directories
=And we followed the KB 940726
=And we ran the following
Set-ClientAccessServer -Identity MyServer -AutodiscoverServiceInternalUri https://MyServer/autodiscover/autodiscover.xml 
Set-WebServicesVirtualDirectory -Identity "MyServer\EWS (Default Web Site)" -InternalUrl https:/MyServer/ews/exchange.asmx
Set-OABVirtualDirectory -Identity "MyServer\oab (Default Web Site)" -InternalUrl https://MyServer/oab
=Checked and found EWS directory had Forms based authentication enabled.
=Disabled Forms based authentication on EWS in IIS.
=Did IIS reset
=And found that we are able to set OOF now

Here are some of the documents we used in supporting the solution above:
Exchange 2007 Users Unable to See Free/Busy Information for Mailboxes on Exchange 2003 Server
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc540460.aspx
Client Features in Exchange 2007
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998820.aspx
Troubleshooting Free/Busy Information for Outlook 2007
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb397225.aspx
What does Exchange 2007 Availability Service do
http://msexchangeteam.com/archive/2006/10/23/429296.aspx
http://msexchangeteam.com/archive/2007/04/30/438249.aspx
http://msexchangeteam.com/archive/2007/07/02/445698.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa995942.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998327.aspx
Certificate in Exchange 2007
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa995942.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998327.aspx
0
 
epssupportAuthor Commented:
Posted solution fixed Autodiscover & EWS. Out of Office and MACs were once again able to connect to EWS.
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

Join & Write a Comment

Featured Post

The 14th Annual Expert Award Winners

The results are in! Meet the top members of our 2017 Expert Awards. Congratulations to all who qualified!

  • 12
  • 8
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now