Solved

outbound mail flow problem migration to Exchange 2010

Posted on 2011-03-21
12
2,442 Views
Last Modified: 2012-05-11
Hello,

I am migrating from Exchange 2003 to Exchange 2010 and experiencing that some outbound emails to the internet (several international domains) are not received.
also some internal outlook users are receiving the message "mail delivery delay" also when sending email to external destinations.

what i did;

tried to enable logging on the default send connector "SmallBusiness smtp connector" but the option was not available,created a new send connector and tried to disable the default send connector
Then it gave the error;

--------------------------------------------------------
Microsoft Exchange Error
--------------------------------------------------------
Action 'Disable' could not be performed on object 'SmallBusiness SMTP connector'.

SmallBusiness SMTP connector
Failed
Error:
Property Enabled can't be set on this object because it requires the object to have version 0.1 (8.0.535.0) or later. The object's current version is 0.0 (6.5.6500.0).




--------------------------------------------------------
OK
--------------------------------------------------------
     Default SMTP Connector New send connector -Network Tab
0
Comment
Question by:antwerp2007
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 6
  • 6
12 Comments
 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35178984
Meanwhile i added an MX record for the new Exchange 2010 server in the doman.local AD integrated forward lookup zone
I also use tracert and telnet 25 to the external mailservers as further investigation
0
 
LVL 74

Accepted Solution

by:
Glen Knight earned 500 total points
ID: 35178989
First thing is to delete the SBS SMTP Connector, it's not required, all mailflow will go through the Exchange 2010 server you just need to ensure you have configured a Send Connector under Organisation Configuration > Hub Transport.

Second thing to check is that you don't have a smarthost configured on your Default SMTP Virtual server and that the port is correct, as per my guide here: http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/A_3044-Exchange-Server-Mail-Flow.html
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 35178995
>>Meanwhile i added an MX record for the new Exchange 2010 server in the doman.local AD integrated forward lookup zone

Please delete this record, it is not required, MX records are only used in the external DNS.
0
What does it mean to be "Always On"?

Is your cloud always on? With an Always On cloud you won't have to worry about downtime for maintenance or software application code updates, ensuring that your bottom line isn't affected.

 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35179142
Hello Demazter,

I already removed the default SMTP connector but will also delete the Mx record,also i am uninstalling GFI antispam which i installed recently
0
 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35179237
Demazter,

I have read your article "Exchange Server Mail flow" now.
All my mailboxes and public folders are moved to the new Exchange 2010 server,i believe that the Exchange 2010 server is relaying all the outboud emails to the internet via the senc connector without interaction from the Exchange 2003 server?
Is this correct?
So i can ignore the settings on the Exchange 2003
I am not using a smart host for relaying messages.
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 35179238
>>Is this correct?

Absolutely :)
0
 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35179266
Ok, i am checking my smtp logs meanwhile
Do you have any information or suggestion on the option " Use the Extenal DNS lookup setting on the transport server"?
In which situation do you use this?
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 35179273
The only reason to use this is if you are experiencing names lookup problems, and for this to work you need to right click on the server under Server Configuration and set the External DNS servers.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35179539
Ok,thank you

in the log file i found the following info which seems to be good?

i replaced domain names by internaldomain (sender) externaldomain (external RCPT)

2011-03-21T09:25:08.593Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB3826,26,10.1.1.6:46641,74.125.79.27:25,*,171613,sending message
2011-03-21T09:25:08.593Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB3826,27,10.1.1.6:46641,74.125.79.27:25,>,MAIL FROM:<joyce@internaldomain.be> SIZE=24458,
2011-03-21T09:25:08.593Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB3826,28,10.1.1.6:46641,74.125.79.27:25,>,RCPT TO:<fo.hospe.madrid@externaldomain.com>,
2011-03-21T09:25:08.593Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB3826,29,10.1.1.6:46641,74.125.79.27:25,>,RCPT TO:<s.hospe.madrid@externaldomain.com>,
2011-03-21T09:25:08.593Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37D7,32,10.1.1.6:46592,74.125.79.27:25,<,354  Go ahead t17si3976685eei.55,
2011-03-21T09:25:08.599Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37D3,30,10.1.1.6:46588,74.125.79.27:25,<,250 2.1.5 OK w16si5412019eei.13,
2011-03-21T09:25:08.602Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37D3,31,10.1.1.6:46588,74.125.79.27:25,>,DATA,
2011-03-21T09:25:08.613Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37BA,2,10.1.1.6:46581,74.125.79.27:25,<,220 mx.google.com ESMTP p10si5412246eeh.103,
2011-03-21T09:25:08.613Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37BA,3,10.1.1.6:46581,74.125.79.27:25,>,EHLO hostname-EXCHANGE.internaldomain.local,
2011-03-21T09:25:08.622Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB378B,20,10.1.1.6:46602,78.40.96.175:25,*,,Received certificate
2011-03-21T09:25:08.622Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB378B,21,10.1.1.6:46602,78.40.96.175:25,*,ED2C702C2C06F6A24AD9D36BDFC2ADB7F0FD416A,Certificate thumbprint
2011-03-21T09:25:08.622Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB378B,22,10.1.1.6:46602,78.40.96.175:25,>,EHLO hostname2011-03-21T09:25:08.639Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37B4,2,10.1.1.6:46603,195.137.181.66:25,<,220 ironport6.accor.com ESMTP,
2011-03-21T09:25:08.639Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37B4,3,10.1.1.6:46603,195.137.181.66:25,>,EHLO hostname.internaldomain.local,
2011-03-21T09:25:08.644Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB3826,30,10.1.1.6:46641,74.125.79.27:25,<,250 2.1.0 OK q47si5412030eeh.27,
2011-03-21T09:25:08.645Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37A3,23,10.1.1.6:46579,173.231.139.7:25,<,221 2.0.0 pmta01.rsg2.rsglab.com says goodbye,
2011-03-21T09:25:08.645Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB37A3,24,10.1.1.6:46579,173.231.139.7:25,-,,Local
2011-03-21T09:25:08.648Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB378D,34,10.1.1.6:46567,213.4.149.253:25,<,250 2.0.0 OK,
2011-03-21T09:25:08.648Z,New Send connector to Internet,08CDB5BFBEEB378D,35,10.1.1.6:46567,213.4.149.253:25,*,170375,sending message

0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 35179571
that looks good to me.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:antwerp2007
ID: 35179658
thank you, should be kind of spam filter that is filtering the email at the destination
0
 
LVL 74

Expert Comment

by:Glen Knight
ID: 35179721
quite possible.
0

Featured Post

Are your AD admin tools letting you down?

Managing Active Directory can get complicated.  Often, the native tools for managing AD are just not up to the task.  The largest Active Directory installations in the world have relied on one tool to manage their day-to-day administration tasks: Hyena. Start your trial today.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

This article will help to fix the below error for MS Exchange server 2010 I. Out Of office not working II. Certificate error "name on the security certificate is invalid or does not match the name of the site" III. Make Internal URLs and External…
A couple of months ago we ran into an issue that necessitated re-creating our Edge Subscriptions. However, when we attempted to execute the command: New-EdgeSubscription -filename C:\NewEdgeSub_01.xml we received an error indicating that the LDAP se…
In this video we show how to create an Accepted Domain in Exchange 2013. We show this process by using the Exchange Admin Center. Log into Exchange Admin Center.: First we need to log into the Exchange Admin Center. Navigate to the Mail Flow >> Ac…
This video shows how to quickly and easily add an email signature for all users on Exchange 2016. The resulting signature is applied on a server level by Exchange Online. The email signature template has been downloaded from: www.mail-signatures…
Suggested Courses
Course of the Month10 days, 3 hours left to enroll

624 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question