Solved

OWSTIMER.EXE errors / intermittent email alerts

Posted on 2011-03-23
27
805 Views
Last Modified: 2012-05-11
We're seeing the attached errors in the event log multiple times throughout the day.  Immediate Email Alerts are sending intermittently.  With limited experience, I'm having trouble pinpointing the action or location causing the error.  Any help would be greatly appreciated.

other details to note:
the Timer Service is currently running under a user account
most of the data was migrated from WSS 2.0 using a 3rd party tool.

      PORTAL-20110323-1239.log
0
Comment
Question by:c3iitsupport
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 14
  • 8
  • 5
27 Comments
 
LVL 38

Expert Comment

by:Justin Smith
ID: 35200907
ARe you on SP2 for WSS?
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35201174
yes, we have Windows SharePoint Services 3.0 Service Pack 2 (SP2) installed.
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35201693
make sure your antivirus is excluding the    \12\ hive location
c:\program files \.....\12\

and the Profile location of the account running the service.

can you confirm

I have had similar problem with McAfee ent.


Best of luck.
0
Office 365 Training for IT Pros

Learn how to provision tenants, synchronize on-premise Active Directory, implement Single Sign-On, customize Office deployment, and protect your organization with eDiscovery and DLP policies.  Only from Platform Scholar.

 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35201752
I added the C:\Program Files\...\12\ hive location to the Symantec Endpoint exceptions
not sure what you mean regarding the Profile location of the account running the service.  can you elaborate?

Thanks!
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35201778
c:\user\MyName\

or in 2003
is c:\documents and Settings\MyName\

etc.


that is mainly the reason.
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35208027
exclusions added for the hive and the profile running the service.   will monitor and provide an update.

thanks for your help!
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35209620
unfortunately, that didn't help.  the event viewer is still loading up with errors every 5 or 10 minutes (almost every time the Timer job runs)
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35209739
you have to know which job

you will see that more on the \12\Logs folder

do you have that?

0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35232965
I increased the diagnostic logging to find out the job failing.  

i'm now noticing the Immediate Alerts timer job status in Central Administration just continues to fail every five minutes whereas before it was sporadic.    Updated log file attached. SPPORTAL-20110328-1110.log
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35233206
You can get a list of the timer jobs you have custom on the application using this command

stsadm -o enumssptimerjobs -title <the name of your shared services provider >

let us see if w can cross ref ,one of those with the  log error.



0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35233291
should i have an SSP in WSS 3.0?  if so, i'm unfamiliar.

and thank you for your continued efforts to help!
0
 
LVL 38

Expert Comment

by:Justin Smith
ID: 35233336
SSP isn't available in WSS
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35233341
Open your central administration
your Share Services provider should be on the left navigation  , make sure you use the title / display name
if it contain space ,put the name in " ....."

example
stsadm -o enumssptimerjobs -title "First Shared Services"
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35233412
unfortunately, i don't see a Shared Services provider in the left hand nav in Central Admin.  I only see Operations and Application Management.  I also checked in 'View All Site Content' and it's not listed there either. central admin
0
 
LVL 38

Expert Comment

by:Justin Smith
ID: 35233440
Again, SSP isnt available in WSS
0
 
LVL 38

Expert Comment

by:Justin Smith
ID: 35233485
ARe you using the SharePoint server as your outgoing SMTP server?  If so, have you double checked all settings in IIS?

0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35233506
I am sorry about that , I didn't expect a WSS

you can get a list of the jobs visually here
Central Administration > Operations > Timer Job Status    

but you need see if there are any errors , under the STATUS column.


0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35234216
we're using one of our exchange servers as the outgoing SMTP server.

Immediate Alerts is failing every five minutes (i have it currently set to "every 5 minutes between 0 and 59")
0
 
LVL 38

Expert Comment

by:Justin Smith
ID: 35234223
And it's authorized to relay through Exchange?
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35234306
are you sure Symantec is not blocking your SMTP traffic

can you double check ?
0
 
LVL 14

Expert Comment

by:GeorgeGergues
ID: 35234316
ACH1LLES brought this very point I started the ticket on.

Thanks ACH1LLES
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35234425
yes, the portal is authorized to relay through the exchange server specified in the 'Outgoing Email Settings' in Central Admin.  Alert emails were being sent sporadically until the end of last week when they completely stopped.
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35234596
if it helps, i was able to send myself an email by telnet'ing from the WSS server into the Exchange server specified in Central Admin.
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35234636
also, i just checked the Immediate Alerts job in Central Admin and it appears to have completed successfully during this 5 min increment.
0
 

Accepted Solution

by:
c3iitsupport earned 0 total points
ID: 35318314
i was able to temporarily resolve this issue.   In the immedsubscriptions table, we had almost 60 or so alerts still set up for terminated employees.  the alert emails were not resolving to the specified users, causing the errors.  here's what i did to manually resolve the email addresses and identify the terminated employees:

run a query for all unique email addresses in the immedsubscriptions table
copy all the unique email addresses into the "To" field of a blank email
click the 'check names' button in the email toolbar to see which names resolve and which don't
remove the resolved names from the immedsubscriptions export spreadsheet
navigate to each siteurl in the immedsubscriptions export and go to the site settings -> User Alerts
locate the user in question in the "Display alerts for:" drop down, highlight any alerts and click 'Delete Selected Alerts'

We haven't had an error in almost a week now since this process was completed.

I guess my next question is... how do we automate this process?   Did we do something wrong when we integrated with LDAP?
0
 

Author Comment

by:c3iitsupport
ID: 35353186
i'm going to close this thread and start a new one for a solution to the LDAP issue.  thanks for your suggestions!
0
 

Author Closing Comment

by:c3iitsupport
ID: 35381879
issue was solved on my own, unrelated to any suggestions from the experts.
0

Featured Post

On Demand Webinar: Networking for the Cloud Era

Did you know SD-WANs can improve network connectivity? Check out this webinar to learn how an SD-WAN simplified, one-click tool can help you migrate and manage data in the cloud.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

SharePoint Designer 2010 has tools and commands to do everything that can be done with web parts in the browser, and then some – except uploading a web part straight into a page that is edited in SPD. So, can it be done? Scenario For a recent pr…
In case you ever have to remove a faulty web part from a page , add the following to the end of the page url ?contents=1
Monitoring a network: why having a policy is the best policy? Michael Kulchisky, MCSE, MCSA, MCP, VTSP, VSP, CCSP outlines the enormous benefits of having a policy-based approach when monitoring medium and large networks. Software utilized in this v…
If you’ve ever visited a web page and noticed a cool font that you really liked the look of, but couldn’t figure out which font it was so that you could use it for your own work, then this video is for you! In this Micro Tutorial, you'll learn yo…

617 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question