We help IT Professionals succeed at work.

Check out our new AWS podcast with Certified Expert, Phil Phillips! Listen to "How to Execute a Seamless AWS Migration" on EE or on your favorite podcast platform. Listen Now

x

Installing Exchange 2010 in Windows 2003/Exchange 2003 Environment

estrovpa
estrovpa asked
on
Medium Priority
887 Views
Last Modified: 2012-05-11
I have a stable and working Exchange 2003 environment and am now working on moving over to Exchange 2010.  I have installed a second server (Windows 2008 Standard SP2) and properly integrated it into the Windows 2003 domain.  I have the Forest and Domain level at 2003 and the Exchange server in native 2003 mode.  

I have proceeded to updating the schema and have been stuck at the /prepareAD step.  I get the following error:

Configuring Microsoft Exchange Server

    Organization Preparation         ......................... FAILED
     The following error was generated when "$error.Clear(); install-RootOrganiz
ationContainer -DomainController $RoleDomainController" was run: "Couldn't find
the Enterprise Organization container.".

I have check everything and cannot figure out the source of the "Couldn't find the Enterprise Organization container" error.  DNS appears correct, the Forest/Domain is set properly and the 2008 Server appears to be integrated in the AD domain correctly.  

Any help of suggestions?

Comment
Watch Question

viveksahuLead Consultant

Commented:
Hi,

You can go through the deployment assistant from MS.

http://technet.microsoft.com/en-us/exdeploy2010/default.aspx
CERTIFIED EXPERT

Commented:
use run as administrator on CMD and execute the prep commands
note: the user ID also need to be the part of  Enterprise Admin rights on domain/forest

Author

Commented:
I have run all the prep commands as Administrator which has Enterprise Admin rights on the domain/forest.  

I ran ExPDA as well and the only issues were the fact that I use a Smarthost and SMTP is on port 2525.  

I have followed every guide I can get my hands on with no luck.

I may be missing something here and need some suggestions.  
CERTIFIED EXPERT

Commented:
if it still failes then Download Exchange Pre Deployment Analyzer and let this tool guide you to proper direction

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=88b304e7-9912-4cb0-8ead-7479dab1abf2&displaylang=en

Author

Commented:
ExPDA was installed and run and identified the Smarthost issue along with the port 2525 issue.  This shouldn't present a problem at install and I need these active to continue mail flow.  
CERTIFIED EXPERT

Commented:
did you tried restarting domain Controllers and then the new server (exchange 2010) and then run the prep commands

Author

Commented:
I restarted both server and allowed them to update AD.   No help.
CERTIFIED EXPERT

Commented:

Author

Commented:
I have reviewed this technet document and followed it completely.  Still no luck with the Exchange 2010 install.

Trouble starts here in the log file:

[04/25/2011 14:26:39.0110] [2] Beginning processing.
[04/25/2011 14:26:39.0126] [2] Couldn't find the Enterprise Organization container.
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] The following 1 error(s) occurred during task execution:
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] 0.  ErrorRecord: Couldn't find the Enterprise Organization container.
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] 0.  ErrorRecord: Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.OrgContainerNotFoundException: Couldn't find the Enterprise Organization container.
   at Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.ADSystemConfigurationSession.GetRootOrgContainerId(String fqdn, NetworkCredential credential)
   at Microsoft.Exchange.Configuration.Tasks.NewTenantADTaskBase`1.InternalBeginProcessing()
   at Microsoft.Exchange.Configuration.Tasks.Task.BeginProcessing()
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] The following error was generated when "$error.Clear(); install-RootOrganizationContainer -DomainController $RoleDomainController" was run: "Couldn't find the Enterprise Organization container.".
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] Couldn't find the Enterprise Organization container.
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] [WARNING] <<<  Setup failed to execute a task. Dumping all variables.... >>>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] $ = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ? = True
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ^ = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] _ = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ADServerSettings = Microsoft.Exchange.Data.Directory.SetupServerSettings
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] args = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ConfirmPreference = None
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ConsoleFileName =
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] DebugPreference = SilentlyContinue
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] Error = System.Collections.ArrayList {Couldn't find the Enterprise Organization container.; }
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ErrorActionPreference = Continue
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ErrorView = NormalView
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ExchangePropertyContainer = Microsoft.Exchange.Configuration.Tasks.ExchangePropertyContainer
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ExecutionContext = System.Management.Automation.EngineIntrinsics
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] false = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] FormatEnumerationLimit = 4
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] HOME = C:\Users\Administrator.VITANTONIO
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] Host = System.Management.Automation.Internal.Host.InternalHost
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] input = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumAliasCount = 4096
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumDriveCount = 4096
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumErrorCount = 256
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumFunctionCount = 4096
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumHistoryCount = 64
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MaximumVariableCount = 4096
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] MyInvocation = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] NestedPromptLevel = 0
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] null = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] OutputEncoding = System.Text.ASCIIEncoding
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PID = 384
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ProgressPreference = Continue
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSBoundParameters = System.Collections.Generic.Dictionary`2[System.String,System.Object]
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSCulture = en-US
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSEmailServer =
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSHOME = C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSSessionApplicationName = wsman
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSSessionConfigurationName = http://schemas.microsoft.com/powershell/Microsoft.PowerShell
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSSessionOption = System.Management.Automation.Remoting.PSSessionOption
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSUICulture = en-US
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PSVersionTable = System.Collections.Hashtable {System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; System.Collections.DictionaryEntry; }
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] PWD = C:\Windows\Temp\ExchangeSetup
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ReportErrorShowExceptionClass = 0
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ReportErrorShowInnerException = 0
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ReportErrorShowSource = 1
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ReportErrorShowStackTrace = 0
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleBinPath = C:\Windows\Temp\ExchangeSetup
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleCustomerFeedbackEnabled = $null
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointABCHContactService = <ServiceEndpoint><Url>http://pvt-contacts.msn.com/abservice/abservice.asmx</Url></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointDomainPartnerManageDelegation = <ServiceEndpoint><Url>https://domains.live.com/service/managedelegation.asmx</Url></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveFederationMetadata = <ServiceEndpoint><Url>https://nexus.passport.com/FederationMetadata/2006-12/FederationMetadata.xml</Url></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveGetUserRealm = <ServiceEndpoint><Url>https://login.live.com/GetUserRealm.srf</Url></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveRmsCertificationService = <ServiceEndpoint><Url>https://licensing.drm.microsoft.com/licensing/licensing.asmx</Url><CertificateSubjectName>TO BE FILLED IN </CertificateSubjectName></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveRmsLicensingService = <ServiceEndpoint><Url>https://certification.drm.microsoft.com/certification/certification.asmx</Url><CertificateSubjectName>TO BE FILLED IN </CertificateSubjectName></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveRmsPublishingService = <ServiceEndpoint><Url>https://licensing.drm.microsoft.com/licensing/publish.asmx</Url><CertificateSubjectName>TO BE FILLED IN </CertificateSubjectName></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointLiveServiceLogin2 = <ServiceEndpoint><Url>https://login.live.com/RST2.srf</Url></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDatacenterServiceEndpointRmsPremiseAuthenticationCertificate = <ServiceEndpoint><CertificateSubjectName>CN=exchangelabs.live-int.com, OU=Exchange, O=Microsoft, L=Redmond, S=Washington, C=US</CertificateSubjectName></ServiceEndpoint>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleDomainController = pe2600.vitantonio.net
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleFullyQualifiedDomainName = vitantonio.net
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleIndustry = NotSpecified
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleInstallationMode = BuildToBuildUpgrade
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleInvocationID = 20110425-1026360344912456003
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleIsDatacenter = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleOrganizationName = Vitantonio
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleOrgConfigVersion = 12640
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RolePrepareAllDomains = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RolePrepareDomain = True
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RolePrepareLegacyExchangePermissions = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RolePrepareOrganization = True
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RolePrepareSchema = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] RoleProductPlatform = amd64
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] ShellId = Microsoft.PowerShell
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] StackTrace =    at Microsoft.Exchange.Data.Directory.SystemConfiguration.ADSystemConfigurationSession.GetRootOrgContainerId(String fqdn, NetworkCredential credential)
   at Microsoft.Exchange.Configuration.Tasks.NewTenantADTaskBase`1.InternalBeginProcessing()
   at Microsoft.Exchange.Configuration.Tasks.Task.BeginProcessing()
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] true = True
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] VerbosePreference = SilentlyContinue
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] WarningPreference = Continue
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] WhatIfPreference = False
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] [WARNING] <<<  Variable dumping complete.  >>
[04/25/2011 14:26:39.0141] [1] Setup is stopping now because of one or more critical errors.
[04/25/2011 14:26:39.0157] [1] Finished executing component tasks.
[04/25/2011 14:26:39.0157] [1] Ending processing.
[04/25/2011 14:26:39.0172] [0] The Exchange Server setup operation did not complete. Visit http://support.microsoft.com and enter the Error ID to find more information.
[04/25/2011 14:26:39.0172] [0] End of Setup
[04/25/2011 14:26:39.0172] [0] **********************************************

Author

Commented:
Anyone have any good ideas?  Kinda stuck.
CERTIFIED EXPERT
Commented:
Unlock this solution with a free trial preview.
(No credit card required)
Get Preview
Unlock the solution to this question.
Thanks for using Experts Exchange.

Please provide your email to receive a free trial preview!

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

OR

Please enter a first name

Please enter a last name

8+ characters (letters, numbers, and a symbol)

By clicking, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.