?
Solved

Joomla 1.5 Web Install Database Configuration hangs

Posted on 2011-04-26
4
Medium Priority
?
1,154 Views
Last Modified: 2012-05-11
Here is my issue
Installed WAMP on 2003 Server
Going to use for intranet CMS
Decided to go with Joomla 1.5
Am using port 81 do differentiate from internet site on IIS on same box

When I enter information on step 4 Database Configuration the page just spins and times out blank

 Screen Shot of page before hitting next
Not a total novice but I wear a lot of hats

Thanks ahead of time.
0
Comment
Question by:fpstech
  • 2
4 Comments
 
LVL 7

Accepted Solution

by:
bill30 earned 750 total points
ID: 35470644
Guessing you have 2 SQL databases listening on the same port.  One for IIS and another for WAMP.  You could test this by shutting down your IIS server and see if you still time out.  You will have to change the SQL port from 1433 in the WAMP configurations.  Or configure WAMP to use your existing database.
0
 

Author Comment

by:fpstech
ID: 35474944
Hey Bill,

Thanks for the quick response...I am going to be honest I don't really know how I got this to work but here are the processes.

Verified that there was just one database check
Had MySql in the past and used it in conjunction with ColdFusion but had deleted old install of MySql
Tried to connect with ColdFusion to new MySql database
Had to download and install mysql-connector-odbc driver
Tried to connect with IP 192.168.156.253 without port 81 spit out error concerning an old host name I used in the past
Opened host file and found old mappings that needed to be deleted
Tried to connect with IP 192.168.156.253:81 no go
Mapped 192.168.156.253:81 to localhost
Tried with localhost
Success  

I can't say I am 100% comfortable with the result so will keep this open until Joomla is up and running if thats ok

Any input as to how or why this happened would be greatly appreciated
0
 
LVL 1

Assisted Solution

by:camm80
camm80 earned 750 total points
ID: 35507837
MySQL from WAMP runs on port 3306 and you do not specify the port in the connector.  It also is setup in WAMP by default to only allow connections from "localhost", so using the IP will not work either.  

Do you get a running status for MySQL from WAMP?  Just concerned that an old install might be running causing your problems.  

When you try with localhost, what is the error you get?  Can't connect, not authorized, etc.

If you go to Windows Services, do you see a MySQL running?  If so, stop it, and then restart all WAMP Services and try again.
0
 

Author Closing Comment

by:fpstech
ID: 35512773
Thanks guys, the bit about the IP is helpful and I now have it running, it was the way my host file was set up pointing local host to the 127.0.0.1 IP.

Once I changed that everything went pretty smooth so I am diving in to Joomla thanks again guys
0

Featured Post

Restore individual SQL databases with ease

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server delivers an easy-to-use, wizard-driven interface for restoring your databases from a backup. No expert SQL background required. Web interface provides a complete view of all available SQL databases to simplify the recovery of lost database

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

In Solr 4.0 it is possible to atomically (or partially) update individual fields in a document. This article will show the operations possible for atomic updating as well as setting up your Solr instance to be able to perform the actions. One major …
Recently I spent hours debugging an issue in a Rails project where ActiveRecord was causing MySQL errors trying to create a User object of a class at the top level of a Single Table Inheritance model structure.  It turns out `.create` behaves differ…
The purpose of this video is to demonstrate how to set up the WordPress backend so that each page automatically generates a Mailchimp signup form in the sidebar. This will be demonstrated using a Windows 8 PC. Tools Used are Photoshop, Awesome…
Screencast - Getting to Know the Pipeline
Suggested Courses
Course of the Month16 days, 19 hours left to enroll

862 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question