Link to home
Start Free TrialLog in
Avatar of mikelfritz
mikelfritzFlag for United States of America

asked on

Cummins Generator and ATS connecting to Echelon iLon100

I have a customer with a Cummins 2100 series Generator and ATS.  There is also an Echelon iLon100e3 that is supposed to monitor the genset and send e-mail alerts if something happens.  It runs on a multipoint lonworks connection.  It's a two wire connection in a daisy chain.

What I've done so far is; Commision the Generator first by holding the service pin down for 2 secs, then do the same to the ATS.  At this point the ATS and the generator talk and work as expected during a power failure or no-load test (test button on ATS).

Now if I run lonmaker and open the 2100 series template It goes through finding/commisioning the devices it sees.  Now the e-mail notifications work, I can control the generator through a web interface and see errors on the ATS or generator.

Now, however, the ATS and generator don't seem to be associated with each other.  A power failure or no load test causes the ATS to count down for motor start and the motor does not start as it should.  At this point I have to reset the generator and ATS and start over.  I left it with the ATS and generator talking and associated with one another so the unit works, I just don't get e-mail notifications.  

Does anyone have any experience with this type of setup?   I think what I may need to do is reset the ATS and the generator and then run lonmaker to let it do it's thing without me manually commisioning the Generator then ATS.
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Avatar of tiras gans
tiras gans
Flag of United States of America image

Link to home
membership
This solution is only available to members.
To access this solution, you must be a member of Experts Exchange.
Start Free Trial
Avatar of mikelfritz

ASKER

Thanks - I'll try it tomorrow.
This question has been classified as abandoned and is closed as part of the Cleanup Program. See the recommendation for more details.