Avatar of Teknikl1
Teknikl1
 asked on

Scanner SMTP communication error

Just completed a server migration from sbs2003 to sbs2011.  All went pretty well for the most part except for an smtp communication issue with a scanner.  (Konica Minolta 4690mf).
Scan to email (internal only) worked fine until the migration at which point the exchange server IP address was change to new machine.  Manually updated IP address info of new exchange server on scanner but still receive a "0113 [smtp] communication error".  Not having much luck finding anything in the event log on the server either.  Can anyone point me in the right direction??
ExchangeSBS

Avatar of undefined
Last Comment
Teknikl1

8/22/2022 - Mon
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Shreedhar Ette

Log in or sign up to see answer
Become an EE member today7-DAY FREE TRIAL
Members can start a 7-Day Free trial then enjoy unlimited access to the platform
Sign up - Free for 7 days
or
Learn why we charge membership fees
We get it - no one likes a content blocker. Take one extra minute and find out why we block content.
Not exactly the question you had in mind?
Sign up for an EE membership and get your own personalized solution. With an EE membership, you can ask unlimited troubleshooting, research, or opinion questions.
ask a question
Teknikl1

ASKER
Even though we're only scanning to internal email recipients?

Thanks!!!
Shreedhar Ette

Still you need to create Recevie Connector to allow scanner to send mail.

Also refer this:
http://zahirshahblog.com/2010/08/14/14-august-2010-1624/
Rob Williams

SBS 2003 prevented external mail relaying but SBS 2008/2011 protects internally as well. As shreedhar stated you need to add an receive connector to permit that device to send mail via Exchange. It is a common problem. Another link below outlining, skip down to the receive connector section.
http://blog.mpecsinc.ca/2009/09/sbs-2008-mfpcopier-to-scan-to-e-mail.html
Your help has saved me hundreds of hours of internet surfing.
fblack61
Teknikl1

ASKER
Thanks for your help guys but i'm still having issues.  I have created a new receive connector as instructed and also ran the specified command from Exchange command console to adjust Anonymous perms but still no luck.  Scanner is still returning a "0113 [smtp] communication error."
Nothing has changed on the scanner itself except the IP address of the smtp server. Scanner SMTP settings
Shreedhar Ette

- Are you able to telnet on port 25 from the desktop to exchange server?

- Also change the SMTP Server Address to FQDN name of the exchange server?
Teknikl1

ASKER
I am able to telnet to port 25 yes.  

Also changed IP address to FQDN in scanner settings

Email is flowing in and out, Exchange seems to be working fine except for communications with this D#*% scanner.

Get an unlimited membership to EE for less than $4 a week.
Unlimited question asking, solutions, articles and more.
Shreedhar Ette

- Please post the snapshot of the Connector you have created for the Scanner communication.
Teknikl1

ASKER
Thanks for the help guys.  After turning on verbose logging on the new receive connector, scanning a few documents abd reviewing the log, I found that the Exchange content filter was blocking the transmission.  Have made the necessary adjustments and all is workiing well now.