Solved

Windows 7 Will not Install USB Devices

Posted on 2011-09-08
5
1,999 Views
Last Modified: 2012-06-21
I've recently reloaded my workstation because I could not install any USB devices.  After reloading with WIndows 7 Ultimate x64 and running Windows Update everything was working well.  Now, 3 days later the problem has returned on my new workstation.  I've searched the setupapi.dev log immediately after trying to connect say a USB thumb drive below is a portion of the log:

Device Install (DiShowUpdateDevice) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 21:57:11.719
      cmd: "C:\Windows\system32\mmc.exe" "C:\Windows\system32\compmgmt.msc" /s
     dvi: {DIF_UPDATEDRIVER_UI} 21:57:11.719
     dvi:      No class installer for 'MB810'
     dvi:      No CoInstallers found
     dvi:      Default installer: Enter 21:57:11.719
     dvi:      Default installer: Exit
     dvi: {DIF_UPDATEDRIVER_UI - exit(0xe000020e)} 21:57:11.719
     ndv: {Update Driver Software Wizard for USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020}
     inf:      Opened PNF: 'C:\Windows\INF\usbstor.inf' ([strings.0409])
     inf:      {SetupCopyOEMInf: C:\Windows\INF\usbstor.inf} 21:57:15.369
     inf:           Driver Store location: C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\usbstor.inf_amd64_neutral_26b33263a639795d\usbstor.inf
     inf:           Published Inf Path: C:\Windows\INF\usbstor.inf
     inf:           Opened PNF: 'C:\Windows\INF\usbstor.inf' ([strings.0409])
     inf:           OEM source media location: C:\Windows\INF\
!    inf:           Unable to set OEM source media location - error ignored
!    inf:           Error 87: The parameter is incorrect.
     inf:      {SetupCopyOEMInf exit (0x00000000)} 21:57:15.401
     dvi:      Searching for hardware ID(s):
     dvi:           usb\vid_22b8&pid_4285&rev_0216
     dvi:           usb\vid_22b8&pid_4285
     dvi:      Searching for compatible ID(s):
     dvi:           usb\class_08&subclass_06&prot_50
     dvi:           usb\class_08&subclass_06
     dvi:           usb\class_08
     inf:      Opened PNF: 'C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\usbstor.inf_amd64_neutral_26b33263a639795d\usbstor.inf' ([strings.0409])
     dvi:      Selected driver installs from section [USBSTOR_BULK] in 'c:\windows\system32\driverstore\filerepository\usbstor.inf_amd64_neutral_26b33263a639795d\usbstor.inf'.
     dvi:      Class GUID of device changed to: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}.
     dvi:      Set selected driver complete.
     dvi:      {Plug and Play Service: Device Install for USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020}
     ump:           Creating Install Process: DrvInst.exe 21:57:15.401
     ump:           Server install process exited with code 0xc0000142 21:57:15.416
     ump:      {Plug and Play Service: Device Install exit(c0000142)}
     ndv:      Device Install failed for new device...installing NULL driver.
     dvi:      {Plug and Play Service: Device Install for USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020}
     ump:           Creating Install Process: DrvInst.exe 21:57:15.416
     ump:           Server install process exited with code 0xc0000142 21:57:15.432
     ump:      {Plug and Play Service: Device Install exit(c0000142)}
     ndv: {Update Driver Software Wizard exit(c0000142)}
<<<  Section end 2011/09/08 22:03:02.445
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 22:00:43.116
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:00:43.122
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:00:43.146
<<<  Section end 2011/09/08 22:00:43.148
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 22:15:17.599
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:15:17.599
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:15:17.631
<<<  Section end 2011/09/08 22:15:17.631
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


[Boot Session: 2011/09/08 22:15:55.359]

>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_0000&PID_0000\5&28b2efbf&0&1]
>>>  Section start 2011/09/08 22:16:24.894
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:16:24.894
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:16:24.957
<<<  Section end 2011/09/08 22:16:24.957
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - usb\vid_0000&pid_0000\5&28b2efbf&0&1]
>>>  Section start 2011/09/08 22:16:24.957
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:16:24.957
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:16:24.972
<<<  Section end 2011/09/08 22:16:24.972
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 22:17:04.490
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:17:04.490
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:17:04.490
<<<  Section end 2011/09/08 22:17:04.490
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


[Boot Session: 2011/09/08 22:20:15.375]

>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 22:21:15.216
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:21:15.216
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:21:15.357
<<<  Section end 2011/09/08 22:21:15.357
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_0781&PID_5406\0572730CEAD147DC]
>>>  Section start 2011/09/08 22:23:10.302
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:23:10.302
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:23:10.405
<<<  Section end 2011/09/08 22:23:10.405
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_0781&PID_5406\0572730CEAD147DC]
>>>  Section start 2011/09/08 22:39:18.182
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:39:18.182
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:39:18.214
<<<  Section end 2011/09/08 22:39:18.214
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_22B8&PID_4285\0158ED840C01D020]
>>>  Section start 2011/09/08 22:54:20.934
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:54:20.934
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:54:20.965
<<<  Section end 2011/09/08 22:54:20.965
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


>>>  [Device Install (Hardware initiated) - USB\VID_0781&PID_5406\0572730CEAD147DC]
>>>  Section start 2011/09/08 22:55:07.695
     ump: Creating Install Process: DrvInst.exe 22:55:07.695
     ump: Server install process exited with code 0xc0000142 22:55:07.711
<<<  Section end 2011/09/08 22:55:07.711
<<<  [Exit status: FAILURE(0xc0000142)]


Basically it's coming down to what the hell is error 0xc0000142?  The only thing I can think of that caused this problem was after installing IntelliPoint for my keyboard and mouse, I did remove it to no avail.  I've tried almost everything that other's are suggesting.  
0
Comment
Question by:gfunk9132
5 Comments
 
LVL 14

Expert Comment

by:Michael Dyer
Comment Utility
Can you go back to a previous restore point before this started?  That may be the easiest way to resolve this.
0
 
LVL 30

Expert Comment

by:ded9
Comment Utility
Can you check the usb settings in bios..i think you need to enable certain settings in bios.

Also try connecting the usb devices in safe mode with networking...if you do not get any error then the problem is caused by security software....try uninstalling your security software.

I would recommend connecting a flash drive in safe mode with networking.



Ded9
0
 
LVL 91

Expert Comment

by:nobus
Comment Utility
what usb devices are you talking about?
if they are disk drives - they should have their own power supply, since usb supplies Max 5v at 0.5 A = 2.5W
you can use a powered usb hub if you like : http://www.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=158910
0
 
LVL 1

Accepted Solution

by:
gfunk9132 earned 0 total points
Comment Utility
Turns out it was a corrupt driver from my Jawbone bluetooth.  It has an update utility that installs a driver, as soon as I removed the software and driver I was able to connect any usb device with no issues.  

This issue is resolved and the question can be closed.
0
 
LVL 1

Author Closing Comment

by:gfunk9132
Comment Utility
Resolved issue on my own
0

Featured Post

What Security Threats Are You Missing?

Enhance your security with threat intelligence from the web. Get trending threat insights on hackers, exploits, and suspicious IP addresses delivered to your inbox with our free Cyber Daily.

Join & Write a Comment

So many times I have seen the words written in a question "if only I could show you" or " I know how hard it is for you since you can't see it" in any zone. That has inspired me to write about this tool in windows 7 called "Problem Steps Recorder…
New Windows 7 Installations take days for Windows-Updates to show up and install. This can easily be fixed. I have finally decided to write an article because this seems to get asked several times a day lately. This Article and the Links apply to…
Windows 8 comes with a dramatically different user interface known as Metro. Notably missing from the new interface is a Start button and Start Menu. Many users do not like it, much preferring the interface of earlier versions — Windows 7, Windows X…
This Micro Tutorial will teach you how to the overview of Microsoft Security Essentials. This is a free anti-virus software that guards your PC against viruses, spyware, worms, and other malicious software. This will be demonstrated using Windows…

744 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question

Need Help in Real-Time?

Connect with top rated Experts

16 Experts available now in Live!

Get 1:1 Help Now