?
Solved

Exchange 2007 needs transport restart a couple times a week on one of our CAS servers

Posted on 2011-09-27
1
Medium Priority
?
522 Views
Last Modified: 2012-05-12
We have EXCHANGE 2007 and 2 separate CAS servers configured with it. Twice in the last week or so I have had users complain email was delayed or halted and I had to log into our second CAS server and RESTART the TRANSPORT service. Immediately mail starts flowing again. i am trying to find the cause of this issue. In looking through the logs I do not see any obvious errors, but both times I noticed before the issue starts I see several information event ids 2080 with the following data;
Process MSEXCHANGEADTOPOLOGYSERVICE.EXE (PID=1252). Exchange Active Directory Provider has discovered the following servers with the following characteristics:
 (Server name | Roles | Enabled | Reachability | Synchronized | GC capable | PDC | SACL right | Critical Data | Netlogon | OS Version)
In-site:
pti-boca-ad3.PTI.local      CD- 1 6 6 0 0 1 1 6 1
PTI-BOCA-AD5.PTI.local      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
 Out-of-site:
pti-boca-ad1.PTI.local      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
PTI-BOCA-AD4.PTI.local      CDG 1 7 7 1 0 1 1 7 1
 

For more information, see Help and Support Center at

Then immediately after I see event id 1002 "the service is trying to stop" referring to the transport service.

Finally, I get event id error 14001 "the processing is not responding and will be forced to shut down"
This seems to be about the same time the mail stops.

When I go to SERVICES on the CAS server, the TRANSPORT service appears to be running, but always need to hit RESTART to get the mail to flow again.

I was wondering if this has something to do with our active directory syncronizatiion or if that is just a cooincidence. If anyone has any suggestions on how to trouble shoot this, I would appreciate it...thanks
0
Comment
Question by:Thor2923
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
1 Comment
 
LVL 10

Accepted Solution

by:
abhijitmdp earned 2000 total points
ID: 36722204
Have you installed any antivirus on this server, check in event logs if anything is blocking the service to execute properly and it failing.

-Abhi
0

Featured Post

Free Tool: Subnet Calculator

The subnet calculator helps you design networks by taking an IP address and network mask and returning information such as network, broadcast address, and host range.

One of a set of tools we're offering as a way of saying thank you for being a part of the community.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Uncontrolled local administrators groups within any organization pose a huge security risk. Because these groups are locally managed it becomes difficult to audit and maintain them.
After seeing many questions for JRNL_WRAP_ERROR for replication failure, I thought it would be useful to write this article.
A short tutorial showing how to set up an email signature in Outlook on the Web (previously known as OWA). For free email signatures designs, visit https://www.mail-signatures.com/articles/signature-templates/?sts=6651 If you want to manage em…
Attackers love to prey on accounts that have privileges. Reducing privileged accounts and protecting privileged accounts therefore is paramount. Users, groups, and service accounts need to be protected to help protect the entire Active Directory …
Suggested Courses
Course of the Month10 days, 14 hours left to enroll

770 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question