Solved

Sharp MX-4101N Copier

Posted on 2011-09-27
7
4,058 Views
Last Modified: 2012-06-22
I am having issues printing to a Sharp MX-4101N copier. The IP address of the copier and the workstation configuration to print to the "Standard TCP/IP Port" are both the same, but nothing prints out anymore. I can hear the copier gearing up to print when I send a test page; however, nothing comes out of the paper tray. I've tried rebooting the copier, resetting up the printer on the workstation, but it still won't print. The only thing new in the network is a new Dell File Server (Microsoft 2008 R2); however, the workstations are all configured to access the Local Port/Standard TCP/IP Port for the Sharp copier (nothing is going through the file server, and the copier IP address is hard-coded). Any suggestions?
0
Comment
Question by:NWILSON4
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 3
  • 2
  • 2
7 Comments
 
LVL 10

Accepted Solution

by:
CincyItSolutions earned 250 total points
ID: 36714462
Do you have account codes enabled (if you walk up to the machine, do you need to put in a code to make either black and white copies or color copies)? From what you are describing this is a classic sign of a user trying to print without being "authenicated". So the machine is basically doing the job it is supposed to be doing and denying your print job from processing. What I would try first is to print a black and white page (the machine may only have color locked out but allows black and white because it is cheaper).  Go to the printer properties (win 7) or properties (windows xp) by right clicking on the queue. Go to the advanced tab and then select printer defaults. On the printer defaults go to the color tab and change it from automatic to black and white and hit apply. If you do have account codes enabled, and you have a code, now go to the job handling tab. On the right side place a check mark in user account code (or something along this line) and place your code in the provided box then hit apply. Now go back to the general tab and select printer preferences and repeat these steps (usually the account number will stick but I often find times where the color will not chnge to black and white here for some reason). Now send a test print.

The only other thing that comes to mind is that your trying to print from a MAC or trying to print postscript and the postscript kit has not been installed on the machine.
0
 
LVL 10

Expert Comment

by:David_Ingledew
ID: 36715370
This is the driver, in some shape or form.
I've seen this problem with Mac's especially - user prints, 2-3 flashes on the data light then nothing.
It's purely down to a spool file which it doesn't recognise....or can't process.

Roll back the driver if it has been renewed, or removed the sharp and it's drivers then re-add the latest PCL driver from http://www.sharpusa.com/CustomerSupport/ProductDownloads.aspx

Or try here http://www.sharp.co.uk/cps/rde/xbcr/documents/documents/drv/34_ppc/MXC28_DRV_PCL6-PS-WinXP64-Vista64-764-2k364-2k864-2k8R2-ver1010a_GB.exe for the driver.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:NWILSON4
ID: 36716350
I will try all of these suggestions either today or tomorrow when I'm back onsite. Thanks
0
Turn your laptop into a mobile console!

The CV211 Laptop USB Console Adapter provides a direct Laptop-to-Computer connection for fast and easy remote desktop access with no software to install.

 
LVL 10

Expert Comment

by:David_Ingledew
ID: 36716558
When I did this (MX2700) if I remember right, I had to use the OS9 driver...
0
 
LVL 10

Expert Comment

by:CincyItSolutions
ID: 36716928
If you are in deed printing from a mac, make sure the postscript kit is installed. If it is not installed it will not print, it is a option on most sharp mfps including the 4101.
0
 
LVL 1

Author Comment

by:NWILSON4
ID: 36719188
I am printing from Windows XP 32-bit and Windows 7 64-bit. I did try to remove all of the old Sharp drivers and then reinstall the new PCL6 drivers, but it's still doing the same thing. We are not using PS drivers. The PS kit is not installed.
0
 
LVL 1

Author Closing Comment

by:NWILSON4
ID: 36720199
Thank you for your assistance. It was a user authentication issue. We've now turned that feature off.
0

Featured Post

Windows Server 2016: All you need to know

Learn about Hyper-V features that increase functionality and usability of Microsoft Windows Server 2016. Also, throughout this eBook, you’ll find some basic PowerShell examples that will help you leverage the scripts in your environments!

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

The Need In an Active Directory enviroment, the PDC emulator provide time synchronization for the domain. This is important since Active Directory uses Kerberos for authentication.  By default, if the time difference between systems is off by more …
An article on effective troubleshooting
This video Micro Tutorial shows how to password-protect PDF files with free software. Many software products can do this, such as Adobe Acrobat (but not Adobe Reader), Nuance PaperPort, and Nuance Power PDF, but they are not free products. This vide…
Michael from AdRem Software explains how to view the most utilized and worst performing nodes in your network, by accessing the Top Charts view in NetCrunch network monitor (https://www.adremsoft.com/). Top Charts is a view in which you can set seve…
Suggested Courses
Course of the Month5 days, 13 hours left to enroll

626 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question