Blackberry is not marking mails as read if they have attachement

Posted on 2011-10-06
Last Modified: 2012-05-12
Hi all,

i have issue with the setting of the Blackberry Enterprise Server BES , when mail arrives on the BB device and it has been read on the mail client it will mark it as read on the device in case that the mail did not contain any attachment. If mail contains any attachment it will not mark it as read even though it was read on the mail client.

Is there any thing that I can change on the BES so that mails with attachments are read on the BB devices?

The BES version is 5.0
It is connected to Domino 8.5.2
Question by:Haris Djulic
    LVL 2

    Expert Comment

    What is the ServicePack installed. Install the latest BES SP?

    In the BlackBerry Enterprise Server for IBM Lotus Domino Release notes point to such known issues. Like for delay in Blackberry Messaging agent delay in sync(DT 400937) as a workaround "In windows registry set PollByMailServer key to 0"

    So check the respective SP release notes for workaround
    LVL 11

    Expert Comment

    by:Sudhakar Kumar
    Is it happening with all the devices or a few? Also if you can share a little more about the background of the scenario, it will be easier to recommmend the solution.
    LVL 4

    Expert Comment

    What is the size of the Attachments? it will supports upto 2.9MB only.The BlackBerry Atachment service on service, should run under Local System, not under Besadmin account. Restart the service once.
    LVL 15

    Author Comment

    by:Haris Djulic
    sorry to all for late reply:

    here are the updates on your questions:

    @anupvs : the BES version is 5.0.3 bundle 033, which updates I am supposed to install? I checked the BES download section and there are many updates, can you tell me which update to install?

     @s3kumar6: it is happening to all devices regardless of device type and version.

    @bewaarse: where can i check the settings of Attachment service?
    LVL 4

    Accepted Solution

    On the BES server, Run Command Prompt--> Services.msc---> BlackBerry attachment Service, Login type should be Local System
    LVL 15

    Author Closing Comment

    by:Haris Djulic
    Restart of the service did the trick.. Thanks

    Featured Post

    Free Trending Threat Insights Every Day

    Enhance your security with threat intelligence from the web. Get trending threat insights on hackers, exploits, and suspicious IP addresses delivered to your inbox with our free Cyber Daily.

    Join & Write a Comment

    Once again I push the limits of my phone.  An introduction to the Android Google Now Launcher.
    Let Bitmoji into your life. Now is the time to learn a new language of smartphone messaging with this brief introduction.
    In this sixth video of the Xpdf series, we discuss and demonstrate the PDFtoPNG utility, which converts a multi-page PDF file to separate color, grayscale, or monochrome PNG files, creating one PNG file for each page in the PDF. It does this via a c…
    This video gives you a great overview about bandwidth monitoring with SNMP and WMI with our network monitoring solution PRTG Network Monitor ( If you're looking for how to monitor bandwidth using netflow or packet s…

    729 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

    Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

    Join & Ask a Question

    Need Help in Real-Time?

    Connect with top rated Experts

    18 Experts available now in Live!

    Get 1:1 Help Now