?
Solved

SBS 2003 - Activesync

Posted on 2011-10-27
44
Medium Priority
?
3,540 Views
Last Modified: 2012-05-12
I am attempting to setup ActiveSync for Android\iphones and am experiencing a couple of issues. I have gone through the recommended setup and am able to connect to OWA (SSL\Forms based access required) and OMA through IE on a pc and on a mobile device.

I can add\verify the account but when attempting to sync it displays an error of  "Cannot get mail. The connection to the server failed."

When I test the account through testexchangeconnectivity.com, I receive the following:

"An HTTP 401 Unauthorized response was received from the remote Unknown server. This is usually the result of an incorrect username or password. If you are attempting to log onto an Office 365 service, ensure you are using your full User Principal Name (UPN)."
 
Looking at the eventviewer, I see the following error:
Source: ServerActiveSync
Event ID: 3005
Unexpected Exchange mailbox Server error: Server: [sbserver.xxx.local] User: [xxx@xxx.com] HTTP status code: [500]. Verify that the Exchange mailbox Server is working correctly.

Steps taken to troubleshoot:
1 - rebuilt IIS virtual directory
2 - Disable\renabled activesync in user account
3 - deleted\recreated MS Activesync in ESM
4 - Verified SMTP ExchangeVDir in registry.
and a number of items also that escape me at this point.

Any help is appreciated.

0
Comment
Question by:broberc6
  • 22
  • 18
  • 2
  • +1
44 Comments
 
LVL 35

Expert Comment

by:Cris Hanna
ID: 37042552
are you trying to do an automatic setup or a manual setup?
Does Exchange 2003 have Service Pack 2 or greater installed?

I would download and run the SBS BPA and fix any issues it finds
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37042635
Manual setup i guess,

Now I am getting this error.


Attempting the FolderSync command on the Exchange ActiveSync session.
The test of the FolderSync command failed.
 Tell me more about this issue and how to resolve it
Additional Details
Exchange ActiveSync returned an HTTP 500 response
 
0
 
LVL 35

Expert Comment

by:Cris Hanna
ID: 37042712
when you do the manual setup..are you selecting SSL or not?
0
Transaction-level recovery for Oracle database

Veeam Explore for Oracle delivers low RTOs and RPOs with agentless transaction log backup and transaction-level recovery of Oracle databases. You can restore the database to a precise point in time, even to a specific transaction.

 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37042767
no SSL
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37043315
Please work your way through my Exchange 2003 / Activesync guide, check your IIS settings and if you get stuck anywhere, please let me know:

http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/A_1798-Exchange-2003-Activesync-Connection-Problems-FAQ.html

Alan
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37043871
Alan - I have.. twice. It's at a point where I went from the OMA site working to the now it gives the following error after logging in thru IE:

Outlook(R) Mobile Access is supported only on Microsoft(R) Exchange Server 2003. Currently your mailbox is stored on an older version of Exchange server. Please contact your system administrator for additional assistance.

Also ERCA, give a Foldersync and 500 error.

0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37043909
Re-run the Connect to the Internet Wizard - let it complete, but change nothing.  If it fails 1st time around - run it again.  If it completes happily, then check the IIS settings again and they get changed and not always to the right settings.

If you make changes - run iisreset and test again.
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37044011
Alan - thanks but I am still receiving the

Outlook(R) Mobile Access is supported only on Microsoft(R) Exchange Server 2003. Currently your mailbox is stored on an older version of Exchange server. Please contact your system administrator for additional assistance
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37044137
Do you have any other Exchange servers in your environment?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37044141
I have one other one that I have access to but it is not a SBS2003 server.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37044148
Please have a read of the following KB article:

http://support.microsoft.com/kb/839288

Suggests that you have redirection going on with Exchange Virtual Directories - which would explain the 500 errors nicely.

It also suggests you might not have the Exchange-OMA virtual Directory any more - which requires you to read and follow KB817379
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37044205
thanks. The registry key was spelled incorrectly. Now, I am getting a Server Rune time error when going to OWA.

<!-- Web.Config Configuration File -->

<configuration>
    <system.web>
        <customErrors mode="Off"/>
    </system.web>
</configuration>
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37044270
Disable FBA please via Exchange System Manager> Servers> Your Server> Protocols> HTTP> Exchange Virtual Server> Properties> Settings Tab> Uncheck Enable Forms Based Authentication.

Once unchecekd - run iisreset and then right-click on Exchange Virtual Directory in IIS Manager and try to browse - do you see OWA working?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37044292
I can't reset IIS, my client is in the office now. OWA works with Forms-based authentication on.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37044299
If you want to resolve this issue - we need to check OWA without FBA enabled as this is a necessary step to take to troubleshoot it.

If you can't run it now - please follow my advice when you can and then let me know.
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37046393
I will run it later today and respond. Thanks again.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37046675
No probs - heading home, but online later if you need me.

Alan
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37048393
I unchecked FBA, restarted IIS, and browsed to OWA without issue.

ERCA displays the Foldersync and 500 error.
0
 
LVL 26

Expert Comment

by:e_aravind
ID: 37048885
Can you double-check if you are facing any other events @ the exchange-servers event-logs

What is the response for the URL
https://server-name/Microsoft-server-Activesync
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37049445
Okay - that is good.

Can you now try to browse the exchange-oma vitual directory.  What happens?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37049960
When attempting to reach http://mai.server.com/Microsoft-server-Activesync it returns HTTP/1.1 501 Not Implemented.

When I browse Exhange-OMA thru IIS, I am first presented with a SSL cert warning about the name mismatched. But the name on the cert is the same of the server. If I continue past this, mailbox is presented.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37050238
The 501 not implemented is to be expected.

What name is on your SSL certificate e.g., mail.yourdomain.com ?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37051406
The cert lists mail.server.com.

It is a 30 day cert from Geotrust which expires in 10 days.  
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37051440
The eventviewer lists errors 3005 & 9667.
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37062083
Any thoughts on this?
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37062508
Sorry - very busy with work.

The 3005 errors can most often be ignored, but you might want to update your Massync.dll by requesting the hotfix from MS (KB967046)
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37063268
Ok. Can I copy this from another nonSBS2003 Exchange server?
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37066922
Do you have access to Dropbox?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37067384
I got the hotfix from MS earlier today, installed it, restarted IIS and still get the error on the Iphone.

0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37068681
Do you have any other websites running on your server?  Is the Default Website number 1 in the list of websites?

Is there any website redirection going on within IIS?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37068920
Screen print of IIS
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37068926
Most of the website run off ports in the 8500 area. The Default Website and companyweb run off port 80.
0
 
LVL 26

Expert Comment

by:e_aravind
ID: 37068943
On the iphone:
- Do you have the settings with the SSL or without the SSL

If your iphone is attempt to connect without-SSL, check on the IIS server, if the "Require SSL" is selected
you may need to unselect the "Require SSL" on the "Default web Site" (or the site where the EAS is located)
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37068978
Can you click on the Web Sites and show me the right-hand pane listing the websites and the associated number of the site please.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37068980
Also - if you right-click and choose Browse on the Exchange Virtual Directory of the Default Website - do you see OWA?

What happens when you do the same on the Microsoft-Server-Activesync virtual directory?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37069033
When I browse on the Exchange Virtual Directory, I see OWA

When I browse on the MSA virtual directory, I get prompted for a login. After logging in, I see the "website is unable to display the webpage"
Capture.JPG
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37069070
Okay - that all looks good.

You have stated that OWA is using FBA (Forms Based Authentication) - have you added the Exchange-OMA virtual directory as per Microsoft KB Article KB817379?
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37069119
Yes..and when I right-click & browse to it, I can get to OWA
0
 
LVL 76

Accepted Solution

by:
Alan Hardisty earned 1200 total points
ID: 37069170
Okay - all sounds good.

The 9667 error you are getting - please have a read of the following KB article:

http://support.microsoft.com/kb/820379
0
 

Author Comment

by:broberc6
ID: 37069186
I will run it later today. I have to catch a train.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37069204
No probs - hope you catch it.
0
 

Assisted Solution

by:broberc6
broberc6 earned 0 total points
ID: 37074110
Alan - After trying the link you suggested, which lead me to find this link: http://msexchangeguru.com/2009/09/04/event-id-9667/

It referenced increasing the "NonMapi Named Props Quota" 16384 which resolved the issue.


Let me know how you want me to reward the points.
0
 
LVL 76

Expert Comment

by:Alan Hardisty
ID: 37075298
Great stuff - glad the problem is resolved.

In terms of points allocation - the usual method is to allocate points to the comment or comments that helped you to find the solution and the default Grade should be a Grade A.

If you had to do some research yourself, then a Grade B is perfectly okay as you were helped to find the solution, or pointed in the right direction, but had to do some digging / research yourself.

Either way - they are your points to allocate and the Grade is up to you.

Some EE guidance on how to close a question:

How to close:
http://www.experts-exchange.com/help.jsp#hs=29&hi=407

Grade:
http://www.experts-exchange.com/help.jsp#hs=29&hi=403
0
 

Author Closing Comment

by:broberc6
ID: 37126700
While suggestion didn't resolve the issue, it pointed me in the right direction to resolve it myself. Thanks for all your help Alan.
0

Featured Post

Free Tool: SSL Checker

Scans your site and returns information about your SSL implementation and certificate. Helpful for debugging and validating your SSL configuration.

One of a set of tools we are providing to everyone as a way of saying thank you for being a part of the community.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

If something goes wrong with Exchange, your IT resources are in trouble.All Exchange server migration processes are not designed to be identical and though migrating email from on-premises Exchange mailbox to Cloud’s Office 365 is relatively simple…
With so many activities to perform, Exchange administrators are always busy in organizations. If everything, including Exchange Servers, Outlook clients, and Office 365 accounts work without any issues, they can sit and relax. But unfortunately, it…
This video is in connection to the article "The case of a missing mobile phone (https://www.experts-exchange.com/articles/28474/The-Case-of-a-Missing-Mobile-Phone.html)". It will help one to understand clearly the steps to track a lost android phone.
This video shows how to quickly and easily deploy an email signature for all users in Office 365 and prevent it from being added to replies and forwards. (the resulting signature is applied on the server level in Exchange Online) The email signat…
Suggested Courses
Course of the Month13 days, 18 hours left to enroll

807 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question