Created DAG with 2 exchange but outgoing only from one

I have one exchange 2010 with all the three roles.
I have installed one more exchange 2010 and Created DAG. Installed a small PC with HUB and exchange management tools for witness.

Now I am not able to send external emails. if I include the witness server in the send connector mail is going out but not from any of the production servers

Your help is appreciated to sort this

LVL 31
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
Have you configured the Send connector properly. please confirm.

please find the below:

http://www.iishacks.com/2010/08/11/configure-exchange-2010-to-send-external-emails/

http://www.techiecomputersolutions.com/blog/28

Also, if you configured properly and you can do the test by using the below link
TestExchangeconnectivity.com and do the external mail flow test.

Still if you have any issue, kindly post the error message
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
I have created the send connector as per above only but still mail is going from the witness (hub) server.

There is no error but but mails are going to hub server not from production servers

how to configure/ troubleshoot this
0
Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
Please let us know where did you configure the Send connector..

Are you using the edge server ?

Please confirm.
0
Simplify Active Directory Administration

Administration of Active Directory does not have to be hard.  Too often what should be a simple task is made more difficult than it needs to be.The solution?  Hyena from SystemTools Software.  With ease-of-use as well as powerful importing and bulk updating capabilities.

Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
Hi...

Can you please confirm one thing..

How many exchange Hub server roles you have..

By default the send connector will be placed in Hub transport or Edge server and the mail flow will go through Hub server and not mailbox servers.. Kindly please confirm.. do you have the Hub server role in your production server. Please confirm

0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
Please have a look

screen.png
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
'win-2008' is the witness server which is creating issue.

If I remove 'win-2008' server from the send connector external mails will stop.

All the servers has internet.
EXCH2010 and EXCH-2 is pointed to external IPs
0
Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
Please confirm.. the attached settings had been configured the same in ur Default Receive connector.


Rec.jpg
0
Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
Also, please confirm the below settings had been enabled :

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb738138.aspx
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
can you please guide me how to copy the mails in the queue so that I can uninstall/stop HUB service from the witness server
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
As requested I checked it seems to be ok
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
When I stop the transport service in witness server it is working fine but a small delay in delivering

I appreciate if you can guide me how to copy the mails is the witness server
0
Kamalasekar ParthasarathyMessaging SupportCommented:
please find below how to move the Queue database to another location

Default location for the queue database is
C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\TransportRoles\data\Queue.
(mail.queue is the   queue database name)


Move-TransportDatabase.ps1 -QueueDatabasePath:
C:\Exchsrvr\TransportRoles\data\Queue -QueueDatabaseLoggingPath:
C:\Exchsrvr\TransportRoles\data\Queue
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
Do I need to create 2 autodiscover.domain.com in internal DNS poiting to both exchange ?
or
I will assign an IP to DAG and point autodiscover.domain.com to the DAG IP?
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadAuthor Commented:
Configured send connectors and restarted transport services.

Many thanks for your help.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.