WSUS 3.0 - Computers not in WSUS console

Hi Guys,

     I am having trouble adding computers to the WSUS console.  They are currently connected to the domain but do not populate the list.  We are currently using the Updates console to manage unassigned computers, however, there are some servers in our environment that are not in the console.  How do we get them in there?

Your help is appreciated

Regards,
BCSITSAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

motnahp00Commented:
Do you already have a GPO or LGPO configured to point your clients to the WSUS?
BCSITSAuthor Commented:
Yes, we are currently using a GPO for Windows updates only, however, not all servers in the OU's that it applies to are in the list and this is what i am trying to achieve.

I have also synchronized the WSUS console but the servers did not populate.
motnahp00Commented:
Out of curiosity, did you clone any of your servers?
The 7 Worst Nightmares of a Sysadmin

Fear not! To defend your business’ IT systems we’re going to shine a light on the seven most sinister terrors that haunt sysadmins. That way you can be sure there’s nothing in your stack waiting to go bump in the night.

BCSITSAuthor Commented:
No cloning done.  They are VM's though.  Other VM's are not having this issue.  I ran RSOP for Computer settings only and i am having trouble reading th results.  I am having trouble checking the Administrative Settings though.  When i click on that Tab, the MMC freezes and i have to force shutdown and start the MMC again.  I suspect that this may be the issue but not sure why.

Any ideas?
motnahp00Commented:
Not sure about the MMC issue but try this on a non-reporting VM:

net stop wuauserv

REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v AccountDomainSid /f

REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v PingID /f

REG DELETE "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate" /v SusClientId /f

net start wuauserv wuauclt /resetauthorization /detectnow

Pause

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
BCSITSAuthor Commented:
I tried to run the first  two registry commands but got an error "the system was unable to find the specified registry key"

The last command completed successfully.  restarted the services and reran the RSOP.  still got the following error messages "RSOP.MSC Error: Error 64 help string specified. The file can not be loaded"

thanks
motnahp00Commented:
When you click Windows Update, you are seeing "Managed by your system administrator" right?
BCSITSAuthor Commented:
If you mean the the Automatic updates window is greyed out then yes.  I managed to fix the RSOP issue and found that the correct policies are applying.  It has three settings applied.

What do do with the downloads, specify location of WSUS server and whether or not to restart after updates or not.

this is installed on a Windows 2003 server btw.
BCSITSAuthor Commented:
ok the servers have populated the list now.  i guess that it took a bit of time for them to get in the list.  i believe that resetting the susclientid value was the key here.

thanks for all your help.  you were spot on.
BCSITSAuthor Commented:
great answers and speedy responses.
motnahp00Commented:
You have "Specify intranet Microsoft updates service location" in this format http://X.X.X.X (both settings) in this format, right?
motnahp00Commented:
No problem. I had a similar issue with VMs not reporting because I cloned them. The registry key recreation resolved my problem. I'm glad everything works!
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Microsoft Legacy OS

From novice to tech pro — start learning today.