Iscsi Storage in VMware

Good Morning,

I recently added some Iscsi storage to an esxi host a nd did all the bindings for it to come. When I check the storage adapters its is showing the paths to the storage . However, I dont see it added as a datastore.
alli87Asked:
Who is Participating?
 
alli87Author Commented:
I have done all of the bindings and the paths come up . However, when i go to add the datastore the window is empty (see attached files).
Iscsi-Paths.PNG
Iscsi-Paths-2.PNG
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
I can see there is LUN0 presented.

How large have you made this LUN?

is this a new LUN or re-used LUN?
0
Free Tool: Subnet Calculator

The subnet calculator helps you design networks by taking an IP address and network mask and returning information such as network, broadcast address, and host range.

One of a set of tools we're offering as a way of saying thank you for being a part of the community.

 
alli87Author Commented:
The size of the Lun is 3.41 TB . I have migrated two virtual machines to this Lun from another Host . However I want to get this host to see the same Lun now.
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
What version of ESX? 4.x?

Max size of LUN is 2TB-512bytes
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
Configuration Maximums for VMware vSphere 4.1

http://www.vmware.com/pdf/vsphere4/r41/vsp_41_config_max.pdf
0
 
alli87Author Commented:
My Apologies , The size of the volume is 1.3 TB. See the attached file showing the volume on the host .
Volume-Size.PNG
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
this lun is used on another hosts?
0
 
alli87Author Commented:
Yes it is
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
it's not VMFS 5?
0
 
alli87Author Commented:
No its a VMFS 4 volume
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
so this single 1.3TB LUN VMFS3 is presented two other hosts and is working?
0
 
alli87Author Commented:
It is Presented to one other host and is working
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
try the following esxcfg-volume -l

example output


~ # esxcfg-volume -l
VMFS3 UUID/label: 4cc89503-f054d0d4-2865-00221958e471/nas3-vmfs
Can mount: Yes
Can resignature: No (the volume is being actively used)
Extent name: naa.600140588e9bab7d2b7ed4b53dadc1de:1     range: 0 - 1048319 (MB)

and then

esxcfg-volume -m 4cc89503-f054d0d4-2865-00221958e471 (UUID from above)

or

esxcfg-volume -m nas3-vmfs (or friendly datastore name)
0
 
alli87Author Commented:
When I run this command (esxcfg-volume -l) it goes back to the root prompt with no error. I am not sure if this means it is successful but I do not get the output you get above .
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
if means it cannot find any volumes.
0
 
alli87Author Commented:
Ok , I also just restarted the hosts and still no luck.
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
Create a new lun and present to this host as a test
0
 
alli87Author Commented:
I created a new lun and presented it to the second host and the same thing happens , it comes up under storage adapters but not under datastore.
Lun-test.PNG
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
did you try presenting to the first host?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
or is the second host, the host you are having issue with?

when you click add storage the LUN does not appear?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
there must be something wrong on this host, or configured differently to the other.
0
 
alli87Author Commented:
The new Lun has now come up for all hosts
0
 
alli87Author Commented:
Correction it appears for all the hosts in the add storage section . However when I try to add it to hosts two and three I get an error . When i try to add it to the first host i get through . I know there is a problem with Hosts two and three but do you have  any idea what it could be ?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
error message is?
0
 
alli87Author Commented:
Call "HostDatastoreSystem.CreateVmfsDatastore" for object "datastoreSystem-224" on vCenter Server "friedrice.MEDIANET.local" failed.
Operation failed, diagnostics report: Unable to create Filesystem, please see VMkernel log for more details.
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
okay, is this a new LUN, or a reused LUN, often errors occur like this is because the lun, is reused and may have existing partitions or data that cannot be deleted or erased.

check the vmkernel.log for further details, from the console
0
 
alli87Author Commented:
Is there anything specific to look for in them ? I have been looking at them for the past half hour and I'm not seeing anything popping out at me.
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
is this a newly created lun or old lun?
0
 
alli87Author Commented:
Its a new one i created after having the problem with the initial 1.3 Tb LUN
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
whats the size?
0
 
alli87Author Commented:
5 GB
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
5 GB? that' small?
0
 
alli87Author Commented:
Yeh I just created one just big enough to come up under vmware . Do you think the size is an issue ?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
try a larger LUN 20GB
0
 
alli87Author Commented:
I just tried with a 600 GB LUN while giving access to only one host and still got the same error
0
 
alli87Author Commented:
I Have tried another combination buy configuring a new server with ESXi and adding the same 1.3TB LUN through Iscsi and it comes up with no problems . This means the issue is with the Dell R610. I tried reinstalling ESXi on the R610 and redoing the entire configuration and still it does not come up , however when I connect to it I do not get the error anymore . I have also checked the BIOS and all virtualization features are enabled there . Any ideas what could be the difference with the R610 ?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
it would be time to check the logs on the ESXi server

see here

http://xtravirt.com/vmware-esxi-4-log-files
0
All Courses

From novice to tech pro — start learning today.