Outlook 2010 hangs

Hello,

Does someone know anything about the following issue.
Several users are complaining that outlook 2010 hangs about 8 seconds before going on.
This is always happening when a new mail arrives or before the new mail arrives in the inbox.

We use exchange 2010 with SP2 installed on DAG environment.

Thank you,

Robin
Geert BettensAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

faizbaigCommented:
What is the Antivirus in use ? It could be antivirus scanning the new mail, if you don't want that hang, you can try disabling feature "Scan on receiving" under the Antivirus settings.
0
Geert BettensAuthor Commented:
Hello,

I use trendmicro scanmail for exchange 2010.

On the client access/HUB servers i switcht off transport level scanning.
On the mailbox server i stopped the trendmicro services to investigate if the problem still remains.
0
Geert BettensAuthor Commented:
I can now simulate the problem.Disable of the trendmicro antivirus did not solve it.


When i send a message with an attachment of > 2MB then outlook hangs about 30 seconds.
I installed the newest outlook 2010 version and it still remains the same.

Someone any ideas ?

Thanks,
Robin
0
Big Business Goals? Which KPIs Will Help You

The most successful MSPs rely on metrics – known as key performance indicators (KPIs) – for making informed decisions that help their businesses thrive, rather than just survive. This eBook provides an overview of the most important KPIs used by top MSPs.

faizbaigCommented:
Any firewall in use ? If Yes, make sure the Outlook has Full Access going through Firewall.
and hope  exchange fully patched or updated.
0
faizbaigCommented:
& Check that Office 2010 SP1 are installed, several Performance issues that was resovled in it. also an you disable all add ins , remove any online contact or calendar and try again ? and then enable it one by one to see which is bugging.
0
Geert BettensAuthor Commented:
No firewalls.
Exchange version is SP2 but without the rollup 1 which was released on 20 march 2012.

But i have SP2 for three months now. Why does it show up now.
0
faizbaigCommented:
Outlook seems to be sensitive to some of the Add-ins, You should disable all first, then you should start enabling one by one to track which Add-in is causing the trouble.

Uninstall Microsoft Outlook Hotmail Connector.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
faizbaigCommented:
Last thing comes in my mind is
->Try to create completely new profile and configure it to connect to the same mailbox and see if any difference.
0
Geert BettensAuthor Commented:
OK.
I found the add-in which is causing this problem.
It is the McAfee on access email scanner add-in.
When i only switch this on then the problem appears.

There was a new version install two weeks ago and this was probably the trigger.

Thank you for your help.

Robin
0
faizbaigCommented:
Great.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Outlook

From novice to tech pro — start learning today.