• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 1166
  • Last Modified:

Mail not flowing from 2010 to 2003

Mail not flowing from 2010 to 2003

    Hi all I am practicing doing a transition from exchange 2003 to exchange 2010. I am at the point where I am in coexistence, but mail is not flowing from users on 2010 to users on 2003. I have created a Routing Group Connector by running the New-RoutingGroupConnector command, but still no luck. I know when the first hub is introduced to the domain, a RGC is created automatically. I deleted that one as mail was not flowing with it in place either, so I removed it and created the new one. I looked in the Queue Viewer and there is nothing there. Emails leave outlook and return no detailed except after a day or so I get a delayed delivery message.

    Delivery is delayed to these recipients or groups:

    03 rambo (03_rambo@specops.com)

    Subject: test from 10 to 03

    This message hasn't been delivered yet. Delivery will continue to be attempted.

    The server will keep trying to deliver this message for the next 1 days, 2 hours and 17 minutes. You'll be notified if the message can't be delivered by that time.
0
xzay1967
Asked:
xzay1967
  • 9
  • 9
  • 5
4 Solutions
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
Are both Exchange 2003 and 2010 working fine ?
Do they have DNS entries ?
Is the mail not flowing both ways or just from one way to another ?
Check if you can Telnet and drop an email ?

- Rancy
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
0
 
Exchange_GeekCommented:
I have created a Routing Group Connector by running the New-RoutingGroupConnector command, but still no luck

My best bet - you've created the RGC without -bidirectional switch is it?

You've got to add that else it would create a one-way RGC which isn't good.

So, there is a quick work around for this.

Type the following

Get-RoutingGroupConnector | Remove-RoutingGroupConnector

New-RoutingGroupConnector -Identity "RGC-E2k3-E2k10" -SourceTransportServers "Name of E2k10 box" -TargetTransportServers "Name of E2k3 box" -bidirectional $True -Cost 100

Once this is created, you'll need to restart Routing Engine and SMTP Service on E2k3 box.

If the above procedure is followed to the T, I think you should be good and this thread can be closed with a smile :)

Regards,
Exchange_Geek
0
Has Powershell sent you back into the Stone Age?

If managing Active Directory using Windows Powershell® is making you feel like you stepped back in time, you are not alone.  For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why.

 
xzay1967Author Commented:
Thanks for the response, but I did initially create the RGC with the bidirectional option, which is why I am so puzzled. This is not my first transition from 03 to 10, and usually in the past for me, the auto created RGC that is created when the first HUB Transport server is introduced to the domain, has been enough to facilitate mail flow in both directions.
0
 
Exchange_GeekCommented:
OK so, does the mail flow from 03 to 10?

Can your E2010 box telnet across to E2003 box?

Regards,
Exchange_Geek
0
 
xzay1967Author Commented:
As mentioned in my initial post, mail flows fine from 03 to 2010, just not from 10 to 2003. I was able to telnet to the E2003 box, see results
220 03-EXCH.specops.com Microsoft ESMTP MAIL Service, Version: 6.0.3790.4675 rea
dy at  Sun, 12 Aug 2012 10:23:40 -0400
ehlo specops.com
250-03-EXCH.specops.com Hello [192.168.44.19]
250-TURN
250-SIZE
250-ETRN
250-PIPELINING
250-DSN
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-8bitmime
250-BINARYMIME
250-CHUNKING
250-VRFY
250-X-EXPS GSSAPI NTLM LOGIN
250-X-EXPS=LOGIN
250-AUTH GSSAPI NTLM LOGIN
250-AUTH=LOGIN
250-X-LINK2STATE
250-XEXCH50
250 OK
mail from:aforrester@specops.com
501 5.5.4 Unrecognized param:ter from aforrester@specops.com
mail frpom
501 5.5.4 Unrecognized parameter frpom
mail from:aforrester@specops.com
250 2.1.0 aforrester@specops.com....Sender OK
rcpt to:03_rambo@specops.com
250 2.1.5 03_rambo@specops.com
dta
500 5.3.3 Unrecognized command
rcpt to:03_rambo@specops.com notify=success,failure
250 2.1.5 03_rambo@specops.com
data
354 Start mail input; end with <CRLF>.<CRLF>
subject:test from 2010 server tp 2003 server

this is a test message
.
250 2.6.0 <03-EXCH5rUolcn8g5SZ00000001@03-EXCH.specops.com> Queued mail for deli
very
New note: I think the issue is bigger than I thought, I figured I would test mail flow between two 2010 mailbox users. The mail is not flowing between them either.
Let me go back a bit.... I am starting to think this maybe as a result of the OAB being moved to the 2010 mailbox server while there are still users on 03. I moved it because I followed the deployment wizard on Microsoft's site. I did read somewhere where someone mentioned not to move the OAB until ALL users have been moved to 2010. Could this be why mail is not flowing?
0
 
xzay1967Author Commented:
Oh I forgot to mention, when the email is sent via telnet to the 03 and 10 users, they get them. Both 03 and 10 users are not getting the emails when sent from owa or outlook.
0
 
Exchange_GeekCommented:
OAB has nothing to do with mail flow at all.

Regards,
Exchange_Geek
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
SO you say if you drop email via Telnet user receives it .... not via Outlook or OWA both ways ?
If so possible RGC issue. Do we have Send connector with smart host ?

- Rancy
0
 
Exchange_GeekCommented:
I think the issue is bigger than I thought, I figured I would test mail flow between two 2010 mailbox users

So, you are able to send emails from E2k3 to E2k10.
You are not able to send emails from E2k10 to E2k3
You are not able to send emails between mailboxes on E2k10

How about you track those messages and provide details?

Get-MessageTrackinglog -Server "E2k10 hub server -sender "Email address of sender" -Recipients "email address of recipient" | FL

Regards,
Exchange_Geek
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
Check if all Microsoft services are running or not.

- Rancy
0
 
xzay1967Author Commented:
This is getting worse, now mail is stuck in the draft folder of the 10 users when sending from OWA. If sent from outlook, the emails are not stuck in draft folder, the users just don't get them. So, this is where things stand
Mail NOT flowing between 2010 and 2003 if sent from OWA or Outlook, flows well if sent from Telnet
Mail NOT flowing between 2010 and 2010 if sent from OWA or Outlook, flows well if sent from Telnet
Mail stuck in Drafts folder if being sent from OWA, not stuck if sent from Outlook
Mail is flowing fine from 2003 to 2010 and from 2003 to 2003
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
If not try to restart the Server.

- Rancy
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
Check free space on drives and service.

- Rancy
0
 
Exchange_GeekCommented:
Emails getting stuck in drafts folder means that emails aren't being sent across from Mailbox Role to Hub Role - the prime suspect in this case is EITHER Mail Submission Service is in hung state OR Stopped State or you got Firewall Service started OR you got AV that is playing spoil sport.

Here are the steps that I'd feel should help.

=> Check event viewer for any issues related to Mail Submission service
=> Check as Rancy mentioned - at least 4GB needs to be free on your Installation Drive of Exchange
=> Restart Mail Submission service FIRST and then Transport service.
=> Shut any AV you've got installed on the box.

Regards,
Exchange_Geek
0
 
xzay1967Author Commented:
Here is the output from the Get-MessageTrackinglog command

[PS] C:\Windows\system32>Get-MessageTrackinglog -Server exch-cht -sender "aforrester@specops.com" -Recipients "03_ramb
specops.com" | FL
Creating a new session for implicit remoting of "Get-MessageTrackingLog" command...


RunspaceId              : 6a68398a-9d44-4e76-92f0-dc1cd701443a
Timestamp               : 8/10/2012 5:18:31 PM
ClientIp                : fe80::dcf3:e2d4:94be:c87b
ClientHostname          : EXCH-MB.specops.com
ServerIp                : ::1
ServerHostname          : EXCH-CHT
SourceContext           : 08CF45219BAD0F38
ConnectorId             :
Source                  : STOREDRIVER
EventId                 : RECEIVE
InternalMessageId       : 23
MessageId               : <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com>
Recipients              : {03_rambo@specops.com}
RecipientStatus         : {To}
TotalBytes              : 4379
RecipientCount          : 1
RelatedRecipientAddress :
Reference               :
MessageSubject          : test from 10 to 03
Sender                  : User@specops.com
ReturnPath              : User@specops.com
MessageInfo             : 04I:
MessageLatency          :
MessageLatencyType      : None
EventData               : {[MailboxDatabaseGuid, e9922bfe-5823-46d2-9c64-df92eb0d1ec7], [ItemEntryId, 00-00-00-00-06-9
                          -DF-78-D1-A1-D5-46-B5-22-EF-5D-22-97-21-52-07-00-83-D4-8E-F8-D3-74-B5-45-AD-40-6D-53-07-C3-1
                          -6E-00-00-00-05-9E-6A-00-00-83-D4-8E-F8-D3-74-B5-45-AD-40-6D-53-07-C3-16-6E-00-00-00-05-F5-2
                          -00-00]}

RunspaceId              : 6a68398a-9d44-4e76-92f0-dc1cd701443a
Timestamp               : 8/10/2012 5:18:47 PM
ClientIp                : 192.168.44.19
ClientHostname          : EXCH-CHT
ServerIp                : 192.168.44.11
ServerHostname          : 03-EXCH.specops.com
SourceContext           : 08CF45219BAD0F39;250 2.6.0  <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com> Que
                          ed mail for delivery
ConnectorId             : Intra-Organization SMTP Send Connector
Source                  : SMTP
EventId                 : SEND
InternalMessageId       : 23
MessageId               : <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com>
Recipients              : {03_rambo@specops.com}
RecipientStatus         : {250 2.1.5 03_rambo@specops.com }
TotalBytes              : 4557
RecipientCount          : 1
RelatedRecipientAddress :
Reference               :
MessageSubject          : test from 10 to 03
Sender                  : User@specops.com
ReturnPath              : User@specops.com
MessageInfo             : 2012-08-10T21:18:11.340Z;SRV=EXCH-MB.specops.com:TOTAL=4|MSSN=2;SRV=EXCH-CHT.specops.com:TOT
                          L=26|SDS=11|SDSR=4|CRSL=5|CATRT-Journal Agent=2|CATRT=2|CAT=8|QD=1|SMSC=1|SMS=3
MessageLatency          : 00:00:35.6870000
MessageLatencyType      : EndToEnd
EventData               :

RunspaceId              : 6a68398a-9d44-4e76-92f0-dc1cd701443a
Timestamp               : 8/11/2012 3:30:51 PM
ClientIp                : 192.168.44.19
ClientHostname          : EXCH-CHT
ServerIp                : 192.168.44.11
ServerHostname          : 03-EXCH.specops.com
SourceContext           : 08CF460558490367;250 2.6.0  <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com> Que
                          ed mail for delivery
ConnectorId             : Intra-Organization SMTP Send Connector
Source                  : SMTP
EventId                 : SEND
InternalMessageId       : 23
MessageId               : <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com>
Recipients              : {03_rambo@specops.com}
RecipientStatus         : {250 2.1.5 03_rambo@specops.com }
TotalBytes              : 4555
RecipientCount          : 1
RelatedRecipientAddress :
Reference               : {<3338c1c3-3220-42ed-a866-2d41db3d64c2@EXCH-CHT.specops.com>}
MessageSubject          : test from 10 to 03
Sender                  : User@specops.com
ReturnPath              : aforrester@specops.com
MessageInfo             : 2012-08-10T21:18:11.340Z;SRV=EXCH-MB.specops.com:TOTAL=4|MSSN=2;SRV=EXCH-CHT.specops.com:TOT
                          L=43200|RST=43200|CATSM=1|CAT=5|SMSC=28|SMSC=21|QD=60|SMSC=21|QD=60|SMSC=21|QD=60|SMSC=21|QD
                          60|SMSC=21|QD=300|SMSC=21|QD=300|SMSC=21|QD=300|SMSC=21|QD=300|SMSC=21|QD=300|SMSC=21|QD=300
                          SMSC=21|QD=600|SMSC=22|QD=600|SMSC=1|QD=600
MessageLatency          : 22:12:39.9120000
MessageLatencyType      : EndToEnd
EventData               :
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
Connector used is "Intra-Organization SMTP Send Connector" ??

- Rancy
0
 
xzay1967Author Commented:
Yeah I noticed that and had the same scratching my head response. I ran the Get-SendConnector and got: [PS] C:\Windows\system32>get-sendconnector
Creating a new session for implicit remoting of "Get-SendConnector" command...

Identity                                AddressSpaces                           Enabled
--------                                -------------                           -------
out to internet                         {SMTP:*;1}                              True

That is the connector from the 2003 server. I tried creating a new send connector [internal] but it wanted a smart host. Not sure if I was supposed to use the hub transport server as a smart host. So, should I create a custom one instead, or do I need to create one at all? as for that connector that report indicated, I do not see that in the EMC at all.
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
Nope we dont need any Send connector when working internally only RGC should be it ....

SourceContext           : 08CF460558490367;250 2.6.0  <83D48EF8D374B545AD406D5307C3166E05F521@EXCH-MB.specops.com> Queued mail for delivery

Can you do tracking on E2k3 for the E2k3 user ?
Do we have any Firewall in between ?
Check for any errors on the E2k10 and E2k3 servers for transport ?

- Rancy
0
 
xzay1967Author Commented:
There are no firewalls in place and when I check the message tracking on the 03 server I get what you see in the screenshot. I do not see anything in the queue viewer.
tracking-error.png
0
 
xzay1967Author Commented:
LOL, it is amazing how we sometimes forget to check the simplest things. I just added the product key to my server, so it prompted me to restart the Information Store service for the change to take effect. While scrolling thru the various services....low and behold, the Exchange Mail Submission and the Exchange Mailbox Assistants services had not started......duh, the light turned on. I started them, and the walls came tumbling down, mail was flowing like river thru Jordan. Thanks for all the help guys.
0
 
xzay1967Author Commented:
Guys I am such a bozo, I totally missed some of the replies you both gave. It was in going thru the points awarding process I saw where both of you mentioned checking the service. I hope I was fair with the points awarded. A thousand thanks to both of you.
0
 
Manpreet SIngh KhatraSolutions Architect, Project LeadCommented:
No worries .... Everyone makes silly mistakes .... what ends well is always well.

- Rancy
0

Featured Post

Concerto's Cloud Advisory Services

Want to avoid the missteps to gaining all the benefits of the cloud? Learn more about the different assessment options from our Cloud Advisory team.

  • 9
  • 9
  • 5
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now