Outlook 2007 Send/Receive stuck at 50%

Posted on 2012-08-23
Last Modified: 2012-08-27
Recently a problem appeared for some user who use Outlook 2007.
We have an internally hosted Exchange 2007 server.
When they click Send/Receive it gets to 50% and then remains there, indefinitely.
Also, sometimes new e-mails do not appear until they restart Outlook.
What could be the problem here?
Question by:proteus-IV
    LVL 17

    Expert Comment

    by:Lior Karasenti
    Are you using Outlook cache mode? try switch to online mode and see if the problem remain
    You can also test it from OWA

    Did you try load Outlook in safe mode?

    Start->Run->Outlook /safe

    maybe there is add-on that cause this
    LVL 52

    Expert Comment

    by:Manpreet SIngh Khatra
    Possible Outlook OST corruption if its huge.
    Any Av or Addons ?
    Have you updates Outlook with the lastest SP and patches ?
    Is the OS different for these user ?

    Did you try creating a new Outlook profile ?

    - Rancy
    LVL 3

    Expert Comment

    Ya I got your problem I ill suggest you  please ping your server first if its getting continuous reply without RTO and just go the control panel then add or remove programe and repair your office, it ill solve out..m sure ill solve out problem,..If not then back to me.
    LVL 15

    Expert Comment

    The problem appears to be on the receiving side of the connection; Outlook sends first, accounting for 50% of the activity, and then stalls at receiving. This is further confirmed by the fact that new emails don't appear until Outlook is restarted.

    If Outlook is configured to run in cache mode, the user's .ost file may be corrupt. Close Outlook and delete the user's .ost file. Then open Outlook; this will cause a new .ost file to be built - if the user's mailbox is large, this may take some time. Then see if send/receive works as it should.

    Author Comment

    I tried switching from cached mode to online, but the problem remains.
    I noticed that when this happens, if I CTRL+Right click on Connection status on the Outlook tray icon, under Local Mailbox it says Offline address book Connecting to Microsoft Exchange.
    If i try to separately download just the OAB from Outlook it gets stuck on Processing indefinitely and produces no error code.
    I can ping and get a reply from the Exchange server when this happens.
    LVL 2

    Expert Comment

    Have you tried to re-create the Outlook local profile?
    This is happening for all users?

    Author Comment

    Yes, I tried re-creating the profile, it didn't help.
    The OAB issue seems to be affecting all users.
    LVL 17

    Accepted Solution


    Featured Post

    Do email signature updates give you a headache?

    Do you feel like you are constantly making changes to email signatures? Are the images not formatting how you want them to? Want high-quality HTML signatures on all devices, including on mobiles and Macs? Then, let Exclaimer solve all your email signature problems today.

    Join & Write a Comment

    The recent Microsoft changes on update philosophy for Windows pre-10 and their impact on existing WSUS implementations.
    This tutorial will walk an individual through setting the global and backup job media overwrite and protection periods in Backup Exec 2012. Log onto the Backup Exec Central Administration Server. Examine the services. If all or most of them are stop…
    In this Micro Video tutorial you will learn the basics about Database Availability Groups and How to configure one using a live Exchange Server Environment. The video tutorial explains the basics of the Exchange server Database Availability grou…

    732 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

    Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

    Join & Ask a Question

    Need Help in Real-Time?

    Connect with top rated Experts

    18 Experts available now in Live!

    Get 1:1 Help Now