?
Solved

Exchange 2010 doesn't receive/send from/to external domains after final migraiton step

Posted on 2012-08-26
38
Medium Priority
?
682 Views
Last Modified: 2012-08-27
Hi,

I have moved from SBS 2003 to Exchange 2010 on Server 2008 R2, following that nice detailed procedure :

http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/A_2881-Migrate-Small-Business-Server-2003-to-Exchange-2010-and-Windows-2008-R2.html

It has been doing very good.
Friday, mailboxes were mooved, everything looked good but we weren't able to send/receive from/to external sources. I created a send connector and everhing started to work OK.

Yesterday, I transfered the roles, and shutdown the server, and I am now faced with the same problem again.

You guys have an idea ?
0
Comment
Question by:maxalarie
  • 20
  • 14
  • 3
37 Comments
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334321
Do you have a Router did you make changes on it ?
Do you have "Anonymous Users" checked on the permission tab of Receive connector and restart Transport service ?

Is there enough space on the drives ?
Are the Exchange services running ?

- Rancy
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334325
Does the Send connector has the E2k10 server as Bridgehead with some Smarthost or uses DNS ?

What is your Exchange Org configuration ?

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334356
Hi Rancy, thanks for your help !
We do have a Cisco ASA firewall through which this goes through.
I have routed the traffic to the new server. Which ports have to be routed ?

I have two receve connectors, the one for port 25 has anonymous checked.
The one for port 587 hasn't.

There is plenty of disk space.

All services in automatic are running but exchange system attendant.
0
What does it mean to be "Always On"?

Is your cloud always on? With an Always On cloud you won't have to worry about downtime for maintenance or software application code updates, ensuring that your bottom line isn't affected.

 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334363
The send connector is configured to use DNS.
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334364
Not sure how to answer the question about the exchange organization...
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334371
Which ports have to be routed ? - Port 25
Please start System Attendant as well.

Hope no issues with firewall ?
When you send an email does it stays in queue or where ?

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334373
Use domain name system (DNS) MX records to route mailx automatically.
Should it be set to external DNS ?
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334376
Port 25 is routed.
How do I check where are those emails ?
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334377
Use domain name system (DNS) MX records to route mail automatically. - its correct
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334380
System attendant is now started.
I am guessing there is no issue with firewall, it was working friday.
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334386
Is the user able to send self email ?
Did you check the queues ?
Is there any AV ?
Hope DB is mounted ?
Is there any RCG ?

Get-RoutingGroupConnector | fl
Get-ReceiveConnector | fl
Get-sendConnector | fl

- Rancy
0
 
LVL 27

Assisted Solution

by:davorin
davorin earned 1000 total points
ID: 38334391
Do the new server resolves external domain names?
You can test external smtp connectivity at www.mxtoolbox.com
0
 
LVL 52

Accepted Solution

by:
Manpreet SIngh Khatra earned 1000 total points
ID: 38334398
can you please test Inbound and Outbound SMTP email flow from

www.exrca.com
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334400
Self email is OK, able to send to other users in domain, no problem.
So DB is mounted.

Oh, I think you pinpointed the problem. Network connection was set to adress the old server has DNS. I just changed it to google's DNS, what should it be set to ?
It wasn't able to resolve DNS querys since the old server is down...
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334404
No AV, how can I check the queues ?
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334407
Do you have a DC\GC ?
Arent they DNS ?

If not try pointing the Send connector to Smarthost with IP or the Cisco firewall and check.

- Rancy
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334412
In EMC you have tool box you can check there or simply run a command in Exchange Shell

Run the below command on the HUB server

Get-Queue

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334413
Connecticity test failed to inbound
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334417
Outbound successful, probably since I fixed the DNS resolution problem.
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334419
[PS] C:\Windows\system32>get-queue

Identity                                    DeliveryType Status MessageCount NextHopDomain
--------                                    ------------ ------ ------------ -------------
pdc\205                                     DnsConnec... Ready  1            moornfaits.com
pdc\319                                     MapiDelivery Ready  0            mailbox database 0056630370
pdc\Submission                              Undefined    Ready  0            Submission
pdc\Unreachable                             Unreachable  Ready  3            Unreachable Domain
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334424
So can you send email outside ?
Where does your MX point with ISP ?

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334425
Outbound is working now, I confirm...
Thanks !

Now inbound...
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334430
[PS] C:\Windows\system32>Get-RoutingGroupConnector | fl
[PS] C:\Windows\system32>get-routinggroupconnector
[PS] C:\Windows\system32>Get-ReceiveConnector | fl


RunspaceId                              : d65e74ac-e447-4e1d-b46d-73d5141801c3
AuthMechanism                           : Tls, Integrated, BasicAuth, BasicAuthRequireTLS, ExchangeServer
Banner                                  :
BinaryMimeEnabled                       : True
Bindings                                : {0.0.0.0:2525, :::25, 0.0.0.0:25}
ChunkingEnabled                         : True
DefaultDomain                           :
DeliveryStatusNotificationEnabled       : True
EightBitMimeEnabled                     : True
DomainSecureEnabled                     : False
EnhancedStatusCodesEnabled              : True
LongAddressesEnabled                    : False
OrarEnabled                             : False
SuppressXAnonymousTls                   : False
AdvertiseClientSettings                 : False
Fqdn                                    : pdc.processia2003.com
Comment                                 :
Enabled                                 : True
ConnectionTimeout                       : 00:10:00
ConnectionInactivityTimeout             : 00:05:00
MessageRateLimit                        : unlimited
MessageRateSource                       : IPAddress
MaxInboundConnection                    : 5000
MaxInboundConnectionPerSource           : unlimited
MaxInboundConnectionPercentagePerSource : 100
MaxHeaderSize                           : 64 KB (65,536 bytes)
MaxHopCount                             : 30
MaxLocalHopCount                        : 8
MaxLogonFailures                        : 3
MaxMessageSize                          : 10 MB (10,485,760 bytes)
MaxProtocolErrors                       : 5
MaxRecipientsPerMessage                 : 5000
PermissionGroups                        : AnonymousUsers, ExchangeUsers, ExchangeServers, ExchangeLegacyServers
PipeliningEnabled                       : True
ProtocolLoggingLevel                    : None
RemoteIPRanges                          : {::-ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff, 0.0.0.0-255.255.255.255}
RequireEHLODomain                       : False
RequireTLS                              : False
EnableAuthGSSAPI                        : False
LiveCredentialEnabled                   : False
Server                                  : PDC
SizeEnabled                             : EnabledWithoutValue
TarpitInterval                          : 00:00:05
MaxAcknowledgementDelay                 : 00:00:30
AdminDisplayName                        :
ExchangeVersion                         : 0.1 (8.0.535.0)
Name                                    : Client PDC
DistinguishedName                       : CN=Client PDC,CN=SMTP Receive Connectors,CN=Protocols,CN=PDC,CN=Servers,CN=Ex
                                          change Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=PRO
                                          CESSIA2003,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=processia200
                                          3,DC=com
Identity                                : PDC\Client PDC
Guid                                    : 3a865a2f-dfa1-4c94-8d84-ded14761cd1d
ObjectCategory                          : processia2003.com/Configuration/Schema/ms-Exch-Smtp-Receive-Connector
ObjectClass                             : {top, msExchSmtpReceiveConnector}
WhenChanged                             : 8/23/2012 4:28:48 PM
WhenCreated                             : 8/23/2012 4:28:48 PM
WhenChangedUTC                          : 8/23/2012 8:28:48 PM
WhenCreatedUTC                          : 8/23/2012 8:28:48 PM
OrganizationId                          :
OriginatingServer                       : pdc.processia2003.com
IsValid                                 : True
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:davorin
ID: 38334434
I would double check router configuration - you need to redirect the port 25 to new server internal IP address and also you probably need to add/change firewall rule for smtp traffic.
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334437
Ok thanks, I will check that up.
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334450
Thats what i had said quiet earlier and though you had anyways ... lets check and hope thats the issue ....

Does your MX point to the Router ?

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334459
Everything is fixed now, it was a routing problem.
Thanks again, will award points in a few.
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334462
Awesome ... good that its fixed soon enough ..... hope your quiet relaxed now going into work tomorrow :)

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334465
For external, it was a DNS problem.<br />For internal, it was a routing problem.
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334468
hahaha yes ! :)
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334470
Sorry but i guess i should get some reward as well for pointing the routing thing very first :(

- Rancy
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334472
Oups, I thought you were the only one on it, I think I awarded all points to davorin, can I edit this ?
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334475
Yes i guess so :)
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334479
Do you know how I can edit this ?
0
 
LVL 2

Author Comment

by:maxalarie
ID: 38334482
Thankis davorin, you were also very helpful !
Rancy, I think you have to contest the closing...
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 38334484
Request Attention (at the top just below the question): go here and ask for Mod help
0
 
LVL 27

Expert Comment

by:davorin
ID: 38334491
You are welcome. I'm glad that the problem is solved. To reassign the points just request attention.
0

Featured Post

Problems using Powershell and Active Directory?

Managing Active Directory does not always have to be complicated.  If you are spending more time trying instead of doing, then it's time to look at something else. For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

This article will help to fix the below errors for MS Exchange Server 2016 I. Certificate error "name on the security certificate is invalid or does not match the name of the site" II. Out of Office not working III. Make Internal URLs and Externa…
In this post, we will learn to set up the Group Naming policy and will see how it is going to impact the Display Name and the Email addresses of the Group.
The viewer will learn how to use a discrete random variable to simulate the return on an investment over a period of years, create a Monte Carlo simulation using the discrete random variable, and create a graph to represent the possible returns over…
The viewer will learn how to create two correlated normally distributed random variables in Excel, use a normal distribution to simulate the return on different levels of investment in each of the two funds over a period of ten years, and, create a …
Suggested Courses

571 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question