Lync 2010 - IM an Expert - Bot.exe Failing to Connect to SQL Server

Last week I was assigned the task of integrating IM an Expert into our Lync 2010 environment, however; I'm having some difficulty.  I'm continuing to have trouble overcoming an obstacle when registrying the bot.  When I run the executable, it seems to begin the process without issues, but when it comes to establishing a connection with the SQL server, it fails.  I spent the better part of day deliberating and attempting to overcome this obstacle, but since I'm new to IM an Expert and Lync, I'm out of ideas.

The error presented; "ERROR, system, Cannot establish the connection.  Perhaps the username/password is incorrect?"  I know the username and password to be correct, so that part of the error is a bit confusing.

The error goes on to read; "Microsoft.Rtc.Signaling.ConnectionFailureException: Transport error occurred while sending. --> System.Net.Sockets.SocketException: The requested name is valid, but no data of the requested type was found at..."  It then gets specific to:

Microsoft.Rtc.Interal.Sip.SipDNSCache.ResolveWithNoCache
Microsoft.Rtc.Interal.Sip.SipDNSCache.Resolve
Microsoft.Rtc.Interal.Sip.ConnectionControlModule.ResolveDestinationName
Microsoft.Rtc.Interal.Sip.ConnectionControlModulle.FindOrCreateConnectionToDestination
Microsoft.Rtc.Signaling.ConnectionPool.GetConnection
LVL 1
DrivelFreeAsked:
Who is Participating?
 
DrivelFreeConnect With a Mentor Author Commented:
All offered troubleshooting options were previously attempted.
0
 
DrivelFreeConnect With a Mentor Author Commented:
Unfortunately, I've read this forum and have verified all of the settings to be correct.  Also, this forum doesn't offer any additional insight outside of verifying the settings...no additional thoughts in what steps to take after doing so.
0
Introducing Cloud Class® training courses

Tech changes fast. You can learn faster. That’s why we’re bringing professional training courses to Experts Exchange. With a subscription, you can access all the Cloud Class® courses to expand your education, prep for certifications, and get top-notch instructions.

 
Iradat SiddiquiConnect With a Mentor Commented:
It looks to be the issue with multiple nic's . please go thru this post even though it belongs to OCS 2007 but same can be induced here in your env.

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/ocspresenceim/thread/40396b31-3346-4a9c-af93-d09a8da739a8
0
 
DrivelFreeConnect With a Mentor Author Commented:
I appreicate your efforts to help, truly, but I've read this one as well...we only have a single NIC on the server.
0
 
DrivelFreeAuthor Commented:
I previously attempted all suggested potential solutions.  However, since IM an Expert is very much in its infancy, there is only so much knowledge available, therefore, all should get credit for the effort.
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.