I downloaded Audio driver from HP but it will not load

I have an HP running XP SP3.   I downloaded the audio driver, but it would not load.  It said I needed to download Microsoft UUA Bus Driver for High Definition Audio,   So I downloaded that from the  HP site and ran it, but when I try to load the audio driver after running the UUA, the error message is still the same.   It says I need to load the UUA.  I have read some threads about needed to point to "hdaubus.sys", but I never receive anything saying it cannot find that file.  Any ideas?
syssolutAsked:
Who is Participating?

Improve company productivity with a Business Account.Sign Up

x
 
Skyler KincaidConnect With a Mentor Network/Systems EngineerCommented:
Even if you have already downloaded that driver do it again and then reboot your computer.

It should prompt you to reboot after you run the installer.
0
 
Skyler KincaidNetwork/Systems EngineerCommented:
Is this a fresh install that you are trying to re-install all the drivers?

Have you installed the chipset driver yet? That is always the first driver that I started with and do everything else after that.
0
 
syssolutAuthor Commented:
I didn't find any chipset download for this machine.   Off the HP.com sight
0
Get your problem seen by more experts

Be seen. Boost your question’s priority for more expert views and faster solutions

 
Skyler KincaidNetwork/Systems EngineerCommented:
What is the model of the laptop. I will find the link for you.
0
 
syssolutAuthor Commented:
I(t is a tower...  Pavillion a1630n
0
 
Skyler KincaidNetwork/Systems EngineerCommented:
This is the one you need for the chipset drivers:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=pv-42539-1&cc=us&dlc=en&lc=en&os=228&product=3245027&sw_lang=

Reboot and then try the audio driver again.
0
 
syssolutAuthor Commented:
Apparently, I had already downloaded that driver.   It had asked me if I wanted to overwrite the files.   Also SM Bus Controller is not listed under "Other Devices".   Any other suggestions?
0
 
nobusCommented:
test if the audio devices work when booted from a live cd - it can be bad
here a couple  :
http://www.ubcd4win.com/                              ubcd  Win
ftp://mirrors.kernel.org/knoppix-dvd/KNOPPIX_V7.0.5DVD-2012-12-21-EN.iso      Knoppix
0
 
syssolutAuthor Commented:
It may have been my fault, but I went back into Device manager and clicked on Audio driver that was under "Other Device" that had the yellow mark on it and clicked on it and let it scan the computer for the driver and it found it and loaded it correctly.
0
 
syssolutAuthor Commented:
Thanks for the help
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.