Solved

Can't send email through my Exchange 2010 SSL server

Posted on 2013-05-26
16
346 Views
Last Modified: 2013-07-31
I upgraded from a Exchange 2003 server (no SSL) to a new server with Exchange 2010 with SSL.  Now my other servers that use my mail server to send mail, no longer can.  Ex:  My EPR server sends out Invoices automatically, it no longer does.  Of course I have reconfigured my ERP server to look at my new mail server.  I do not know a lot about SSL.  Do I need a certificate installed on every server that will be using it to send email?  Is this the problem?  
Thanks
0
Comment
Question by:Lanee Kirby
  • 7
  • 7
  • 2
16 Comments
 
LVL 52

Accepted Solution

by:
Manpreet SIngh Khatra earned 400 total points
ID: 39198166
This is what you need

How to Configure a Relay Connector for Exchange Server 2010
http://exchangeserverpro.com/how-to-configure-a-relay-connector-for-exchange-server-2010/

- Rancy
0
 
LVL 23

Expert Comment

by:Malli Boppe
ID: 39200284
You don't need to.
What error message are you getting.
Have you created a new SMTP relay receive connector on the new exchange 2010 server and added the IP address of  EPR servers to the SMTP relay list
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39225323
I did create a relay connector with the IP address of my ERP server.  I am also having trouble getting my Sharepoint 2010 server to send mail through it.

I have successfully gotten all in coming and outgoing email to work of course, no problems.

I have a relay connector that is sending emails from SQL jobs that is on the same server as my ERP system but it won't send the ones from my ERP system, which is MAS 500.

I have a relay connector that is sending emails from my copy machines.

I cannot get the ERP emails, the Sharepoint emails or my BackupExec emails to pass through.

Any advice?  
Thanks!
0
 
LVL 23

Assisted Solution

by:Malli Boppe
Malli Boppe earned 100 total points
ID: 39227580
Enable diagnostic logging on the SMTP relay connector.
Check the eventviewer.
http://exchangeserverpro.com/exchange-server-protocol-logging/
Can you make sure that the connector is created as per the below article
http://blogs.technet.com/b/exchange/archive/2006/12/28/3397620.aspx
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39241346
What is the Server they look to and can you manually do a telnet to Exchange server on Port25 and ensure ports are open and listening to allow email to flow

- Rancy
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39250711
I think what is causing the issues here may be the fact that I have not completely removed my old Exchange 2003 server.   I am going to start there since that needs to be done and see if that fixes my issues.

I have moved all of my mailboxes of course except there was a SMTP mailbox and 2 system mailboxes.  I have deleted these users and included removing their mailboxes.  Their mailboxes are still in the information store though.  I have ran adsiedit.msc and see that the information store still sees the System mailbox and the SMTP mailbox, even though the users are deleted.  

I can not get the uninstall to run while it sees this.  Am I safe to just delete the Information Store and if so, what is the best way?
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39251167
System Mailboxes can be left and still removal of Exchange will happen without any issues.

Yes you can delete the mailbox and PF databases and move with the un-installation

Ensure that if any firewall its rules are altered to accept and pass emails to Exchange 2010 and not 2003 ..... also ensure that Anonymous users is checked on receive connector and Send connector in place with correct configuration

- Rancy
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39251475
It may suppose to proceed like that but it will not proceed like that with my server.  I have deleted the system attendant user and told it to remove mailbox but mailbox still exist in Information Store even though it shows 0 KB.  Same with SMTP mailbox and user, 0 KB.  and with System mailbox but it has 361 KB but I can't remove these again.  Don't know how to remove this and move forward.  It won't let me proceed.

Thanks
Lanee
0
Want to promote your upcoming event?

Attending an event? Speaking at a conference? Or exhibiting at a tradeshow? Easily inform your contacts by using a promotional banner in your email signature. This will ensure your organization’s most important contacts are in the know.

 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39251584
You shouldnt have deleted the System Attendant mailbox as thats never done :(

Ohk do you know ADSIEDIT ? As if Yes we can simply delete the Mailbox database from there and proceed

- Rancy
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39251593
I tried to delete the system attendant mailbox but was not successful.  It is still in the information store along with STMP mailbox and System mailbox.  Yes I have used ADSIEDIT and it shows that the users System Attendant and SMTP both have attributes connected to this server.
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39251601
Firstly there was no need to delete the System AD accounts or whatever :(

Simply delete the MailboxDatabase using ADSIEDIT and then restart the Information store service and proceed with uninstallation

- Rancy
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39251609
OK.  Did that, delete the mailbox store and the public store.  restarted the service and tried the uninstall once again and got the same message that "One or more users currently use a mailbox store on this server.......etc."  

I checked again and of course the Information store that this 2003 server had is gone BUT this server does see my Exchange 2010 server and it is listed under ESM, Servers, Exchange 2010 Server.  

Is it complaining about this?  This database is not locally on this 2003 server but of course on my new Exchange 2010 server.

Thanks for all of your help.
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39251617
Nopes .... give it some time for replication and if no AD replication issues we should be good insite (local replication between DC in the same AD site happens withing 15 minutes)

- Rancy
0
 

Author Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39251695
Well, I have waited an hour, still no luck.  I have forced replication, still no luck.  I have checked my Exchange 2010 server, it still sees 1 2010 server and 1 2003 server of course but only 1 mailbox server now.  

I am not sure that I know what else to do.  Any more suggestions
0
 
LVL 52

Expert Comment

by:Manpreet SIngh Khatra
ID: 39253536
If you have deleted the Mailbox and PF database simply restart the server and ensure that in ESM you dont see them and then try the Uninstall

- Rancy
0
 

Author Closing Comment

by:Lanee Kirby
ID: 39371947
I did not get this resolved but the steps selected would normally be the correct steps to allow any emails to flow through to my mail server.  I do have email flowing from this server in question to my email server, just not email coming from my ERP system on this server so I do not believe it is a connectivity issue.
0

Featured Post

Why do Marketing keep bothering you?

Is your marketing department constantly asking for new email signature updates? Are they requesting a different design for every department? Do they need yet another banner added? Don’t let it get you down! There is an easy way to manage all of these requests...

Join & Write a Comment

We are happy to announce a brand new addition to our line of acclaimed email signature management products – CodeTwo Email Signatures for Office 365.
Not sure what the best email signature size is? Are you worried about email signature image size? Follow this best practice guide.
This tutorial will walk an individual through locating and launching the BEUtility application and how to execute it on the appropriate database. Log onto the server running the Backup Exec database. In a larger environment, this would generally be …
This tutorial will walk an individual through the steps necessary to install and configure the Windows Server Backup Utility. Directly connect an external storage device such as a USB drive, or CD\DVD burner: If the device is a USB drive, ensure i…

759 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question

Need Help in Real-Time?

Connect with top rated Experts

23 Experts available now in Live!

Get 1:1 Help Now