Solved

The Autodiscover service couldn't be contacted

Posted on 2013-07-02
10
2,565 Views
Last Modified: 2013-07-13
Hi,

Is there a particular reason as to why the AUTODISCOVER service cannot be contacted? Consequently, the FREE BUSY calendar isn't working?

Setting Basic Authentication from the /autodiscover virtual directory doesn't help either.

[PS] C:\Windows\system32>test-outlookwebservices


RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1019
Type       : Information
Message    : A valid Autodiscover service connection point was found. The Autodiscover URL on this object is https://NS
             server.domain.com.au/Autodiscover/Autodiscover.xml.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1013
Type       : Error
Message    : When contacting https://server.domain.com.au/Autodiscover/Autodiscover.xml received the error The r
             emote server returned an error: (503) Server Unavailable.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1023
Type       : Error
Message    : The Autodiscover service couldn't be contacted.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1024
Type       : Success
Message    : [EXCH] Successfully contacted the AS service at https://server.domain.com.au/EWS/Exchange.asmx. The
              elapsed time was 389 milliseconds.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1026
Type       : Success
Message    : [EXCH] Successfully contacted the UM service at https://server.domain.com.au/EWS/Exchange.asmx. The
              elapsed time was 15 milliseconds.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1024
Type       : Success
Message    : [EXPR] Successfully contacted the AS service at https://webmail.server.domain.com.au/EWS/Exchange.asmx. The
              elapsed time was 421 milliseconds.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1026
Type       : Success
Message    : [EXPR] Successfully contacted the UM service at https://webmail.server.domain.com.au/EWS/Exchange.asmx. The
              elapsed time was 15 milliseconds.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1124
Type       : Success
Message    : [Server] Successfully contacted the AS service at https://server.domain.com.au/ews/exchange.asmx. T
             he elapsed time was 62 milliseconds.

RunspaceId : b737be75-e029-4b5d-851c-4dd32a7321a8
Id         : 1126
Type       : Success
Message    : [Server] Successfully contacted the UM service at https://server.domain.com.au/ews/exchange.asmx. T
             he elapsed time was 15 milliseconds.
0
Comment
Question by:mcse2007
  • 4
  • 2
  • 2
  • +2
10 Comments
 
LVL 2

Expert Comment

by:JayCarter82
ID: 39292972
Have you run the Microsoft Exchange Remote Connectivity Analyser?
0
 
LVL 18

Expert Comment

by:suriyaehnop
ID: 39292974
Using this https://www.testexchangeconnectivity.com/ to this the Autodiscover issue
0
 
LVL 7

Author Comment

by:mcse2007
ID: 39292994
@Jaycarter82, is there a reason why that is required to be run? it is clearer the autodiscover is not functioning correctly?

@suriyaehnop, the test-outlookwebservices result, clearly shown above the autodiscover service isn't running completely because the FREE BUSY isn't working. it ain't working properly inside what chances it would work outside the LAN?
0
 
LVL 2

Expert Comment

by:JayCarter82
ID: 39293017
Is this a new installation or an existing one that has suddenly stopped working?
0
 
LVL 7

Author Comment

by:mcse2007
ID: 39293025
an existing one that has suddenly stopped working
0
PRTG Network Monitor: Intuitive Network Monitoring

Network Monitoring is essential to ensure that computer systems and network devices are running. Use PRTG to monitor LANs, servers, websites, applications and devices, bandwidth, virtual environments, remote systems, IoT, and many more. PRTG is easy to set up & use.

 
LVL 18

Expert Comment

by:suriyaehnop
ID: 39293030
0
 
LVL 1

Expert Comment

by:choicecomputers
ID: 39293692
double check your DNS
0
 
LVL 3

Expert Comment

by:zackmccracken
ID: 39297297
in case you havent tried this:
Can you try using an outlook client, go to the systray en hold down ctrl+right click on the outlook icon and select test email autoconfig. ?  What does this give you?
If this doesnt give you anything to work with, go in outlook .. go to options , advanced, other, enable troubleshoot logging. restart outlook after you've set this.
the log is in the temp folder within the/your users' profile .. so on win7 it would be somewhere within c:\users\<username>\appdata\local\temp
have a look within this log..
i hope this provides you with some more information.
0
 
LVL 7

Accepted Solution

by:
mcse2007 earned 0 total points
ID: 39303620
the issue was the autodiscover virtual directory isn't running from IIS manager...the autodiscover.xml could be corrupted and it cannot be reset through EMC because the customer has no SPs installed whatsoever. Advised them to install SP3, if problem persist to reset the autodiscover virtual directory through EMC.
0
 
LVL 7

Author Closing Comment

by:mcse2007
ID: 39322996
tx
0

Featured Post

Do email signature updates give you a headache?

Are you constantly making changes to email signatures? Are the images not formatting how you want them to? Want high-quality HTML signatures on all devices, including on mobiles and Macs? Then, let Exclaimer solve all your email signature problems today.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Following basic email etiquette rules will help you write a professional email and achieve a good, lasting impression with your contacts.
Scam emails are a huge burden for many businesses. Spotting one is not always easy. Follow our tips to identify if an email you receive is a scam.
This Experts Exchange video Micro Tutorial shows how to tell Microsoft Office that a word is NOT spelled correctly. Microsoft Office has a built-in, main dictionary that is shared by Office apps, including Excel, Outlook, PowerPoint, and Word. When …
This video discusses moving either the default database or any database to a new volume.

947 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question

Need Help in Real-Time?

Connect with top rated Experts

20 Experts available now in Live!

Get 1:1 Help Now