Symantec Backup Exec 2010 R3 can no longer see Dell PowerVault 124T tape drive

Our backup solution includes Symantec Backup Exec 2010 R3 that is installed on our File server and the file server is diretcly connected to a DELL PowerVault 124T tape drive. For some reason something got out of whack with their communcation or reset so we can no longer back up to tape. I am not sure what happened, we have had some power fluctuations and UPS trouble, but as it stands right now when I go to start a backup job, it immediately fails and give me and error; FULL-BALCKUP - "The job failed with the following error: The operation failed to acquire the minimum number of drives and media needed."

If I navigate over to "DEVICES" in Backup Exec, I see the tape device online, but if I try to do a CLEAN the job attempts to start but sits in READY; No idel devices are available. If I browse over to MEDIA, I see TAPE - MEDIA SET under MEDIA SETS and in the box to the right of TAPE - MEDIA SET, I see several MEDIA LABELs, all of which say OVERWRITABLE and msot are blue as apposesd to black and have a red circle with a line though it, which I am assuming means they are scratch tapes.

I sign into the web interface of the tape drive and the STATUS shows as IDLE for AUTOLOADER and DRIVE. IF I look under error logs, I se the following errors though.

Hard Queue:

System Error
Type (31)
POC:00004
POH:06961:04:07 #000

System Error
Type (31)
POC:00004
POH:06961:04:07 #001

System Error
Type (31)
POC:00004
POH:06961:04:07 #002

System Error
Type (31)
POC:00004
POH:06961:04:07 #003

Drv Comm Failure
Type (6E)
POC:00006
POH:05834:31:29 #004

Drive Error
Type (3D)
POC:00006
POH:05854:33:58 #005

Hardware Error
Type (D5)  
POC:00013
POH:00000:26:52 #006

Hardware Error
Type (D5)  
POC:00013
POH:00000:35:06 #007

System Error
Type (AE)
POC:00014
POH:00000:04:37 #008

System Error
Type (AE)
POC:00019
POH:00000:04:22 #009

Position Error
Type (B7)
POC:00020
POH:00743:33:29 #010

Drive Load Error
Type (3E)
POC:00024
POH:04329:07:47 #011

Drive Load Error
Type (3E)
POC:00031
POH:01208:32:50 #012

Unknown Error
Type (00)
1915-Aug-27
00:11:04.828    #013


Nothing looks unusual on the physical tape drive and I have removed both drawers and it is full of LTO tapes. It is probably something simple to re associate the tape drive and backup exec, but I have not been able to find it. If I go to the CONTROL PANEL of the server I notice that the server can still see the tape drive.

All advice on this is welcome....thanks BTW I have rebooted the server and physically powered the tape drive off and on several times.
LVL 1
Thor2923Asked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Thor2923Author Commented:
here are some screen shots of what I am looking at
dellerrors.docx
Thor2923Author Commented:
I just found the following error in the log;
Thomas RushCommented:
You do seem to have a number of errors!

Your last comment says you found the following error, but no error follows; can you repost, please?

How is the library connected to the server?
Have you tried rebooting the library?
Does the server show in Device Mangler that the library is connected (i.e., no question marks or exclamation points)?
Exploring ASP.NET Core: Fundamentals

Learn to build web apps and services, IoT apps, and mobile backends by covering the fundamentals of ASP.NET Core and  exploring the core foundations for app libraries.

pgm554Commented:
Thor2923Author Commented:
Thanks for the replies....after a lot of research and effort it seems to go back to our licesne expiring for the tape unit. Now, each time I start a drive that uses the tape unit I get a licensing error, however I brought in a used Buffalo Linkstation and seem to be able to back up to disk without a problem. We already have quotes to renew our licenses. In the mean time, I will have to just make do with my used equipment I brought back to life
pgm554Commented:
Renew licenses ?

I resell BE and once you buy it,there's no expiration for anything other than maintenance or major version upgrades.
Thomas RushCommented:
You will get an expired license message when your eval install reaches the end of the trial period.  It's possible that your install has somehow lost its key.

Dig up the key and enter it into BE again (sorry, I forget how, it's been a long time!) and see if this clears up the licensing issues.

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Storage Software

From novice to tech pro — start learning today.