Exchange Offline Address book Sync Issues

A few of my external users keep getting this message

21:28:54 Synchronizer Version 12.0.6672
21:28:54 Synchronizing Mailbox 'User'
21:28:54 Done
21:28:56 Microsoft Exchange offline address book
21:28:56              Not downloading Offline address book files.  A server (URL) could not be located.
21:28:56       0X8004010F

How do I rectify this problem?
LVL 1
DJMohrAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Please make sure autodiscover service configured properly

Do you have an A record "autodiscover.domain.com" in ur DNS server?
if not create one and point it to your exhange server.

Please check this as well
http://www.experts-exchange.com/Software/Office_Productivity/Groupware/Outlook/Q_28187128.html
0
DJMohrAuthor Commented:
I have added an A record.
I had a look at the link you provided and just feel confused, we don't make use of the Public Folder so I'm assuming the OAB is web based.

I ran the Remote Connectivity Analyzer for Autodiscover and it failed
0
Creating Active Directory Users from a Text File

If your organization has a need to mass-create AD user accounts, watch this video to see how its done without the need for scripting or other unnecessary complexities.

MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
What is the failure error mentioned?

Try all your required autodiscovertest
https://www.testexchangeconnectivity.com
0
DJMohrAuthor Commented:
The results of the autodiscover test

The Microsoft Connectivity Analyzer is attempting to test Autodiscover for djmohr@domain.co.za.
 Testing Autodiscover failed.
 
Test Steps
 
Attempting each method of contacting the Autodiscover service.
 The Autodiscover service couldn't be contacted successfully by any method.
 
Test Steps
 
Attempting to test potential Autodiscover URL https://domain.co.za/AutoDiscover/AutoDiscover.xml
 Testing of this potential Autodiscover URL failed.
 
Test Steps
 
Attempting to resolve the host name domain.co.za in DNS.
 The host name couldn't be resolved.
  Tell me more about this issue and how to resolve it
 
Additional Details
 Host domain.co.za couldn't be resolved in DNS InfoNoRecords.




Attempting to test potential Autodiscover URL https://autodiscover.domain.co.za/AutoDiscover/AutoDiscover.xml
 Testing of this potential Autodiscover URL failed.
 
Test Steps
 
Attempting to resolve the host name autodiscover.domain.co.za in DNS.
 The host name couldn't be resolved.
  Tell me more about this issue and how to resolve it
 
Additional Details
 Host autodiscover.domain.co.za couldn't be resolved in DNS InfoDomainNonexistent.




Attempting to contact the Autodiscover service using the HTTP redirect method.
 The attempt to contact Autodiscover using the HTTP Redirect method failed.
 
Test Steps
 
Attempting to resolve the host name autodiscover.domain.co.za in DNS.
 The host name couldn't be resolved.
  Tell me more about this issue and how to resolve it
 
Additional Details
 Host autodiscover.domain.co.za couldn't be resolved in DNS InfoDomainNonexistent.




Attempting to contact the Autodiscover service using the DNS SRV redirect method.
 The Microsoft Connectivity Analyzer failed to contact the Autodiscover service using the DNS SRV redirect method.
 
Test Steps
 
Attempting to locate SRV record _autodiscover._tcp.domain.co.za in DNS.
 The Autodiscover SRV record wasn't found in DNS.
  Tell me more about this issue and how to resolve it
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
As per the above seems your DNS name not resolving to the correct address

You please check whether it is working from inside network by typing the address
 https://autodiscover.internaldomain.com/AutoDiscover/AutoDiscover.xml
and check what is the response
0
DJMohrAuthor Commented:
Response from inside the network

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
-<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">-<Response>-<Error Id="1548190240" Time="12:30:39.5805893"><ErrorCode>600</ErrorCode><Message>Invalid Request</Message><DebugData/></Error></Response></Autodiscover>
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Did u get a password prompt?
0
DJMohrAuthor Commented:
Yes I did
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
ok good.

Did you enable web based distribution of OAB
Check the attachment

and try accessing OAB manually as well
https://exchangeservername.internaldomainname.com/OAB/OABGUID/oab.xml
OABerror.docx
0
DJMohrAuthor Commented:
I'm sure I did, how can I double check?

I followed the link, it prompts for username and password but then I get:

404 - File or directory not found.

The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Try only this and check whether it  returns
It should return something like this "The web server is configured to not list ....."
https://autodiscover.domain.com/OAB
0
DJMohrAuthor Commented:
It returns with "This page can't be displayed"
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Seems your OAB directory has some issue in IIS

Forgot to ask one thing
Did you assign OAB to the Mailbox Databases?

And do this also create an A record "autodiscover" in your external DNS which points to your exchange public IP

Please check this also
http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/Q_26729667.html
0
DJMohrAuthor Commented:
Well I didn't specifically assign it to any other mailbox so I suppose it is assigned to the default one.

I will contact my ISP regarding the external DNS
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Assign the mail store an OAB either through the EMC:
Organization Configuration-->Mailbox-->Database Management-->Properties on your Mailbox database/s-->Client Settings-->Offline address book
click Browse and select your addressbook

Or EMS
Get-MailboxDatabase | Set-Mailboxdatabase -offlineAddressBook "\Default Offline Address Book"
0
DJMohrAuthor Commented:
I have done that.
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Did you try downloading OAB after configuring that?
0
DJMohrAuthor Commented:
Well nothing was changed, the OAB was assigned to the Mailbox that I use
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Did u check the URL I posted in post#39479429 ?
0
DJMohrAuthor Commented:
No, I missed that, will have a look.

Just a question, if my autodiscover is not working would my OAB still work?
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
I know this usually caused an issue with the OAB because authenticated users was not added to the web.config file for the OAB.

On the Exchange server navigate to the following:  C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\ClientAccess\OAB
      
Right-click the web.config file and select properties

Add Authenticated Users under the security tab with the following permissions
                  
Read
Read & Execute
0
DJMohrAuthor Commented:
http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/Q_26729667.html

@ abbasiftt

I followed the link above and recreated the OAB will monitor and report back.
0
DJMohrAuthor Commented:
This is still a problem :(
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Please make sure autodiscover is working
Try from outlook itself
0
DJMohrAuthor Commented:
is there a guide line to get autodiscover reconfigured?
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
DJMohrAuthor Commented:
Yea I looked at those links and had no luck.
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
So Autodiscover is not working and will not resolve?  You have a DNS record pointing to the exchange server correct?  Did you also check above on the web.config file in my earlier post?

When you open outlook there is a outlook icon in the system tray.  Do a ctrl + right-click on the outlook icon and choose connectivity test, test autodiscover and report back the results
0
DJMohrAuthor Commented:
I am trying to remove and recreate the Autodiscover Virtual directory and am running into a strange error

[PS] C:\Windows\system32>Remove-AutodiscoverVirtualDirectory -Identity MAILSRV\autodiscover
The operation couldn't be performed because object 'MAILSRV\autodiscover' couldn't be found on 'PDC.domain.za'.
    + CategoryInfo          : NotSpecified: (0:Int32) [Remove-AutodiscoverVirtualDirectory], ManagementObjectNotFoundE
   xception
    + FullyQualifiedErrorId : 986A88B,Microsoft.Exchange.Management.SystemConfigurationTasks.RemoveAutodiscoverVirtual
   Directory

For some reason Exch Management Shell is looking at my PDC and not the excahnge server.
0
DJMohrAuthor Commented:
@ NRhode

Yes the DNS entry is there. I looked for the web.config and it is not present.

The connectivity test fails
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
For the above you are using the exchange powershell correct?
0
DJMohrAuthor Commented:
Thats right
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
0
DJMohrAuthor Commented:
Ok that did the trick, autodiscover VD has now been recreated
0
DJMohrAuthor Commented:
Ran the connectivity test again from Outlook and the Autodiscover still fails
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
Post the results :)

Looking for the reason of failure
0
DJMohrAuthor Commented:
Results attached

Autodiscover
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
As for that error it is not detecting autodiscover.  Verify your autodiscover URLs and make sure you also have an internal & external DNS record pointing to the exchange server.

Can you ping autodiscover.domain.co.za and it sends a reply from exchange?

For autodiscover VD what is the URL?  is autodiscover also in your SSL cert?

Understanding and Troubleshooting AutoDiscover:  http://www.petri.co.il/autodiscover-configuration-exchange-2010.htm

To check the URL on the VD:  http://www.msexchange.org/blogs/walther/news/exchange-20072010-autodiscover-virtual-directory-urls-should-i-care-595.html
0
DJMohrAuthor Commented:
I can ping autodiscover.domain.za but not autodiscover.domain.co.za from inside the network. I am still waiting on my ISP to create a cname for autodiscover.domain.co.za.

The autodiscover.domain.co.za is present in my SSL cert.

I went through those links and these are the results:

[PS] C:\Windows\system32>Get-ClientAccessServer |fl


RunspaceId                           : ae63fe39-8cf2-4c9e-a48b-96a6ecacf62f
Name                                 : MAILSRV
Fqdn                                 : MAILSRV.domain.za
OutlookAnywhereEnabled               : True
AutoDiscoverServiceCN                : MAILSRV
AutoDiscoverServiceClassName         : ms-Exchange-AutoDiscover-Service
AutoDiscoverServiceInternalUri       : https://mail.domain.co.za/autodiscover/autodiscover.xml
AutoDiscoverServiceGuid              : 77378f46-2c66-4aa9-a6a6-3e7a48b19596
AutoDiscoverSiteScope                : {Mail}
AlternateServiceAccountConfiguration :
IrmLogEnabled                        : True
IrmLogMaxAge                         : 30.00:00:00
IrmLogMaxDirectorySize               : 250 MB (262,144,000 bytes)
IrmLogMaxFileSize                    : 10 MB (10,485,760 bytes)
IrmLogPath                           : E:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\Logging\IRMLogs
IsOutOfService                       : False
MigrationLogLoggingLevel             : Information
MigrationLogFilePath                 :
MigrationLogMaxAge                   : 180.00:00:00
MigrationLogMaxDirectorySize         : 10 GB (10,737,418,240 bytes)
MigrationLogMaxFileSize              : 100 MB (104,857,600 bytes)
IsValid                              : True
ExchangeVersion                      : 0.1 (8.0.535.0)
DistinguishedName                    : CN=MAILSRV,CN=Servers,CN=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=domain,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain,DC=za
Identity                             : MAILSRV
Guid                                 : cb716ffa-d393-4a5a-958f-36a5b9fdb859
ObjectCategory                       : domain.za/Configuration/Schema/ms-Exch-Exchange-Server
ObjectClass                          : {top, server, msExchExchangeServer}
WhenChanged                          : 2013/09/09 07:48:29 PM
WhenCreated                          : 2013/01/30 07:54:26 AM
WhenChangedUTC                       : 2013/09/09 05:48:29 PM
WhenCreatedUTC                       : 2013/01/30 05:54:26 AM
OrganizationId                       :
OriginatingServer                    : PDC.domain.za

[PS] C:\Windows\system32>Get-AutodiscoverVirtualDirectory "MAILSRV\*" |fl


RunspaceId                      : ae63fe39-8cf2-4c9e-a48b-96a6ecacf62f
Name                            : Autodiscover (Default Web Site)
InternalAuthenticationMethods   : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated}
ExternalAuthenticationMethods   : {Basic, Ntlm, WindowsIntegrated}
LiveIdSpNegoAuthentication      : False
WSSecurityAuthentication        : False
LiveIdBasicAuthentication       : False
BasicAuthentication             : True
DigestAuthentication            : False
WindowsAuthentication           : True
MetabasePath                    : IIS://MAILSRV.domain.za/W3SVC/1/ROOT/Autodiscover
Path                            : E:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\Autodiscover
ExtendedProtectionTokenChecking : None
ExtendedProtectionFlags         : {}
ExtendedProtectionSPNList       : {}
Server                          : MAILSRV
InternalUrl                     :
ExternalUrl                     :
AdminDisplayName                :
ExchangeVersion                 : 0.10 (14.0.100.0)
DistinguishedName               : CN=Autodiscover (Default Web Site),CN=HTTP,CN=Protocols,CN=MAILSRV,CN=Servers,CN=Exch
                                  ange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=domain,CN=Mic
                                  rosoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=csmeng,DC=za
Identity                        : MAILSRV\Autodiscover (Default Web Site)
Guid                            : 2b974ee1-c70e-41fd-8ec3-00f779844c45
ObjectCategory                  : domain.za/Configuration/Schema/ms-Exch-Auto-Discover-Virtual-Directory
ObjectClass                     : {top, msExchVirtualDirectory, msExchAutoDiscoverVirtualDirectory}
WhenChanged                     : 2013/09/11 04:42:14 PM
WhenCreated                     : 2013/09/11 04:42:14 PM
WhenChangedUTC                  : 2013/09/11 02:42:14 PM
WhenCreatedUTC                  : 2013/09/11 02:42:14 PM
OrganizationId                  :
OriginatingServer               : PDC.domain.za
IsValid                         : True

Are the InternalUrl and ExternalUrl supposed to be blank in the last output?
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Create a new zone in your DNS server named "domain.co.za"
then create an A record "autodiscover" in the newly created zone and try
0
DJMohrAuthor Commented:
ok I did that and can now ping both autodiscover.domain.za and autodiscover.domain.co.za from inside the network
0
DJMohrAuthor Commented:
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
Is it working now that autodiscover url is resolving with creating the new zone?  do another autodiscover test
0
DJMohrAuthor Commented:
Results of last autodiscover test

Auto
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
What is the results pain show?
0
DJMohrAuthor Commented:
The results pane

results
0
DJMohrAuthor Commented:
Something else that has popped up now since the autodiscover was fixed, some of my remote users are complaining that they have to enter their username and password serveral times before outlook connects to the Exchange.
0
MAS (MVE)EE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
I guess you know the format to enter username and password.

username:  domain\username
password: <password>
0
DJMohrAuthor Commented:
Yes I do, it's very strange as the first password prompt does connect it to the Exchange then it prompts for the password an addition 2 or 3 times.
0
Nick RhodeIT DirectorCommented:
Check if they have saved passwords in their credential manager.  Make sure they flushed their DNS to make sure their records are correct.

Also if you wanted to eliminate that domain\username for OWA etc you can change that by opening EMC > Server configuration > Client Access > Outlook Web Access tab > right-click and go to properties on owa > Authentication > Use forms-based authentication > Change the format to what you want
0
DJMohrAuthor Commented:
I checked the credential manager and the login details are present, but outlook still prompts for a username and password about 4 times after the first login attempt. Flushed DNS but no change.
0
DJMohrAuthor Commented:
Thanks gents problem is resolved
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.