Exchange and Outlook 2010 - GAL Address book download Issue.

Hope someone can help me out.
We have Exchange: Version: 14.02.0342.003 - 2010 and
Outlook 2010 – on Client machines.

I cannot figure out why Outlook is not downloading the GAL when you press download address list.

I have tried in cache mode and without.

Can someone please give me some pointers on what to look for as something is wrong on the config.

Thank you in advance.

Regards

Darren
DarrenEleyAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Outlook will download addressbook (Offline Address Book) when it is in cached mode, before suggesting anything please give details mentioned below,

- Are you able to resolve the address and search on GAL when using OWA ?
- Do you see the address book when outlook is online (not cached)
- any error message when you try to download address boook (OAB)

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello,

In OWA when I press TO: I get all the company address exactly as it is shown in AD and Exchange.

When outlook is working online I am able to do the same, all address`s are showing.

When I download the address book, it all completes with no errors. But no contacts are added to outlook.

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
can you perform a test Email auto configuration from outlook (when in cached mode) and let me know if success.

see if you are able to see the OAB URL there, and update the value (you may modify the server name if needed).

http://www.addictivetips.com/microsoft-office/outlook-2010-test-email-auto-configuration/
0
Big Business Goals? Which KPIs Will Help You

The most successful MSPs rely on metrics – known as key performance indicators (KPIs) – for making informed decisions that help their businesses thrive, rather than just survive. This eBook provides an overview of the most important KPIs used by top MSPs.

DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, Thank you.

the OAB is showing https://** Our Domain **/OAB/6c22f4c6-0aa5-4200-9c87-5d71d597d283/

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
HTTPS will show for the Protocol Exchange HTTP, what it shows for Exchaneg RPC.

Ideally it should show http://server.domain.local/oab/6c22f4c6-0aa5-4200-9c87-5d71d597d283/

I assume that the Offline addressbook download had never worked, if that the case please verify that the OAB generation is working or not,

Navigate to Org Configuration -> Mailbox -> Offline Address Book (tab).
Select default offline addressbook, and go to properties to see if it is selected to 'include default Global Address List'

after that, do an update of it.

let me know the update.

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
The operation couldn't be performed because object 'Default Offline Address Book' couldn't be found on ** REMOVED server.domain.local **
am.com'.
    + CategoryInfo          : NotSpecified: (0:Int32) [Update-OfflineAddressBook], ManagementObjectNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : E5132D44,Microsoft.Exchange.Management.SystemConfigurationTasks.UpdateOfflineAddressBook

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Looks like the Offline Address book is having some issues,

create a new OAB, and select to include default Global Address List. Modify the OAB properties on the database with the "newly created address book" from the client settings tab.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hiya, Yep done that, and made the changes.

>Update-OfflineAddressBook -Identity "NT-OfflineAB"

Does not return an error on PS, Tried to do an update but still nothing. But I think I will have to wait while it does its thing.

Regards

Darren
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, Good Morning.

I have check it today and still not downloading the address book?

Regards

Darren
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, I have put on error logging on High for OAB and getting

OAL Gen trucked or dropped properties for "Domain User" in address list "\Global Address List" because they have exceeded the configured size limits for the version 4 offline address list.

The affected MAPI ids are 8008 8c9e.

Any Ideas?

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
try this, but do you have still ex 2003 in your org ?

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124220(v=exchg.65).aspx

Please verify that the offline generation server is set to the new server (mailbox role is must).  Ensure that you set the client settings of database properties to reflect the newly created OAB changes to end users.

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, Good Afternoon.

I Created a new OAB and pointed the database to the new OAB, and Done the update.

I checked the above link, we are running exchange 2010 and I could not find that path in the registry

I am wondering if it is something in IIS I am missing.. Any advise as I am stuck.

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
few things,
 - Ensure that the OAB url (Exchange RPC) is pointing to the local server/oab/<uid> , not pointing to the external domain/oab/<uid>

- IIS, navigate to OAB virtual directory and verify the SSL settings and ensure the Require SSL is cleared. (if it is checked, clear the check box and restart IIS)

- Do a test Email configuration as I requested earlier, and share the XML tab result if possible to look at the autconfiguration details.

- Ensure Web Distribution is enabled on OAB properties from EMC Organization Configuration), and see the path "C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\OAB" for OAB folder and files.

- Expand Server Configuration and select the server responsible for OAB generation, and open the properties of 'OAB (Default Website)' from the Offline Address Book Distribution tab . Verify the URLs there, and see if it matches with the XML values.

- Enable Diagnostic Logging of OAB Generation to High and see for related errors.

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">
  <Response xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/outlook/responseschema/2006a">
    <User>
      <DisplayName>Darren Eley</DisplayName>
      <LegacyDN>/o=*OurDomain.co.uk*/ou=First Administrative Group/cn=Recipients/cn=*Username*</LegacyDN>
      <AutoDiscoverSMTPAddress>Darren.Eley@*OurDomain.co.uk*</AutoDiscoverSMTPAddress>
      <DeploymentId>fff1597e-4fde-44ac-a280-000a774ed4c9</DeploymentId>
    </User>
    <Account>
      <AccountType>email</AccountType>
      <Action>settings</Action>
      <Protocol>
        <Type>EXCH</Type>
        <Server>NT-EXCH-2010.*OurDomain.com*</Server>
        <ServerDN>/o=*Our-Domain*/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010</ServerDN>
        <ServerVersion>738280F7</ServerVersion>
        <MdbDN>/o=*OurDomain.co.uk*/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010/cn=Microsoft Private MDB</MdbDN>
        <PublicFolderServer>NT-EXCH-2010.*OurDomain.com*</PublicFolderServer>
        <AD>NT-DC1.*OurDomain.com*</AD>
        <ASUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/exchange.asmx</ASUrl>
        <EwsUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/exchange.asmx</EwsUrl>
        <EcpUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ecp/</EcpUrl>
        <EcpUrl-um>?p=customize/voicemail.aspx&amp;exsvurl=1</EcpUrl-um>
        <EcpUrl-aggr>?p=personalsettings/EmailSubscriptions.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-aggr>
        <EcpUrl-mt>PersonalSettings/DeliveryReport.aspx?exsvurl=1&amp;IsOWA=&lt;IsOWA&gt;&amp;MsgID=&lt;MsgID&gt;&amp;Mbx=&lt;Mbx&gt;</EcpUrl-mt>
        <EcpUrl-ret>?p=organize/retentionpolicytags.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-ret>
        <OOFUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/exchange.asmx</OOFUrl>
        <UMUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/UM2007Legacy.asmx</UMUrl>
        <OABUrl>http://connect.*OurDomain.com*/OAB/feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531/</OABUrl>
      </Protocol>
      <Protocol>
        <Type>WEB</Type>
        <Internal>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Basic, Fba">https://connect.*OurDomain.com*/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXCH</Type>
            <ASUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </Internal>
        <External>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Fba">https://connect.*OurDomain.com*/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXPR</Type>
            <ASUrl>https://connect.*OurDomain.com*/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </External>
      </Protocol>
      <AlternativeMailbox>
        <Type>Delegate</Type>
        <DisplayName>Ipads NT</DisplayName>
        <LegacyDN>/o=*OurDomain.co.uk/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Recipients/cn=Ipads NTaa4</LegacyDN>
        <Server>NT-EXCH-2010.*OurDomain.com*</Server>
      </AlternativeMailbox>
    </Account>
  </Response>
</Autodiscover>
0
DarrenEleyAuthor Commented:
--------------------------------------------------------
Microsoft Exchange Warning
--------------------------------------------------------
The following warning(s) occurred while saving changes:

Set-OfflineAddressBook
Completed

Warning:
Don't move offline address book "OAB" before it is generated. Attempting to move the OAB will lead to a full OAB download for all users associated with this OAB.

Warning:
Failed to run site folder check task on server: "NT-EXCH-2010". Exception: "MapiExceptionMdbOffline: Task SiteFolderCheck failed. (hr=0x80004005, ec=1142)
Diagnostic context:
    Lid: 1494    ---- Remote Context Beg ----
    Lid: 44215  
    Lid: 60049   StoreEc: 0x8004010F
    Lid: 49469  
    Lid: 65341   StoreEc: 0x8004010F
    Lid: 56125  
    Lid: 47933   StoreEc: 0x8004010F
    Lid: 32829  
    Lid: 49213   StoreEc: 0x8004010F
    Lid: 48573  
    Lid: 64957   StoreEc: 0x8004010F
    Lid: 19033   StoreEc: 0x476    
    Lid: 1750    ---- Remote Context End ----
    Lid: 18130   StoreEc: 0x476     ".


--------------------------------------------------------
OK
--------------------------------------------------------
0
DarrenEleyAuthor Commented:
I cant seet the GUID, and I am pretty sure there should be one there.


[PS] C:\Windows\system32>get-mailbox deley |FL OfflineAddressbook


OfflineAddressBook :
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Few things observed are (looks like migrated from ex 2003),

<LegacyDN>/o=*OurDomain.co.uk*/ou=First Administrative Group/cn=Recipients/cn= *Username*</LegacyDN>

 <ServerDN>/o=*Our-Domain*/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010</ServerDN>

Why there is a difference in DN of user and exchange server.

Request you to create a new user mailbox, and repeat the same (test config). See if you are able to get the LegacyDN OU name as ou=Exchange Administrative Group

Also verify the OAB download on new mailbox, see any difference.

run the below cmdlet and share the result as is (modify if required but keep the domain extensions, i.e. .local, .co.uk etc,  unchanged)

Get-OabVirtualDirectory -Server npccexhdr1 | fl Identity,*url*

The modify version of previous XML is with many misleading information.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, Good Morning, Thank you for your assistance.

Yes this was a migration from 2003, and don't think this has ever worked since.

I have created a new account and tried to download the OAB and still not contacts showing.

Result from the CMD Line:

[PS] C:\Windows\system32>Get-OabVirtualDirectory -Server nt-exch-2010 | fl Identity,*url*


Identity    : NT-EXCH-2010\OAB (Default Web Site)
InternalUrl : https://domain.com/OAB
ExternalUrl : https://domain.com/OAB

Here is the test XML:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">
  <Response xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/outlook/responseschema/2006a">
    <User>
      <DisplayName>Darren Testing</DisplayName>
      <LegacyDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Recipients/cn=Darren Testingec2</LegacyDN>
      <AutoDiscoverSMTPAddress>Darren.Testing@domain.co.uk</AutoDiscoverSMTPAddress>
      <DeploymentId>fff1597e-4fde-44ac-a280-000a774ed4c9</DeploymentId>
    </User>
    <Account>
      <AccountType>email</AccountType>
      <Action>settings</Action>
      <Protocol>
        <Type>EXCH</Type>
        <Server>NT-EXCH-2010.domain.com</Server>
        <ServerDN>/o=nt-cadcam/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010</ServerDN>
        <ServerVersion>738280F7</ServerVersion>
        <MdbDN>/o=nt-cadcam/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010/cn=Microsoft Private MDB</MdbDN>
        <PublicFolderServer>NT-EXCH-2010.domain.com</PublicFolderServer>
        <AD>nt-file.domain.com</AD>
        <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
        <EwsUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</EwsUrl>
        <EcpUrl>https://connect.domain.com/ecp/</EcpUrl>
        <EcpUrl-um>?p=customize/voicemail.aspx&amp;exsvurl=1</EcpUrl-um>
        <EcpUrl-aggr>?p=personalsettings/EmailSubscriptions.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-aggr>
        <EcpUrl-mt>PersonalSettings/DeliveryReport.aspx?exsvurl=1&amp;IsOWA=&lt;IsOWA&gt;&amp;MsgID=&lt;MsgID&gt;&amp;Mbx=&lt;Mbx&gt;</EcpUrl-mt>
        <EcpUrl-ret>?p=organize/retentionpolicytags.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-ret>
        <EcpUrl-sms>?p=sms/textmessaging.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-sms>
        <OOFUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</OOFUrl>
        <UMUrl>https://connect.domain.com/ews/UM2007Legacy.asmx</UMUrl>
        <OABUrl>https://connect.domain.com/OAB/feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531/</OABUrl>
      </Protocol>
      <Protocol>
        <Type>WEB</Type>
        <Internal>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Basic, Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXCH</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </Internal>
        <External>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXPR</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </External>
      </Protocol>
    </Account>
  </Response>
</Autodiscover>

Again Thank you,

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
what is the SSL settings on OAB virtual directory in IIS ? uncheck if SSL if checked.

Also, change the
InternalUrl : http://server_fqdn/OAB

restart the IIS and test the new account (the test details on new account is fine).

re-do the test outlook config and share the OAB URL in XML.

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello,

Attached is the SSL config on the IIS on the OAB folder.

I have changed the URL pointing to nt-exch-2010.domain.com/OAB

Identity    : NT-EXCH-2010\OAB (Default Web Site)
InternalUrl : https://nt-exch-2010.domain.com/OAB
ExternalUrl : https://connect.domain.com/OAB

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">
  <Response xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/outlook/responseschema/2006a">
    <User>
      <DisplayName>Darren Testing</DisplayName>
      <LegacyDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Recipients/cn=Darren Testingec2</LegacyDN>
      <AutoDiscoverSMTPAddress>Darren.Testing@domain.co.uk</AutoDiscoverSMTPAddress>
      <DeploymentId>fff1597e-4fde-44ac-a280-000a774ed4c9</DeploymentId>
    </User>
    <Account>
      <AccountType>email</AccountType>
      <Action>settings</Action>
      <Protocol>
        <Type>EXCH</Type>
        <Server>NT-EXCH-2010.domain.com</Server>
        <ServerDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010</ServerDN>
        <ServerVersion>738280F7</ServerVersion>
        <MdbDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010/cn=Microsoft Private MDB</MdbDN>
        <PublicFolderServer>NT-EXCH-2010.domain.com</PublicFolderServer>
        <AD>NT-DC1.domain.com</AD>
        <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
        <EwsUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</EwsUrl>
        <EcpUrl>https://connect.domain.com/ecp/</EcpUrl>
        <EcpUrl-um>?p=customize/voicemail.aspx&amp;exsvurl=1</EcpUrl-um>
        <EcpUrl-aggr>?p=personalsettings/EmailSubscriptions.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-aggr>
        <EcpUrl-mt>PersonalSettings/DeliveryReport.aspx?exsvurl=1&amp;IsOWA=&lt;IsOWA&gt;&amp;MsgID=&lt;MsgID&gt;&amp;Mbx=&lt;Mbx&gt;</EcpUrl-mt>
        <EcpUrl-ret>?p=organize/retentionpolicytags.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-ret>
        <EcpUrl-sms>?p=sms/textmessaging.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-sms>
        <OOFUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</OOFUrl>
        <UMUrl>https://connect.domain.com/ews/UM2007Legacy.asmx</UMUrl>
        <OABUrl>https://nt-exch-2010.domain.com/OAB/feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531/</OABUrl>
      </Protocol>
      <Protocol>
        <Type>WEB</Type>
        <Internal>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Basic, Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXCH</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </Internal>
        <External>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXPR</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </External>
      </Protocol>
    </Account>
  </Response>
</Autodiscover>


When trying to download the OAB on outlook now getting error: 0x80072f06

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
InternalUrl should be without https, just use http and try the same.

- also did not see any attached screenshot of IIS settings.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, SSL is un-ticked in the IIS for OAB

I have changed the https: to http:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">
  <Response xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/outlook/responseschema/2006a">
    <User>
      <DisplayName>Darren Testing</DisplayName>
      <LegacyDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Recipients/cn=Darren Testingec2</LegacyDN>
      <AutoDiscoverSMTPAddress>Darren.Testing@domain.co.uk</AutoDiscoverSMTPAddress>
      <DeploymentId>fff1597e-4fde-44ac-a280-000a774ed4c9</DeploymentId>
    </User>
    <Account>
      <AccountType>email</AccountType>
      <Action>settings</Action>
      <Protocol>
        <Type>EXCH</Type>
        <Server>NT-EXCH-2010.domain.com</Server>
        <ServerDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010</ServerDN>
        <ServerVersion>738280F7</ServerVersion>
        <MdbDN>/o=domain/ou=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT)/cn=Configuration/cn=Servers/cn=NT-EXCH-2010/cn=Microsoft Private MDB</MdbDN>
        <PublicFolderServer>NT-EXCH-2010.domain.com</PublicFolderServer>
        <AD>NT-DC1.domain.com</AD>
        <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
        <EwsUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</EwsUrl>
        <EcpUrl>https://connect.domain.com/ecp/</EcpUrl>
        <EcpUrl-um>?p=customize/voicemail.aspx&amp;exsvurl=1</EcpUrl-um>
        <EcpUrl-aggr>?p=personalsettings/EmailSubscriptions.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-aggr>
        <EcpUrl-mt>PersonalSettings/DeliveryReport.aspx?exsvurl=1&amp;IsOWA=&lt;IsOWA&gt;&amp;MsgID=&lt;MsgID&gt;&amp;Mbx=&lt;Mbx&gt;</EcpUrl-mt>
        <EcpUrl-ret>?p=organize/retentionpolicytags.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-ret>
        <EcpUrl-sms>?p=sms/textmessaging.slab&amp;exsvurl=1</EcpUrl-sms>
        <OOFUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</OOFUrl>
        <UMUrl>https://connect.domain.com/ews/UM2007Legacy.asmx</UMUrl>
        <OABUrl>http://nt-exch-2010.domain.com/OAB/feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531/</OABUrl>
      </Protocol>
      <Protocol>
        <Type>WEB</Type>
        <Internal>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Basic, Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXCH</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </Internal>
        <External>
          <OWAUrl AuthenticationMethod="Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>
          <Protocol>
            <Type>EXPR</Type>
            <ASUrl>https://connect.domain.com/ews/exchange.asmx</ASUrl>
          </Protocol>
        </External>
      </Protocol>
    </Account>
  </Response>
</Autodiscover>


Where can I change this:

<OWAUrl AuthenticationMethod="Fba">https://connect.domain.com/owa/</OWAUrl>

Regards

Darren
SSL.PNG
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
You do not have to modify that, what happens when you download OAB now on oultook (use only the newly created account).

Can you verify that you have some contents (OAB Filders and files inside) available @ below path,
C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\OAB

also the output of below commands
Get-OabVirtualDirectory -Server server_name | select *url*,*auth*,Server
Get-OfflineAddressBook | select Name,VirtualDirectories,*DistributionEnabled,Server
I assume that that OAB generation is now happens normally (post if the OAB update fails).

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hiya. Thank you for your help with this..

There is a folder called:

C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\OAB\feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531

There are 103 items .lzh files

The output from the command is:

InternalUrl                   : http://nt-exch-2010.domain.com/OAB
ExternalUrl                   : https://connect.domain.com/OAB
BasicAuthentication           : False
WindowsAuthentication         : True
InternalAuthenticationMethods : {WindowsIntegrated}
ExternalAuthenticationMethods : {WindowsIntegrated}
Server                        : NT-EXCH-2010


On the client outlook it looks like it is downloading the OAB but no contacts show up.

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
also get the details of
Get-OfflineAddressBook | select Name,VirtualDirectories,*DistributionEnabled,Server,Guid

Ensure that the database of new mailbox client settings is pointing to the newly create Offline Address Book.

-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Output from CMD:

Name                            : OAB
VirtualDirectories              : {NT-EXCH-2010\OAB (Default Web Site)}
PublicFolderDistributionEnabled : True
GlobalWebDistributionEnabled    : False
WebDistributionEnabled          : True
Server                          : NT-EXCH-2010
Guid                            : feabda33-943c-4582-bd55-0697a20cd531

Yes: Database is pointing to OAB

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Try downloading the AddressBook manually from outlook, and see if the send/receive finishes without errors (delete any OAB files in client computer OST path).

the details looks healthy, you should be able to get the OAB downloaded.

If ipv6 is enabled on the client desktop machine, uncheck it and restart the machine before you proceed with the testing (only on outlook client machine not on server). Ping the ex2010  from client desktop and ensure you get ipv4 as ping response.

-----

One thing is sure, the ex 2003 decommissioning did not happen correctly. The default OAB is still pointing to the old infra servers. Which you will need to look at even if it worked.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hiya.

On the outlook client in event view it reports the OAB has downloaded successfully, but still no contacts.

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
wait for a some time, see if there are any changes, maximize the OAB generation logging and look for any events related to OAB generation while updaing the OAB.

look for data under the directory on client desktop - C:\Users\user_logon_account\AppData\Local\Microsoft\Outlook\Offline Address Books


-Praveen
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, Will do, I will check it tomorrow and see how it is.

Attached is the data which is in the outlooks Apps folder.

I have increased the logging and see how it goes.

Thank you for all your assistance.

Regards

Darren
Data.PNG
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Hello, I put the logging to expert and run an update on the OAB and every user has this error.

Regards

Darren
error.PNG
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Download the OABValidate tool and check
http://oabvalidate.codeplex.com/

this tool might help you to analyze the OAB gen issues at server side.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Validating objects in OABs:
     OAB
These OABs include the following address lists:
     Default Global Address List

Filter: (|(& (mailnickname=*) (| (&(objectCategory=person)(objectClass=user)(!(homeMDB=*))(!(msExchHomeServerName=*)))(&(objectCategory=person)(objectClass=user)(|(homeMDB=*)(msExchHomeServerName=*)))(&(objectCategory=person)(objectClass=contact))(objectCategory=group)(objectCategory=publicFolder)(objectCategory=msExchDynamicDistributionList) )))
Validating objects...

208 objects were processed.
0 objects had problems.

Finished.


:(
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
Do you have outlook 2003 in your network? , if not please follow the below steps just to check.

Open the proerties of OAB , and navigate to Distribution tab.
clear the check mark on
- Outlook 98 SP2 or Later (Version 3)
- Outlook 2003 SP2 or later (Version 4)

update it again and observe the event logs with logging expert level.
0
DarrenEleyAuthor Commented:
Just to confirm which option needs to be selected?

Regards

Darren
0
Praveen BalanSolution ArchitectCommented:
open properties of newly created OAB and uncheck the below options on distribution tab (just to verify the OAB skip issue).

- Outlook 98 SP2 or Later (Version 3)
- Outlook 2003 SP2 or later (Version 4)


share the OAL Gen event log details after this change.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
DarrenEleyAuthor Commented:
Excellent Help, sorry for the delay!
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Outlook

From novice to tech pro — start learning today.