Computer freezes

Hi Team,

I have FX 8 core AMD processor , mb support 32 RAM, at the moment i have 16GB RAM on it... Initially after the computer is started CPU goes 100% and then when i start my VM's , GNS3 applications it works fine with 8 to 10 % of CPU utilisation also less memory utilisation...

But for some reason when i try to run some exe file, start the browser for internet or without any activity ( No VM's or No GNS3 running { High processor. memory consuming apps ) the screen stops responding , no activity...Please help me on this subject,.. how to fix this.. as i am planning to get ESX server on this machine at the moment i have windows 7... not sure if the heat sink is an issue/Heating is an issue,.... Processor looks very cool or cabinet itself is cool not heating up..........................

If heating/sink an issue how do i fix it... ? help..... :)
xyz abcAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Sikhumbuzo NtsadaIT AdministrationCommented:
Reboot the PC and check the temperature by entering BIOS, then post back here.

If it over heats, you will need to apply thermal paste, on the heat sink, that should sort it out.
0
xyz abcAuthor Commented:
so i have to manually restart and get into the BIOS mode and look for temperature...

Do i have look temp on the BIOS screen.. ?...
0
Sikhumbuzo NtsadaIT AdministrationCommented:
You can use tools to archive that too, but it will be better to check it when it's in BIOs because the OS has not been loaded, thus it will be easy to eliminate some variables.
0
Big Business Goals? Which KPIs Will Help You

The most successful MSPs rely on metrics – known as key performance indicators (KPIs) – for making informed decisions that help their businesses thrive, rather than just survive. This eBook provides an overview of the most important KPIs used by top MSPs.

JohnnyCanuckCommented:
Does the same problem occur when you start the computer in safe mode with networking?
0
xyz abcAuthor Commented:
@Santasi  : its almost 48 *C for CPU and 27*C for MB ......

@Johanny : As far as i have tried it does not seem to occur in safe mode...
0
Sikhumbuzo NtsadaIT AdministrationCommented:
It is not over heating, then it point to some of the apps you are running.
Get Process Explorer and check which process consumes CPU, then take from there.

I see no reason to worry if you plan to install a Hypervisor.
0
JohnnyCanuckCommented:
Try starting Internet explorer without add on.  Boot normally, in the windows search box type
iexplore.exe -extoff
Tell us what happens.
0
nobusCommented:
for monitoring temps -install speedfan : http://www.almico.com/speedfan.php      
post the temps - or look up the max temp allowed for your cpu

you can also look for the cause with task manager - select the performance tab, source monitor knob
then check cpu, disk...as you like
0
xyz abcAuthor Commented:
the motherboard is getting heated up around 40*C.....  and it seems like its the issue with MB... so sent for service center.... .... i will keep you guys updated.....
0
xyz abcAuthor Commented:
I have replaced the power supply got 500w From Thunderbird. now when i leave pc for some download during the night with some vlc video repeatedly running on it... it goes in safe mode never comes back in the morning.............. !!! i did power cyclying of the monitor cables removed then and re-plugged then back again but this DAMN thing never comes up unless i reboot ... its sooo annoying ...!!!  Also it says no signal and such.......
0
nobusCommented:
can you post more info ?
-what was done at the service center - or replaced?
-why did you replace the PS ?

in any case - if it comes from a repair cernter - i'd return it, since it does not work
0
xyz abcAuthor Commented:
Hello Nobus,

Looks like it happens intermittently, I have rebooted it only happens when i turn off the screen and leave for any kind of Download and such. And when i try to switch On the screen my CPU makes sounds as if it has to do some huge task ...... And its kind of Annoying i suspect the something to do with Graphic PU/No Signal to Screen... but now it happens very rare...

At the service center they tested with a different PS and it worked .. so my initial issue is fixed Tower never gets hanged now.... But its the Screen now.... ...

Any Help appreciated.
0
nobusCommented:
>>  And when i try to switch On the screen my CPU makes sounds   <<  i assume you mean the cpu fan makes the sound?  afaik - no cpu makes a sound

you can always look what software causes the high cpu usage by openeing task manager>performance tab and clicking on resource monitor
select the cpu, or disk to check what's using it
you can also disable all programs and services from startup, in order to see if that helps :
run msconfig - startup tab - click on disable all
select services tab, click Hide MS Services - then click disable all
reboot to test
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
xyz abcAuthor Commented:
ok let me put it again.

#1 No activity on screen / Mouse or Keyboard screen activity hangs stops responding
#2 No display / Monitor going in Save mode ( When left without any activity or input from keyboard or Mouse for certain period for downloads to complete or left by itself....

Issue #1 looks like it got fixed after PS was changed to Cooler Master "Thunder".
Issue #2 Appeared only after the Issue #1 was fixed my suspect even if Issue #2 was existing it never got a chance to show itself since issue #1 was always on top of everything.

So when i say CPU makes sound, its the sound from CPU tower ( Whatever we call that rectangular box), It makes lot of sound when the Video signal to monitor goes in "Monitor in Safe mode " & Then next message i see will be " no Signal from CPU or something like "

Note : I run resource consuming Apps on the System there will be no sound.. ** It only appears when the system is in Issue #2.. So i suspect Mother board could be an issue...

Thanks
Irfan
0
nobusCommented:
You may want to look here for the proper terms :  http://en.wikibooks.org/wiki/How_To_Assemble_A_Desktop_PC/Choosing_the_parts

from what you post, it can be any fan; -cpu - Power supply, chassis
i suggest to open the case, and identify the source by ear
then we can proceed

you can also try "last known good" if you boot into safe mode (F8 key)
0
xyz abcAuthor Commented:
Sure i will keep you posted on this...
Thanks for the links

Regards.
0
xyz abcAuthor Commented:
I will keep posted on this.. still issue remains the same..


Is there  a way i can disable this question so that i dont get reminders.. As i am running little  busy with project work..

Thanks
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Desktops

From novice to tech pro — start learning today.