Solved

Exchange 2013 Degraded

Posted on 2014-02-11
5
537 Views
Last Modified: 2014-02-17
Hi I would like to request some assistance if any of the experts here have experienced the following issues on their Exchange 2013 deployment.

We have noticed that the exchange 2013 virtual machine is slow in sending and receiving emails. We did a health check and found the degraded issue in the logs that I have attached
below.

We have patched this server up and Exchange up with the latest patches already and are stuck as to what to do next. Operating system is on Windows 2012 R2. Please help if you can.

Exchange2013-logs.txt
0
Comment
Question by:OZSG
  • 3
5 Comments
 

Author Comment

by:OZSG
ID: 39852299
Also to add on. This is a single exchange server with all roles in one box.
0
 
LVL 18

Assisted Solution

by:Sushil Sonawane
Sushil Sonawane earned 400 total points
ID: 39852394
Make sure your exchange server and iis installation folder excluded in antivirus scan.

Check any third party hub transport agent not installed on the exchange server.
If installed then disable agent and check the mail flow perfromance.

For info related hub transport agent refer below link:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb125012%28v=exchg.150%29.aspx

http://blogs.technet.com/b/exchange/archive/2013/01/21/how-to-write-an-exchange-2013-transport-agent.aspx



Check with your exchange server throttling policy configuration. This might be affect your exchange server performance.

For info refer below link :

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/office/jj945066%28v=exchg.150%29.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj150524%28v=exchg.150%29.aspx
0
 
LVL 58

Assisted Solution

by:Cliff Galiher
Cliff Galiher earned 100 total points
ID: 39852464
Exchange 2013 is not supported on 2012 R2 and won't be until SP1. This is one of several known potential issues and there is no fix. Just a pain point from running an unsupported configuration. You can just accept it, wait for SP1, ]or migrate to a supported platform.
0
 

Accepted Solution

by:
OZSG earned 0 total points
ID: 39852878
Hi guys I found the solution via DNS. Apparently someone had put google's 8.8.8.8 as the third DNS entry in network properties - advance.
Once removed the emails were flowing as per normal but thanks for the heads up on the version compatibility and the troubleshooting tips.
0
 

Author Closing Comment

by:OZSG
ID: 39864279
This is because the main concern was the slowness of email delivery. Although the troubleshooting steps were helpful but it did not resolve the issue in the end.
0

Featured Post

Windows Server 2016: All you need to know

Learn about Hyper-V features that increase functionality and usability of Microsoft Windows Server 2016. Also, throughout this eBook, you’ll find some basic PowerShell examples that will help you leverage the scripts in your environments!

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

Find out what you should include to make the best professional email signature for your organization.
This article aims to explain the working of CircularLogArchiver. This tool was designed to solve the buildup of log file in cases where systems do not support circular logging or where circular logging is not enabled
In this Micro Tutorial viewers will learn how to restore single file or folder from Bare Metal backup image of their system. Tutorial shows how to restore files and folders from system backup. Often it is not needed to restore entire system when onl…
This tutorial will walk an individual through the process of configuring basic necessities in order to use the 2010 version of Data Protection Manager. These include storage, agents, and protection jobs. Launch Data Protection Manager from the deskt…

680 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question