Improve company productivity with a Business Account.Sign Up

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 461
  • Last Modified:

Hard algebra question

Elias and Emma are travelling up the San Marcos River in separate canoes. Elias, averaging 3 mph, had gone 5 miles when Emma first put her canoe into the water.
   a) How fast must Emma paddle her canoe to catch up to Elias by the end of the 15 mile long canoe route?
      
   b) How long will it take Emma to reach Elias?
      
   c) On the way up the river, the current slowed Elias’ canoe to 3 mph. But on the way back he found that he could paddle 6.5 mph. How fast was the current?

   d) How fast could Elias have paddled his canoe if there were no current?
0
JohnMac328
Asked:
JohnMac328
2 Solutions
 
ozoCommented:
15 miles = t * Emma
15 miles = 5 miles + t * (3 miles / hour)
Emma = 15 miles / ((15 miles - 5 miles)/(3 miles / hour))

3 mph = Elias - current
6.5 mph = Elias + current
0
 
JohnMac328Author Commented:
I am having trouble with part C, what equation can I use to solve this part?
0
 
Don ThomsonCommented:
Current = C
current Up = -C
Current Down = +C

Speed Down = 3
Speed Up = 6.5

Speed Diff =3.5
Current must be 3.5/2

3+C = 6.5 -C

C=6.5-3 -C

2C=3.5
C=1.75

Nocurrent   = 3 +1.75 or 6.5-1.75

You do the rest
0
Build your data science skills into a career

Are you ready to take your data science career to the next step, or break into data science? With Springboard’s Data Science Career Track, you’ll master data science topics, have personalized career guidance, weekly calls with a data science expert, and a job guarantee.

 
Fred MarshallPrincipalCommented:
a) Elias' speed = 3mph
    Elias time at 5 miles = 5/3 = 1.67 hours. (not important here)
    Distance remaining for Elias 15-5=10 miles
    Time for Elias to complete 10 mi / 3 mph = 3.33 hours.
    Time for Emma to complete is the same 3.33 hours.
    Emma's speed to complete in 3.33 hours is 15 mi /3.33 hrs = 4.5 mph

b) See the above in (A) 3.33 hours.

c) 3mph = speed over water - current
   6.5mph=speed over water + current
   subtracting gets 3.5mph = 2*current so current = 3.5/2=1.75mpg

d) speed over ground 3mph
    speed over water = 3mph + current = 3 + 1.75 = 4.75 mph
     or                           = 6.5mph - current = 6 - 1.75 = 4.75 mph
0
 
Don ThomsonCommented:
I think you mean mph  not mpg  ;)
0
 
JohnMac328Author Commented:
Thanks!
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

Join & Write a Comment

Featured Post

What Kind of Coding Program is Right for You?

There are many ways to learn to code these days. From coding bootcamps like Flatiron School to online courses to totally free beginner resources. The best way to learn to code depends on many factors, but the most important one is you. See what course is best for you.

Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now