Email Delay Issue

Hi Experts,

Please help me in the Serious issue occuring in exchange environment. MOST OF USERS are impacting with this.

Issue is email is coming on delay in outlook client only..not in active sync nor in Owa..

Users report that when they went for break for an hour or two, when they came back and unlock thier system and see no new emails are coming up in outlook..but in mobile there are many new mails..whrn user doing outlook manualy update folder then mails will be recievable..this issue is intermittent..noticed by many users...

As it also looks when user system came kn sleep mode when user leave thiwr desk...but question is why outlook is goin in sleep mode..

Exchange 2010 with sp3  rollup 2 is already there..and outlook 2010 version is installed.

Please revert on this..

Thanks/
Andy
LVL 5
Addy NadiaExpertAsked:
Who is Participating?
 
Addy NadiaExpertAuthor Commented:
Hello Team,

This has been resolved by removing the Webproxy Firewall in between the Hard load blancer, CAS array and Outlook clients

And it resolved the Issue for me

Thanks
0
 
Tej Pratap Shukla ~DexterServer AdministratorCommented:
Hi Andy Navi
I found this problem is persistent with many users and they suggest to change power settings but this doesn't seem to be the correct solution for business organizations. I think you should try navigating to File->Options->Advanced .Locate Send/Received category and choose Send/Receive .There you can change schedule Automatic send receive from 60mins to 10 or 15 as per your convince.
Feel free to revert back if it works

Thanks
~Dex
0
 
Scott ThomsonCommented:
Hi Andy,

Does your outlook have push/pull from exchange?
Also does this occur for EVERY user..?

I would probably think of checking to see if their outlook is in offline mode. you can either tell down the bottom right it will say "connected to exchange" or in the file menu there will be "work offline" and it will have a tick.

If the machines go into hybernation or something similar outlook may notice the connection is no longer active and then go into offline mode to keep the machines able to see mailboxes etc

Has this issue always occured? or did it start recently?

Thanks
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

 
Sajid Shaik MSr. System AdminCommented:
check this article

http://support.microsoft.com/kb/842284


all the best
0
 
Addy NadiaExpertAuthor Commented:
This occur with every user..send recieve options are basic thing..this has already been checked..this issue seems to be different ..

Email is delayingbin user outlok.and outlook not went to ofline mode...
0
 
jimmithakkarCommented:
Hi,

Previously I was seen more time same issue, you need to restart the exchange server and it will resolve issue, due to high utilization it will occur, before changing anything into server need to restart the system
0
 
Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
The most common cause I see for this is a network issue.
The machine goes to sleep and it doesn't come up correctly. Can often be an issue with the network switch which turns the port off.

Simon.
0
 
Addy NadiaExpertAuthor Commented:
Ok which server you suggest to restart...CAS role or mailbox server
0
 
Addy NadiaExpertAuthor Commented:
can anybody reply on this...
0
 
Scott ThomsonCommented:
May as well restart both Andy. and Simons suggestion of a switch?
0
 
Addy NadiaExpertAuthor Commented:
Resolved by OWN
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.