Why the backup speed so slow with SBE 2012?

MichaelBalack
MichaelBalack used Ask the Experts™
on
This is using Symantec Backup Exec 2012 (w/SP4) on MS Windows 2008 R2 server. However, found that the backup speed seems slow - about 550 Mb/min. This is backing up the VMs (via VMware vSphere 5.5 ESXi host), into an external LTO 6 tape drive. Please see the drivers and hardware used:

 a. Backup Exec version: version 14.0 Rev. 1798 (64-bit)
     FIPs version: not enabled

 b. HBA Card - Dell 6Gbps SAS HBA
     Driver Date: 12/14/2010 (provided by Dell)
     Driver version: 2.0.35.0

 c. Tape Drive - Dell PowerVault LTO 6 External tape drive
     * In device manager, it appears as "IBM ULTRIUM-HHS Sequential Device"
     Driver Date: 2/12/2008
     Driver Version: 5.1.37.0

What I ever experienced was the backup speed can hit 1,600 Mb/min by using SBE 2010 SP3. Does the above speed too slow? The network shouldn't has much different.


Thanks in advance.
Comment
Watch Question

Do more with

Expert Office
EXPERT OFFICE® is a registered trademark of EXPERTS EXCHANGE®
MichaelBalackSenior System Engineer

Author

Commented:
The exact version of VMware vSphere ESXi is: 5.5.0, 1331820
Commented:
You have a failing head inside your tape drive

Run the lto storage diagnostic utility. And do a drive assessment with a brand new tape, I had a drive running at 1600mb/min drop to 400 because two tracks had failed on the head.

Hp replaced under warranty here though

Cheers
Scobber
MichaelBalackSenior System Engineer

Author

Commented:
replace the new one and it became better

Do more with

Expert Office
Submit tech questions to Ask the Experts™ at any time to receive solutions, advice, and new ideas from leading industry professionals.

Start 7-Day Free Trial