Learn how to a build a cloud-first strategyRegister Now

x
  • Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 692
  • Last Modified:

How do I Repair Remote Desktop (RDP) on a machine that should be able to remote into another machine

Good evening Experts,

Here is a simple problem that is eluding me. I  have two machines in a WORKGROUP and I simply want them to be able to RDP into each other. I have never had this problem before, so I thought I might have a  virus, so I ran roguekiller, adaware and some other virus checking tools. So the machine is clean. Below are the simple essentials of allowing one machine to RDP into another:

1. One machine is a Windows 7 machine called EXPERIMENT.
2. The other machine is a Windows 8 machine called NEWBEGIN.
3. I can RDP into EXPERIMENT from NEWBEGIN
4. I cannot RDP into NEWBEGIN from EXPERIMENT
5. I checked NEWBEGIN'S  rights and here is what I verified.

!
!
I turned the Windows Firewall off for now.

!
From  EXPERIMENT   see the following screenshots:

!
!
!
Interestingly enough, I looked at the event log and found the following event. I think this is the issue,but I will look to you experts to make that determination:

!
!
Soooo, tell me what I am doing wrong.

P.S. Please dont ask if I am entering the password in correctly , because I am.
0
BLACK THANOS
Asked:
BLACK THANOS
  • 20
  • 5
  • 4
  • +1
3 Solutions
 
becraigCommented:
Can you check on EXPERIMENT and see if Network level authentication is switched on ?

Try toggling it to match on both computers and try again.

Also are you able to successfully ping each computer by host name ?
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Both machines can pin the host names of the others and themselves.
However, there is an anomaly. Check it out. Also the ping returns IPV6 instead of IPV4.

Ipconfig from EXPERIMENT

!
Ipconfig from NEWBEGIN

!
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Network level authentication is switched on

Windows 7

!
Windows 8


!
0
VIDEO: THE CONCERTO CLOUD FOR HEALTHCARE

Modern healthcare requires a modern cloud. View this brief video to understand how the Concerto Cloud for Healthcare can help your organization.

 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Anomaly

!
0
 
David Johnson, CD, MVPOwnerCommented:
HUH using address 127.0.53.53 ?????
does newbegin have a user THANOS that is a member of the remote desktop users group?
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
nope
I am just as confused as you are. I dont know where the 127 loopback address is coming from. I was hoping one of you guys could shed some light
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Just for clarity no matter what name  I  put in the ping string it comes back with a 127.0.53.53 address: on NEWBEGIN

!
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
These computers don't exist. What gives????
0
 
David Johnson, CD, MVPOwnerCommented:
check your hosts file
c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
0
 
becraigCommented:
Ok so a few things:
1. Disable Network level authentication on Win8 and try remoting into it again
2. If they are on the same network (validate the host files do not have any erroneous entries.
3. Disable ipv6 on both machines and try connecting again
4. Switch on NLA on both machines and try connecting to each other.


Try connecting after each of the above steps and let me know what happens.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
That was the first thing I did David.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
I will try  your suggestions becraig.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
1. Disable Network level authentication on Win8 and try remoting into it again

becraig1.PNG
Tried logging into NEWBEGIN From EXPERIMENT  but same result.


********* Hold that thought. I am having trouble with getting video on the HDMI inputs (all three) on the TV. I have NEWBEGIN on the dsub (VGA)  port in the back of the TV and have tried to connecting Experiment to each of the three HDMI inputs. I may just have a bad integrated HDMI in on computer EXPERIMENT. STAY TUNED.....


Stay tuned I will troubleshoot after I get back for the Emergency Room. Woke up with swollen feet (Diabetic). I will get back to this post of threads as soon as I get back from the ER.


 I will work on 2, 3 , and four when I get back.
 
2. If they are on the same network (validate the host files do not have any erroneous entries.
3. Disable ipv6 on both machines and try connecting again
4. Switch on NLA on both machines and try connecting to each other.
0
 
joinaunionCommented:
Can you elaborate on the equipment your using. Router etc..
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Specs are as follows:

I am using a Netgear Switch:

!
The two computers involved are:

NEWBEGIN:

!
EXPERIMENT

!
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Pretty simple
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
I would hate to have to re-install NEWBEGIN. That's  a last resort.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
becraig wrote:

2. If they are on the same network (validate the host files do not have any erroneous entries.
3. Disable ipv6 on both machines and try connecting again
4. Switch on NLA on both machines and try connecting to each other.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
becraig.

I disabled IPv6 on each computer:

EXPERIMENT

!
NEWBEGIN

!
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
Still cant RDP into NEWBEGIN from EXPERIMENT
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
At this point I am not sure what to do other than re-install the OS. I hope the others will chime in with their experience on what should be done.
0
 
becraigCommented:
To an earlier question is the user you are using to login to NEWBEGIN from EXPERIMENT able to login to that computer locally ?

Also is that user in the remote desktop users group on EXPERIMENT ?



you can verify by going to compmgmt.msc and expanding local users and groups and ensuring the user is present in the required groups (as a test I usually just add the user to the built-in administrator group and try again)
0
 
joinaunionCommented:
For the Dell video issues can you run the intel auto detect and install latest drivers.
http://www.intel.com/p/en_US/support/detect

Run the amd auto detect tool on the amd machine.
http://support.amd.com/en-us/download/auto-detect-tool

For experiment purposes only can you open up services.msc  Click start then type in run in searchbox then type in services.msc click ok.
Please disable Base Filtering Engine. You will be warned that it will disable other services click ok to procede.
Do this on both machines.
Now try the Remote session again.
0
 
becraigCommented:
Bear in mind if you turn off BFE you will also be disabling critical services such as the firewall and internet security.

If switching off BFE fixes this, then you probably need to open the port in the firewall on NEWBEGIN to enable RDP connections.
0
 
joinaunionCommented:
Yes this is clearly for experiment only.

As becraig says there is probably a issue with the firewall.

Do you only have the windows firewall or do you have any 3rd party software running?

I looked over your pics again and it appears your firewall is not completely disabled. Incomming connections is blocking unknown apps.
I would add exception for win8.1 RDP App.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
The firewalls on each machine were turned off. I made reference to this much earlier in this post. I am not using any third party firewalls. I don't believe that firewall is the issue here gentlemen, but I will double check. I don't want the firewall to be the issue here , thats why I turn them off on all of my WORKGROUP machines.

becraig wrote:

To an earlier question is the user you are using to login to NEWBEGIN from EXPERIMENT able to login to that computer locally ?
Also is that user in the remote desktop users group on EXPERIMENT ?
you can verify by going to compmgmt.msc and expanding local users and groups and ensuring the user is present in the required groups (as a test I usually just add the user to the built-in administrator group and try again)

Yes , the user that I am using  "THANOS" can login  to experiment locally. I have tested all of this gentlemen. The "THANOS" user exist on every machine in my WORKGROUP, all with the same password. I have logged into each machine locally with "THANOS" with no problems.

The only thing that I didn't check was to see if the "THANOS" user was a member of the remote desktop user group.
Keep in mind when I loaded the OS's on my  WORKGROUP machines, I put user "THANOS"  in the administrators group.
Also, I enabled the local administrator account for scripting purposes.

Also , to reiterate, I enabled remote desktop NLA on each machine.

!
0
 
becraigCommented:
you might want to give this troubleshooting link a go:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-vista/troubleshoot-remote-desktop-problems
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
I am going to go the simple route with this one guys. Since I can log into any machine from NEWBEGIN

Here are the machines in my network:

WORKGROUP-COMPUTERS.PNG
But none of the machines can log into NEWBEGIN

I will simply re-install  NEWBEGIN. I originally cloned it with Clonezilla, but I am just going to stick a fresh windows 8.1 usb and have at it.

Thanks for the help gentlemen. I am unsure how I should allocate the points , as there was no real solution, but there was a wealth of information that I found most valueable , so can I still allocate points  based upon the rules of the EE environment???
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
What the heck , you guys did a great job so I will simply allocate where appropriate.
0
 
joinaunionCommented:
I don't think a reinstall will solve the issue in your case. But if that's what you want to try let us know what happens. Please.
0
 
BLACK THANOSAuthor Commented:
A fresh install of NEWBEGIN did the trick. It took all of 13 minutes for me to install Windows 8.1 from my USB stick.  I haven't installed any apps or windows updates yet, but the initial install is always fast using a USB 3.0 port. I changed the advanced sharing settings, enabled remote desktop, ensured that the user "THANOS" was in the administrators and remote desktop groups and DONE!!!

I remoted into  each of my WORKGROUP machines with no problems.
0

Featured Post

Independent Software Vendors: We Want Your Opinion

We value your feedback.

Take our survey and automatically be enter to win anyone of the following:
Yeti Cooler, Amazon eGift Card, and Movie eGift Card!

  • 20
  • 5
  • 4
  • +1
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now