VOIp / watchgurd IP500 ?

Hello, looking for some feed back on best way of tackling/looking at a situation.  IP500 Avaya behind a WG xtm520 bovpn s2s to another loc(s) behind XTM505.  9620L VOIP phones at remotes(where ip500 is not). Users say will reboot and can see on display screen where phone is rebooting looking for IP. When on phone calls will drop and can see when rebooting.  No "jitter" is being reported as in "you're breaking up" "can't hear you" just phone rebooting throughout day.  I am thinking this is within the LAN as DHCP is local to the LAN but going back to the IP500 over tunnel at primary site, but I may be missing the best way to think about this/behavior.  

I've applied Qos on the voip policy and Traffic mgmt. as of last night on bovpn in and out policy preference five.  Wondering if I'm not looking at this issue correctly or what else I can try? Other input on troubleshooting.

No Avaya support but considering opening a case or looking for a local consultant but these things never have definitive answers, while I like to fix issues myself to understand and know it's done right.  Finally word has it AVAYA's official stance is that HW VPN tunnels aren't supported is their disclaimer while resellers do sell it b/c not all can have MPLS and MetroE?  

Hoping for some feedback/ideas.  

Thank You.
dee30Asked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

djcanterCommented:
I had a similar issue that was caused by my switches. At x interval they would reprocess lldp neighbors and shutdown/restart the switch ports. Naturally phone rebooted when Poe was lost.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
dee30Author Commented:
Not Poe switch.  One switch, hp, data and voice on same lan no vlan.  Would say eight or so of 20 phones have pc plugged into phone but all stations having this issue.   I've read clan doesn't really help with jitter and latency just segment s data. Planning on vlanning soon though, but think this issue is independent of that?
0
dee30Author Commented:
accepted simply to close .
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Voice Over IP

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.