Solved

Cannot start published app after server renaming  - citrix 6.5

Posted on 2015-01-11
9
780 Views
Last Modified: 2015-01-20
Hi guys, I'm having a damn hard time figuring out what can be wrong with my xenapp farm.
I have 2 farm PSfarm (Win 2k3 Presentation Server 4.5) and XENfarm (Win 2k8-Xenapp 6.5)
The XENfarm should replace PSfarm soon but after some requests during the project I'm having a great headache troubleshooting it... Lets get to it:
I have deployed a farm whose servers used to work fine providing access to all applications I installed and published. Everything ran smootlhy according to plan.
In the last minute I was asked to change the servers hostnames and ips, since the servers are no longer going to be hosted at site A. They now will go to site B hence, ips and hostnames have to

follow.
After changing the ip and hostname I'm no longer able to lunch any application. I can open web interface, but when I click at any published app the "loading icon" shows up and nothing else

happens.

Details:
Xenapp ver 6.5

Roles
srv-64 - Webinterface
srv-65 - xenapp
srv-66 - xenapp

Hotfixes:
XA650W2K8R2X64R04
KB2728738
KB2748302
KB2778831
KB2896256

All servers run under VMware platform.

When I use Citrix Quick Launch tool, I get the error:
Unable to launch your application. Contact your help desk with the following information: Cannot connect to the Citrix XenApp server.
As opposed to "XENfarm" the tool works fine when connecting to "PSfarm".

Here's what I have tried to do.
Set up the network card at ICA's protocol properties through Ica "Listener Configuration". Failed
At "Connections" in "Remote Desktop Session Host Configuration" I couldn't change the NIC card. When I do so the following error message is displayed:
Remote Desktop Session Host Configuration tool is not able to obtain the properties for this connection. The connection has either been deleted or the internal state of this connection has been

corrupted. Please close all property pages, and select refresh from the menu.

On srv-64(WI) I can telnet ports 2512, 2513, 2598, 8080 and 27000 on both servers properly.
When I run qfarm /load I get load 100 for both servers.

Anyone has a clue?
0
Comment
Question by:miltonskt
9 Comments
 
LVL 25

Expert Comment

by:Sekar Chinnakannu
ID: 40543610
after changing the hostname\ipaddress all the DN settings are correct right? can you tryed to disjoin and rejoin the server to farm? If not you can try by disjoin and rejoin the server to farm. Also make sure all the citrix servers are in running state
0
 

Author Comment

by:miltonskt
ID: 40544046
Hi Sekar, thanks for your reply.
You meant dns settings by saying "All DN settings"? If so, Yes. I could telnet from srv-64(WI) to the servers by their names!  I have also disjoined, rejoined and with no success...
Events 21002 and 31003 source Citrix Web Interface are being logged on srv-64(WI). No relevant logs on srv-65 and srv-66
0
 
LVL 25

Expert Comment

by:Sekar Chinnakannu
ID: 40544186
is this server is a data collector? Make sure no apps are causing the issue. In our case application caused the issue we removed the same from server to fix the issue. reference http://www.experts-exchange.com/Software/System_Utilities/Remote_Access/Citrix/Q_28258848.html
0
Does Powershell have you tied up in knots?

Managing Active Directory does not always have to be complicated.  If you are spending more time trying instead of doing, then it's time to look at something else. For nearly 20 years, AD admins around the world have used one tool for day-to-day AD management: Hyena. Discover why

 
LVL 13

Expert Comment

by:Mark Galvin
ID: 40544310
Have you made the relevant changes to the sites in the WI for the XENfarm. As you have not made any change to IP/Hostname on the PSfarm I would expect that to work fine (and you say it does).
0
 

Author Comment

by:miltonskt
ID: 40546283
Sekar, yes the server is the data colector. I published notepad to make sure it wasn´t related to applications, no success.

Hi Mark, since I had lots of problems not long ago regarding name resolution I chose for using ip rather than hostnames. at WI and Licence server. So yes, WI points to valid XenApp servers.

Although I´m really agaist it (reinstall as opposed to troubleshooting it) I tried to revert  (using snapshot along a data store restore) servers to the last-functional version but it didn´t work. I´m running out of time and ideas :-( ... help is really appreciated
0
 
LVL 19

Expert Comment

by:compdigit44
ID: 40547876
The following article from Citrix discusses how to rename a XenApp server.

http://support.citrix.com/proddocs/topic/xenapp5fp-w2k8/ps-renaming-servers.html

Please let us know how you make out.
0
 

Author Comment

by:miltonskt
ID: 40549406
Hi compdigit44 thanks for your help. I did follow this content,
I´ll try to recall the attemps I´ve done, so far, to rename the servers:

1     - Added the new "A" records to DNS. (our DNS is not integrated to AD)
1.2   - From Xenapp, Removed from all published applications the servers I wanted to rename.
1.3   - Removed load evaluators

3     - On ctx-65:
3.1   - ran chglogon /disable
3.2   - stopped Citrix Independent Management Architecture service
3.3   - Changed "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Citrix\IMA\RUNTIME\PSRequired" registry value to 1
3.4   - Renamed (from ctx-65 to srv-65), changed its ip/mask/gateway and restarted the server.

4     - On ctx-66
4.1   - Removed CTX-65 from the farm.
4.2   - Set SRV-65 preference to "Most Preferred"

5     - On ctx-64 (Webinterface) changed the servers ip address at "server farms"
5.1   - Restarted server ctx-64.

6.    - Opened XennApp, chose any given app, published onto srv-65.
6.1   - published notepad onto srv-65.

Logged on fine, tried to open mentioned applications, failed.

-------------------------------------------------------------------------------------

2nd attemp (snapshot reverted, database restored)

1     - DNS Records already updated.
2.    - Joined the server (ctx-65) back to domain, restarted it.
3     - Set up ctx-66 to "most prefered"
4.1   - On ctx-65 through xenapp media, chose "Remove this server from the farm"
4.2   - Removed ctx-65 from the zone.
5     - Renamed server (from ctx-65 to srv-65)
6.1   - On ctx-65 through xenapp media, joined server to existing farm, zone etc, restarted server.
6.2   - Opened xenapp, Set up srv-65 to "most prefered", chose any given app, published onto srv-65, published notepad onto srv-65.


Logged on fine, tried to open mentioned applications, failed.
0
 

Accepted Solution

by:
miltonskt earned 0 total points
ID: 40549700
Hi guys, I finally figured out what was going on.
Something happenned that "corrupted" BOTH web interface AND published applications.
I had to recreate the WI site again at srv-64 AND* publish applications from scratch. Duplicating created applications also worked (just when accessing from the new WI site) but only their copy will work afterwards!!
I tried both separatelly and they didn´t work. Just when I did for both, it worked. I´m going to restabilish all the environment, put everything to work and then tomorrow I´m renaming and moving them again. Honestly I´m kinda afraid to struggle with another awckward issue so I would like to know your guys suggestion regarding the renaming process. Would you guys have done it differently? Appreciate everybody´s attention!
0
 

Author Closing Comment

by:miltonskt
ID: 40559325
The experts provided a great quality of content that were pertinent to the issue I have faced but they didn´t solve my problem directly.
0

Featured Post

Migrating Your Company's PCs

To keep pace with competitors, businesses must keep employees productive, and that means providing them with the latest technology. This document provides the tips and tricks you need to help you migrate an outdated PC fleet to new desktops, laptops, and tablets.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

In this step by step tutorial with screenshots, we will show you HOW TO: Enable SSH Remote Access on a VMware vSphere Hypervisor 6.5 (ESXi 6.5). This is important if you need to enable SSH remote access for additional troubleshooting of the ESXi hos…
When rebooting a vCenters 6.0 and try to connect using vSphere Client we get this issue "Invalid URL: The hostname could not parsed." When we get this error we need to do some changes in the vCenter advanced settings to fix the issue.
This tutorial will give a an overview on how to deploy remote agents in Backup Exec 2012 to new servers. Click on the Backup Exec button in the upper left corner. From here, are global settings for the application such as connecting to a remote Back…
This tutorial will give a short introduction and overview of Backup Exec 2012 and how to navigate and perform basic functions. Click on the Backup Exec button in the upper left corner. From here, are global settings for the application such as conne…

789 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question