MTP USB Device driver not installable

Dear all,


basically starting from Windows 8 to 8.1 upgrade, my PC start having USB hardware connectivity problem, one NIC can't use at all,

and some existing USB can't connect any more and it has an error message screen, see attached.
Connecton problem
any expenience on how to solve this ? search the web for driver is not going to work.
LVL 1
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Asked:
Who is Participating?
 
nobusCommented:
Plse andswer the Question : did the bios upgrade go fine - or not
>>   I am just using anothe LAN now without disable  << now you tell me...a bit late, no? Anyway , it "may" hinder other functions onboard
>>  what you expect me to do after diable the lan ?  <<  test if it works or not

if you don't tell me exactly what you do - i cannot know - or help properly
0
 
nobusCommented:
is this your phone that is connected?
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z3-6539.php

if not unplu all external devices  - then reconnect one by one with device manager open  - to see which is the cause
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
yes, this is the phone but my lumia phone also has the same problem, but it is funny that WD Mybook 3.0 do not have problem in terms of new purchase.

"if not unplu all external devices  - then reconnect one by one with device manager open  - to see which is the cause "

do it many time, it doesnt' works.

it seems some USB connect systme file missing !
0
On-Demand: Securing Your Wi-Fi for Summer Travel

Traveling this summer?Check out our on-demand webinar to learn about the importance of Wi-Fi security and 3 easy measures you can start taking immediately to protect your private data while using public Wi-Fi. Follow us today to learn more!

 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
it is all about new USB device come aboard !
0
 
nobusCommented:
is there no driver for your phone available?
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
NO.

for Sony Z3, I install the PC companion too ! the driver will be there

and Lumia one can connect before !
0
 
nobusCommented:
there is an error on your Ethernet controller too - if you solve that - it can help solving the rest
use this method :
if you have  unknown devices in device manager, you can use this procedure to identify them :

1- visit the motherboard manufacturers support site, for downloading drivers
2- use windows update >optional updates to find them

3- Start>Programs>Accessories>System Tools>System Information.
Now select  "Components" and highlight "Problem Devices".
All hardware devices with a driver problem will be listed here.
Make a note of the first line of the PNP Device ID line of the entry. It will show a Vendor number and a Device number (VENxxxxDEVxxxx) both four digits long.
Look up those numbers here:   http://www.pcidatabase.com/index.php

This will tell you the manufacturer and the chip number.  
Check the manufacturer's website first or google them - or post them here

4- If your LAN is running, you can also use windows update> optional drivers, or  use slimdrivers : https://www.slimwareutilities.com/slimdrivers.php
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
"
 1- visit the motherboard manufacturers support site, for downloading drivers
 2- use windows update >optional updates to find them"

all tried, it doesn' work.

"3- Start>Programs>Accessories>System Tools>System Information.
 Now select  "Components" and highlight "Problem Devices".
 All hardware devices with a driver problem will be listed here.
 Make a note of the first line of the PNP Device ID line of the entry. It will show a Vendor number and a Device number (VENxxxxDEVxxxx) both four digits long.
 Look up those numbers here:   http://www.pcidatabase.com/index.php
"

this is not for Windows 8.1

"https://www.slimwareutilities.com/slimdrivers.php "

that link doesn't work.

I tired similar thing before and it doesn't work. it seems some files are missing. how can I know which one is missing ?
0
 
nobusCommented:
ok correct
tx for telling me about slimware -  must  have happened recently; you can try another driver update software if you like

this can help :  http://www.howtogeek.com/193798/how-to-find-drivers-for-unknown-devices-in-the-device-manager/

and this reflects the windows 7 method :   http://www.pcworld.com/article/2089404/how-to-easily-find-drivers-for-unknown-devices-in-windows.html
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
tried all before, this is my one of my hardware having problem:

driver error
this is the message once let windows automatically search for right driver!

this type or error only existing after Windows 8 to 8.1 upgrade
0
 
nobusCommented:
ok whatr pc model is this?  therse many drivers for such a controller :  https://downloadcenter.intel.com/search?keyword=Intel%C2%AE+82574+Gigabit+Ethernet+Controller
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
"ok whatr pc model is this"

supermicro X9SRA , I will upgrade the bios to R 3.2 very soon but this will not help, this is Windwos problem.

"https://downloadcenter.intel.com/search?keyword=Intel%C2%AE+82574+Gigabit+Ethernet+Controller"

tried that too, but message is ":

windows can't install that driver for you.
0
 
nobusCommented:
did you install ALL the drivers from here?
http://www.supermicro.nl/support/resources/results.cfm
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
yeah, I tried them all.
0
 
nobusCommented:
did you update the bios also ?  if yes, chances are you have a bad lan
you can test that by booting from a live cd, like Knoppix  :  http://distrowatch.com/table.php?distribution=knoppix      
then test if you can access the net
if still problems - then i would disable the lan from bios
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
"did you update the bios also ? "

yes, all doesn't work.

"if still problems - then i would disable the lan from bios"

is you disable the LAN, it will not exist any more, why ?
0
 
nobusCommented:
>>  yes, all doesn't work.  << what does that mean?  you could NOT upgede the bios??
   
>>  is you disable the LAN, it will not exist any more, why ?   <<  for testing if your problem is gone, eg with another lan card
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
">>  yes, all doesn't work.  << what does that mean?  you could NOT upgede the bios??"

problme still persist.

"">>  is you disable the LAN, it will not exist any more, why ?   <<  for testing if your problem is gone, eg with another lan card "

what you expect me to do after diable the lan ? I am just using anothe LAN now without disable it in BIOS level.
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
Plse andswer the Question : did the bios upgrade go fine - or not"

No.  I have already answer but answer is not yes or no!  - "problme still persist ! " 

You know, I just upgrade the motherboard bios as an update just came, I don't that and it still the same !

">>   I am just using anothe LAN now without disable  << now you tell me...a bit late, no? Anyway , it "may" hinder other functions onboard"

I don't understand what you mean ! but from the motherboard I tried to enable other LAN's bios on boot, it still doesn't work ! it keep saying find driver but can't install it. this is some kind of hints !

I am really to reinstall everthing but wait for the result of reinstall one of my failed windows 8.1 PC first.

I want to know how can I restore the outlook item back from that can't boot Windows 8.1 up laptop .
0
 
nobusCommented:
i'm sorry  -but it is very difficult to understand what you have have done - or not
remember i only have what you post here - to get an idea of what is happening

maybe best to reinstall completely
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
"i'm sorry  -but it is very difficult to understand what you have have done - or not
remember i only have what you post here - to get an idea of what is happening"

yes, very hard to understand, this is the same thing for me!! I am hiding any information from you !

it was happen once upgrade Windows from 8 to 8.1 ! then whatever patches MS gave us, it doesn't help !
0
 
marrowyungSenior Technical architecture (Data)Author Commented:
I told you that I even tried that reinstall the USB necessary file, it doesn't work either.

both bios and my RAID card's bios upgrade, but this Is not going to fix the problem.
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.