exchange 2013 on server 2012

Hi All,
have a test environment (Server 2012 DC) / (Server 2012  - Exchange 2013) im getting error when i access OWA after i enter credentials "owa error: microsoft.exchange.data.storage.mailboxofflineexception" also - client machines are disconnected - when creating a new outlook profile error "cannot open your default e-mail folders. ms exchange is not available...."  
I can log into ecp fine... i can ping server ..... would be great to get some ideas otherwise ill just restore it from backup.. but whole idea is  a learning curve...
jag bAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Zacharia KurianAdministrator- Data Center & NetworkCommented:
It is usually  caused by  your Domain Controllers not replicating successfully. You can force a replication of all domain controllers in your environment with the following command ran from a DC.

repadmin /syncall

You can check if the replication went well or not by issuing

repadmin /showrepl *

if all the above returns with errors then run dcdiag /test:replication from your dc.

Zac.
0
Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

There is already a solved case on Expert-Exchange regarding the same. Please refer the below link

http://www.experts-exchange.com/Software/Server_Software/Email_Servers/Exchange/Q_28415330.html

Thanks
Manikandan
0
Zacharia KurianAdministrator- Data Center & NetworkCommented:
@Manikandan Narayanswamy,

That link  was for in-place upgrade of an operating system with exchange installed. Not a fresh installation.

Zac.
0
Making Bulk Changes to Active Directory

Watch this video to see how easy it is to make mass changes to Active Directory from an external text file without using complicated scripts.

Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

Check from your exchange Server the domain controller is reachable or not. Use the following command to restart the AD services

net stop ntds
net start ntds
Also do a force replication by using the command

Repadmin / full

Thanks
Manikandan
0
Seth SimmonsSr. Systems AdministratorCommented:
do you have your autodiscover URLs setup correctly?

Configure External and Internal URL in Exchange 2013
http://www.mustbegeek.com/configure-external-and-internal-url-in-exchange-2013/

restarting ntds service on your domain controller doesn't make sense; you only have 1 in your lab so repadmin is irrelevant
if the domain controller wasn't reachable, you wouldn't be able to install exchange
0
jag bAuthor Commented:
hi guys;
repadmin /syncall
repadmin /showrepl *
this is all ok... no errors... i have restarted services  autodiscover is all set ok.. the reason i know this is that it was all working fine... this is a test environment just to mention (my 2nd server which is exchange 2013 does have replication for AD setup)
0
Zacharia KurianAdministrator- Data Center & NetworkCommented:
so do you have any issues now?

Zac.
0
jag bAuthor Commented:
Guys - just noticed my database is not mounted- when i try mount it get error: failed to mount database. An active manager operation failed... error: An active manager operation encountered an error. The cluster service is not running...."
0
Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

Use the following command to resolve this issue on Exchange 2013 & see if this works. Also the suggestion provided by zac is also correct. If this doesnn't works you can run the following command to repair the DB. But the management shell command should work

Eseutil /P

New-Item -Type Directory -Path (Get-MailboxDatabase ManagersDB) .LogFolderPath

Thanks
Manikandan
0
Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

You can also change the log folder path from the EAC too. Refer the below link for your reference

https://technet.microsoft.com/en-us/library/ead4a96b-1717-435b-bcfc-9901ac4e3b58(v=exchg.150)#BKMK_Move

Thanks
Manikandan
0
Seth SimmonsSr. Systems AdministratorCommented:
please don't run eseutil /p
there is no reason for that

looks to me like a dag configuration issue; especially after mentioning the second server
1
Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

Well in case if the mailboxes are in DAG environment can you use the following command to start the cluster service and see if you're able to mount the DB

net start clussvc

Thanks
Manikandan
0
Manikandan NarayanswamySecurity Specialist & IBM Security GuardiumCommented:
Hi,

From the error it seems the cluster service is not started hence starting it should mount the DB

Thanks
Manikandan
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.