ESXi 5.1 HA agent will not install

Earlier today I added a host to cluster that did not have a datastore defined ( boot from SAN). Anyway this cause the HA install to fail. Now I have a warning message stating HA is disabled for the host.

I have tried to remove and readd the host, remove the VPXUser from host, reboots and nothing works..

I know you can force install the HA agent on a cluster by turning HA off then on again . But I really do not want to do this for a cluster with 20 hosts...

Also there is no option to reconfigure HA since it never installed the first time.
LVL 20
compdigit44Asked:
Who is Participating?
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
Check the space, on the installation partition for ESXi, also check the FDM logs on the host.

It will state what the issue is, with the installer.
0
 
compdigit44Author Commented:
There are no logs since I rebooted the server and the scratch location is not persistent still. The old part is usually when you remove and add a host if it is missing ha it will automatically try to reinstall it and it does not
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
after it tries to install HA Agent (FDM).

Tail the log on the server....

The HA Agent is simply a tar ball which is copied to the Server from vCenter if it does not exist....

once it's been copied, it's extracted and then it's installed..

this can fail, if it's not copied, not enough space for the tar ball, not enough space for the extraction, or install fails!

check logs...FDM logs are quite detailed.

This happenes to us all the time, when updates are applied to ESXi, because updates take up space, and leave no space for HA....

or you log (opt) volume fills up, or you are using another third party plugin....
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
get me the logs......
0
 
compdigit44Author Commented:
there are none this the server has been reboot
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
but when you select Add to Cluster, it installs the HA Agent

and there will be logs....

just remove that host and add back to cluster...
0
 
compdigit44Author Commented:
I did the HA install never kicks off
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
are there any logs ?
0
 
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
Enable and Disable HA in the Cluster.

or if you really want to be dare-ing, manually install HA.
0
 
compdigit44Author Commented:
I really do not want to enable / disable HA on the whole cluster which will work but will also impact 20 host what is the manualy install method
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

All Courses

From novice to tech pro — start learning today.