iphone and exchange sync

Hi
I have a Small Business Server 2003 which has been working fine for years. Users have iphones and androids phones and sync using active sync and this works fine.

One user has suddenly started to have problems. The server crashed and since then his phone will ony sync to the day of the crash. Last Thursday.

The iPhone has had the account deleted and has been reset but it still will only download emails to last Thursday. The calendar and contacts fail to sync as well since the account was deleted and recreated.

I have tried setting up a different phone using the same account and the same problems happens.

Something has got stuck for this one user on the server end.

The server has been rebooted but still nothing.

Any ideas?

Thanks.
LVL 1
Optima SystemsNetwork EngineerAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
Delete the account off the device completely again.
Then install the hopelessly misnamed ActiveSync admin tool:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22243

Use that to delete the device partnership (plus any others listed for the user).
Wait at least 30 minutes before doing anything else for the change to replicate out.
Then check the web page again to ensure that it has gone. Add the account back to the device again.

Simon.
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi Simon

Just to check. Is the active sync admin tool installed on the server or the iPhone. I am assuming the server.

Thanks.
0
Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
It is an Exchange tool.
Wipe/Delete partnerships is the only thing it does.

Simon.
0
Ultimate Tool Kit for Technology Solution Provider

Broken down into practical pointers and step-by-step instructions, the IT Service Excellence Tool Kit delivers expert advice for technology solution providers. Get your free copy now.

Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi
I have installed the Active Sync Admin Tool but where do I run it from?
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi

I have run the tool but get an error when I enter the email addres in full. If I use a mailbox name it fails to find the account

However, I get the following error

Server Error in '/MobileAdmin' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

Object reference not set to an instance of an object.
Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.

Source Error:

An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.  

Stack Trace:


[NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.]
   Microsoft.Exchange.AirSync.Admin.Mailbox.propFindRequest(String deviceUri) +391
   Microsoft.Exchange.AirSync.Admin.Mailbox.getDevices() +194
   Microsoft.Exchange.AirSync.Admin.Devices.refreshDevicesTable() +138
   Microsoft.Exchange.AirSync.Admin.Devices.Page_Load(Object sender, EventArgs e) +190
   System.Web.UI.Control.OnLoad(EventArgs e) +67
   System.Web.UI.Control.LoadRecursive() +35
   System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain() +750
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi
I have got the MobileAdmin working and have wiped all the connections showing for the user. I had already deleted the account on the phone.

I left it an hour and then added the account again to the phone. I got all the ticks and it seemed to setup the account but when I go into the account if says there is a server error and contact administrator. No emails are received.

I have tried turning off SSL and no difference. I have tried it on a different phone and the same error occurs. However, other users are not experiencing any problems.

Please can you suggest anything else.

Thanks
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
PS. I have opened OWA and can only see emails up to last thursday as well.
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
please ignire the post about OWA as its working fine
0
Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
That suggests the problem is with the account.
There are very few troubleshooting techniques on Exchange 2003 as the information is simply not exposed in the same way as Exchange 2007 and higher.

The usual fix for most ActiveSync issues is to check that permission inheritance is enabled on the account (via the security tab of the user account in ADUC).

Simon.
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi Simon
The problem is that it downloads emails up to last Thursday and then stops. No newer emails are delivered to the phone. I have checked the owa and that's fine.
I disabled the mobile options on the user account in active directory and then waited and enabled them again. Still nothing.
I have also tried making the phone sync unlimited emails and 1 week.
0
Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
Find the last message that is downloaded to the device in Outlook. Look for the message immediately after it and remove it. I have seen this before where there was a corrupt message which causes ActiveSync to stop.

Simon.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi Simon
I ended up removing all emails on the Thursday and it's all fine now.

Many thanks for your help.
0
Optima SystemsNetwork EngineerAuthor Commented:
Hi Simon
I have just heard form the client that the iPhone has stopped receiving emails again. It was fine for a few hours but now has the same problem again.
ANy ideas?
0
Simon Butler (Sembee)ConsultantCommented:
I expect it is the same problem.
Most likely to be a single sender is causing ActiveSync to stop working.

Simon.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
SBS

From novice to tech pro — start learning today.

Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.