Outlook 2013 IMAP not receiving anymore

Hi

A Windows 7 64bit user computer (Dell Optiplex 7010) running Office 2013, configured to access its mail via IMAP,  suddenly stopped receiving emails.
The webmail interface works perfectly and emails are clearly flowing correctly (in & out)
I deleted the Outlook profile and recreated it : exactly the same result
I checked for the presence of troublesome Windows update fixes: none found
I installed Thunderbird and that works perfectly, but of course, they don't want Thunderbird, they want Outlook !
any ideas ?
thanks
yann
Yann ShukorOwnerAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Raymond PengSystems EngineerCommented:
Do you have the option to purge deleted messages? I think it's on the ribbon under folder.
Yann ShukorOwnerAuthor Commented:
The "remove messages when changing folder" is enabled
Raymond PengSystems EngineerCommented:
what happens when you do control + click the Outlook icon in your icon tray? test connection, any errors?
Acronis True Image 2019 just released!

Create a reliable backup. Make sure you always have dependable copies of your data so you can restore your entire system or individual files.

Raymond PengSystems EngineerCommented:
any add-ins installed? office updates check up? try running outlook.exe /safe

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
Yann ShukorOwnerAuthor Commented:
Well in fact the issue was apparently bandwidth related
The client's modem hadn't been rebooted in a while and instead of having the habitual 6.5 Mbps they only had 0.9 Mbps
Once rebooted Outlook began receiving properly again
What's weird is that the other computers using Thunderbird didn't experience the same issues
Yann ShukorOwnerAuthor Commented:
fixed
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Outlook

From novice to tech pro — start learning today.