Solved

Microsfot Exchange Transport service hangs on Starting

Posted on 2016-08-26
2
40 Views
Last Modified: 2016-08-26
We were filtering incoming and outgoing email through a spam-filtering service in the cloud. We decided to continue filtering incoming emails, but to disable the outgoing filtering so that outgoing emails no longer go through the filtering service. To disable the filtering the tech support representative for the spam-filtering service company had us delete a configuration in Microsoft Exchange --> Organization Configuration --> Hub Transport --> Network tab. On the network tab, we switched from "Route mail through the following smart hosts:" to "Use domain name system (DNS) "MX" records to route mail automatically.

After making that change, we then went into Services to stop and restart some Microsoft Exchange services. However, some of the services would not restart, so we rebooted.

On the reboot, the server ALSO finished installing some updates that had been pending.

Reboot completes and now the Microsoft Exchange Transport service is hung at "Starting." I don't know whether the hang is due to the updates or to the change in the Hub Transport configuring.

Event viewer has lots of Exchange errors including these:

First snippet
Second snippet
Third snippet
Fourth snippet
Fifth snippet
Help please. Thank you.
0
Comment
Question by:carlosab
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
2 Comments
 
LVL 17

Accepted Solution

by:
Ivan earned 500 total points
ID: 41771487
Hi,

the error says "Exchange topology service on server localhost did not find domain controller".
When you run gpupdate /force, does it works? What DNS is Exchange using?

Take a look at this article: http://blog.enowsoftware.com/solutions-engine/bid/132664/Exchange-Can-t-Start-Due-to-Misconfigured-AD-Sites

Regards,
Ivan.
0
 

Author Closing Comment

by:carlosab
ID: 41771698
Not sure if this would have fixed the problem. I had an outside Exchange specialist come in and he cleaned it up in a few minutes. Thanks for the help.
0

Featured Post

Office 365 Training for IT Pros

Learn how to provision tenants, synchronize on-premise Active Directory, implement Single Sign-On, customize Office deployment, and protect your organization with eDiscovery and DLP policies.  Only from Platform Scholar.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

How to resolve IMCEAEX NDRs in Exchange or Exchange Online related to invalid X500 addresses.
After hours on line I found a solution which pointed to the inherited Active Directory permissions . You have to give/allow permissions to the "Exchange trusted subsystem" for the user in the Active Directory...
This video discusses moving either the default database or any database to a new volume.
This video shows how to quickly and easily add an email signature for all users on Exchange 2016. The resulting signature is applied on a server level by Exchange Online. The email signature template has been downloaded from: www.mail-signatures…
Suggested Courses
Course of the Month5 days, 15 hours left to enroll

627 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question