?
Solved

Google DNS errors

Posted on 2016-09-22
9
Medium Priority
?
40 Views
Last Modified: 2016-09-27
Dear All,

Recently we have added google's name server to our public DNS query,due to some reason google name server is not able to find our MX records due to which the our mailflow has stopped ,we see the below error on google dns portal.

googledns.JPG
0
Comment
Question by:Sysguys
[X]
Welcome to Experts Exchange

Add your voice to the tech community where 5M+ people just like you are talking about what matters.

  • Help others & share knowledge
  • Earn cash & points
  • Learn & ask questions
  • 5
  • 3
9 Comments
 
LVL 28

Expert Comment

by:Dr. Klahn
ID: 41810535
The messages indicate that one of your MX records is formatted incorrectly.  If you can take a screenshot of them, it will be helpful to determine whether this is actually the case.
0
 

Author Comment

by:Sysguys
ID: 41810544
Thanks for your response please find the attached format for mx and SPF recordm which i have set.

googledns1.JPG
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:Dr. Klahn
ID: 41810553
All the MX records appear to have the priority, one space, and then the mail exchanger in the name/IP column, where the only thing should be the name/IP of the mail exchanger.  The MX priority should be somewhere else.  This could  cause the problem described.
0
Four New Appliances. Same Industry-leading Speeds.

But don't take it from us.  The Firebox M370 is Miercom tested and Miercom approved, outperforming its competitors for stateless and stateful traffic throughput scenarios.  Learn more about the M370, M470, M570 and M670 and find the right solution for your organization today!

 

Author Comment

by:Sysguys
ID: 41810590
This is how i get the option to set the MX record ,there is no option to separate the priority ans MX and if i just put the MX it does not accept.

googledns2.JPG
here is the format it needs

googledns3.JPG
0
 
LVL 28

Expert Comment

by:Dr. Klahn
ID: 41810609
Thank you.  I've double-checked this on a linux server, and the MX records appear to be correct.  Perhaps another expert will have some insight.

drklahn@www:~$ dig -t mx lamprell.com

; <<>> DiG 9.9.5-9+deb8u6-Debian <<>> -t mx lamprell.com
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 9237
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 4, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 1024
;; QUESTION SECTION:
;lamprell.com.                  IN      MX

;; ANSWER SECTION:
lamprell.com.           12137   IN      MX      50 smtp3.lamprell.com.
lamprell.com.           12137   IN      MX      100 smtp4.lamprell.com.
lamprell.com.           12137   IN      MX      10 smtp2.lamprell.com.
lamprell.com.           12137   IN      MX      5 smtp1.lamprell.com.

;; Query time: 35 msec
;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
;; WHEN: Thu Apr 1 12:44:45 UTC 2016
;; MSG SIZE  rcvd: 129

Open in new window

0
 

Author Comment

by:Sysguys
ID: 41810621
Yes sometimes it works because of the other name server which we have apart from google's, if you do the nslookup for MX specifically on google name server it won't work ,we have name server of directi also configured,may be when it hits on directi name server it works,we were adding google name server as additional backup name server,so sometimes when the query goes to google name server it does not work ,but if it goes to directi name server it works,

so it worked for you because it might have reached to the directi name server.
can you do nslookup specifically on google name server and check.
0
 
LVL 36

Assisted Solution

by:Kimputer
Kimputer earned 2000 total points
ID: 41810794
The SPF record belongs to the domain, not the spf sub domain.
If your info isn't available at Google, you still have to wait one FULL day for a refresh.

When entering SPF records, please do so after "cleaning" it all up by copying and pasting it to a clear text app like notepad. Then copy and paste in your web dns panel.
0
 

Accepted Solution

by:
Sysguys earned 0 total points
ID: 41811257
google name server has their own format for MX record opened a support ticket with google and resolve the issue
0
 

Author Closing Comment

by:Sysguys
ID: 41817543
resolved it myself
0

Featured Post

Get your Conversational Ransomware Defense e‑book

This e-book gives you an insight into the ransomware threat and reviews the fundamentals of top-notch ransomware preparedness and recovery. To help you protect yourself and your organization. The initial infection may be inevitable, so the best protection is to be fully prepared.

Question has a verified solution.

If you are experiencing a similar issue, please ask a related question

After hours on line I found a solution which pointed to the inherited Active Directory permissions . You have to give/allow permissions to the "Exchange trusted subsystem" for the user in the Active Directory...
Check out this step-by-step guide for using the newly updated Experts Exchange mobile app—released on May 30.
Here's a very brief overview of the methods PRTG Network Monitor (https://www.paessler.com/prtg) offers for monitoring bandwidth, to help you decide which methods you´d like to investigate in more detail.  The methods are covered in more detail in o…
This video shows how to quickly and easily add an email signature for all users on Exchange 2016. The resulting signature is applied on a server level by Exchange Online. The email signature template has been downloaded from: www.mail-signatures…
Suggested Courses
Course of the Month9 days, 22 hours left to enroll

762 members asked questions and received personalized solutions in the past 7 days.

Join the community of 500,000 technology professionals and ask your questions.

Join & Ask a Question