Link to home
Create AccountLog in
Avatar of doctorbill
doctorbillFlag for United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

asked on

windows 10 audio video and mouse

I work in IT at server level so I know my way round systems, but I have this really annoying issue:
The audio is really choppy and the mouse pointer constantly looks as if it is active - it also sticks when hovering over icons or if a program is opening
The audio and mouse are ok after a fresh startup
The issue gets worse after the laptop has been on a few days
Obviously there is a process or processes which are affecting the audio / graphics
One other thing - streaming audio or video from this laptop using a small server locally installed gives audio and video which are smooth, so it is a local issue causing this
The laptop is a powerful Dell 680 24 bg RAM and 8 processors
Taskmanager shows the RAM is at 50% and cpu 25%
Can anyone suggest how I can track down what is doing this
I have tried all the obvious tasks - process monitor, process explorer, taskmanager, malwarebytes scan, ccleaner scan, updated graphics driver and Audio, checked mouse settings
SOLUTION
Avatar of Dr. Klahn
Dr. Klahn

Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Avatar of doctorbill

ASKER

Thats the problem
I need to be able to see what services are causing the issue
I need some diagnostic software as a recomendation
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Can you explain the process explorer - sort on cpu

I have run 3 different virus scans
ASKER CERTIFIED SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Tried terminating some processes but no difference
It will be impossible to stop and start each service on a reboot - will take weeks
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Already done these

 Also:
sfc /scannow and chkdisk
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
I have already done this to
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Correct
RAM: 24 Gb
PageFile: Windows Handled
CPU: 4 Core  x i7 8 Logical
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Stopping services - I have a lot running. Any suggestions as to which ones may be causing the issue? This is why I was wondering if there is any specific software utility to point this out to me, apart from taskmgr and process explorer / monitor

There were no %High Use% services / processes

There are a number of processes and services running and handles being utilised, but nothing that is obviously compromising the system

laptop never gets hot the the fan is always on very low except when there is a scan - even then it is only minimal

I have already blown out the dust from the vents - this certainly made a difference re. fan useage but was done months ago
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Can you explain how I check this please - what do I look for:

 Are your disk queues > 10 ?
If I look at Disk (C drive) in taskmanager - performance, this is at 100%
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Now it is down to around 20% but problem is still there
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Disk goes from 5% to 100%
Now stable at 100%
No idea what is happening here
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
System and compressed memory is using a lot of disk Write
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Average disk queue length for c drive is 0 - 0.10
SOLUTION
Link to home
membership
Create an account to see this answer
Signing up is free. No credit card required.
Create Account
Thanks all
managed to find the culprit:
Trend Titanium Plus antivirus was causing the problem
As soon as I uninstalled it the system was working like new
Thanks for the update and I am glad you have the issue resolved.