New Exchange 2016 not working like expected

Hi,

We have in a test environment 2 exchange 2016 servers. Both server 2012 R2. We made a clean install of exchange on both of them. The first one works like expected. We can log in to the admin center and configure it as we want. Als we can make a dag and add the first server as a member.

On the other hand, the second server is not acting like expected. We cannot login to the admin center, we get a 500 error (both locally and from another server).
We see the server listed in the servers section when logged in to the admin center on the first server, but when we double click it to see the properties, it says "An error occured while accessing the registry on the remote server".

In the event log of the second server we see event id:
2010: Failed to create OAuth extension authentication handler: 'OpenIdConnect', the following exception was hit: Microsoft.Exchange.Common.GrayException ---> Microsoft.Exchange.Security.Authentication.AdfsConfigurationException: Encryption certificate is absent................

2001: A transient failure has occurred. The problem may resolve itself. Diagnostic information:
Microsoft.Exchange.Data.DataSourceOperationException: Exchange Web Services are not currently available for this request because none of the Client Access Servers in the destination site could process the request. ---> ...................

I'm most bothered by the fact we cant start the admin center on the second server.

We already uninstalled exchange on the second server and re-installed exchange 2016.

Any suggestions are very welcome.

Regards,
Belali
PramoITAsked:
Who is Participating?
 
PramoITConnect With a Mentor Author Commented:
Hi,

No luck with both ways. Reinstall via command prompt doesn't work, it returns als sort of errors. The method in the article of the exchange mvp is applicable to us.

I think there's something messed up with iis on this server, It's a test environment, so i think we'll uninstall this one completetly en re-install a new server that will function as a second exchange server.

How can i uninstall exchange after havinf tried to upgrade it via command prompt. It wont uninstall via control panel.
0
 
Todd NelsonConnect With a Mentor Systems EngineerCommented:
I've run into something similar and documented it.  Essentially, I ran an upgrade of Exchange to resolve it but I reference another article by an Exchange MVP that may be less time consuming.

https://oddytee.wordpress.com/2016/08/16/exchange-2016-500-internal-server-error/

Let me know.
0
 
PramoITAuthor Commented:
I managed to uninstall exchange on that machine. And then deleted the machine. Setup a new 2012 R2 from a template (sysprepped) and again did a clean installe of exchange 2016. And problem was solved. I think it was something with IIS, but I'm not certain of that.

Thanks anyway.
0
 
PramoITAuthor Commented:
A uninstall and install worked. IIS was probably broken.
0
All Courses

From novice to tech pro — start learning today.