Avatar of hypercube
hypercube
Flag for United States of America asked on

Optiplex 755 Very Sluggish in Normal Windows 8.1 Pro

Recently, this system became very slow.  Mouse clicks don't seem to happen ... but the result shows up later.  Browser tabs don't open right away.  Boot process at the point that Desktop is populatiing is very slow.  etc.
It runs OK in safe mode.
It runs OK in Knoppix
HDTune shows HD transfer speeds are normal.
Task manager doesn't show anything interesting.
Malwarebytes 3.06 finds nothing.
32 bit system with 3GB RAM has always been fine.
Disk Usage at 100%
Disabled Service: Connected User Experiences and Telemetry which refers in the Services list to Service name: Diag Track.

Had a similar situation with a somewhat better computer not responding the remote access mouse clicks.  
Did the same thing.  It helped a LOT!!
* MouseWindows OSStorage Hardware

Avatar of undefined
Last Comment
John

8/22/2022 - Mon
Ramin

what do you mean by
Disk Usage at 100%

Set Windows update to manual and retest.
John

Find out with Disk Usage is 100%. It should average out < 10%.

I assume hard drive. Close out of everything and run Disk Defrag. That will likely help.

Start up and allow to fully start. It may be doing updates.

Then see what the disk % is.
Ramin

Malwarebytes is not a Antivirus, try to scan the computer with an Antivirus, if you don't have any, then here is a free one.

http://download.cnet.com/Panda-Free-Antivirus/3000-2239_4-10914099.html
Your help has saved me hundreds of hours of internet surfing.
fblack61
hypercube

ASKER
Ramin: If one looks at the Resource Monitor and at "Disk", the graph is running at 100%.
Ramin: Malwarebytes 3.0 is supposed to be an Antivirus now...  But I don't use it alone.
John Hurst: I reported Disk Usage is 100% already.  This is not a transient condition - it's all the time, day after day.
This is Windows 8.1 and 10 where defrag should be managed.
SOLUTION
John

THIS SOLUTION ONLY AVAILABLE TO MEMBERS.
View this solution by signing up for a free trial.
Members can start a 7-Day free trial and enjoy unlimited access to the platform.
See Pricing Options
Start Free Trial
GET A PERSONALIZED SOLUTION
Ask your own question & get feedback from real experts
Find out why thousands trust the EE community with their toughest problems.
ASKER CERTIFIED SOLUTION
John

THIS SOLUTION ONLY AVAILABLE TO MEMBERS.
View this solution by signing up for a free trial.
Members can start a 7-Day free trial and enjoy unlimited access to the platform.
See Pricing Options
Start Free Trial
⚡ FREE TRIAL OFFER
Try out a week of full access for free.
Find out why thousands trust the EE community with their toughest problems.
hypercube

ASKER
Disabled Service: Connected User Experiences and Telemetry which refers in the Services list to Service name: Diag Track.
John

That should not cause disk to run day after day.  Did you disable this?  Why?
⚡ FREE TRIAL OFFER
Try out a week of full access for free.
Find out why thousands trust the EE community with their toughest problems.
hypercube

ASKER
It was a software condition it appears.
Using the Resource Monitor to identify the culprit process was important.
I found the solution elsewhere so it was a matter of following through.
Thanks for the attention.
John

Thank you for the update and I am glad Resource Monitor found the problem. I am always happy to try to help you.