windows7 aero them switching to basic at startup

AntonInf
AntonInf used Ask the Experts™
on
hi there

i have a few windows 7 machines that always switches to basic theme after a few seconds after starting windows. this prevents users to see thumbal pictures of active applacation. i tried starting and stopping services. teloading graphics driver but still no joy. looks like aero them goes into error. would anyone know a solution if so please help.
Comment
Watch Question

Do more with

Expert Office
EXPERT OFFICE® is a registered trademark of EXPERTS EXCHANGE®
AlexSenior Infrastructure Analyst

Commented:
Have you run the performance audit recently?

Right click computer

Left click properties

Click windows experience index

Click re-run the assessment...

If that doesn't fix it, check the service for windows aero.

Any event log errors for aero?
RaminTechnical Advisor

Commented:
go to Troubleshooting in control panel > Display Aero desktop > next, and check if it helps.

Author

Commented:
i ran the assesment but no luck. is there a service aero?
OWASP Proactive Controls

Learn the most important control and control categories that every architect and developer should include in their projects.

RaminTechnical Advisor

Commented:
Run sysdm.cpl > Advanced  > performance > select adjust for best performance > Make sure Enable Aero Peek is checked
or
Right click my computer > properties > Advanced System settings > performance > select adjust for best performance > make sure you do not allow Windows to choose for you because your computer does not know whats best --- Make sure Enable Aero Peek is checked

Commented:
Find the path of a theme we want to use – aero.theme is the standard Windows 7 theme and can be found in C:\Windows\Resources\Themes\aero.theme
Open the Group Policy console (gpmc or local group policy as required).
Find the policy User Configuration \ Administrative Templates \ Personalization \ Load a specific theme
Enter the path of the theme, we will use an environment variable so that it works on all machines: %windir%\Resources\Themes\aero.theme
Save the policy and apply it to the relevant Organizational Units (OUs).

Author

Commented:
i went to sysdm,cpl but there is no option to tick for enable aero
RaminTechnical Advisor

Commented:
First of all you need to make sure that your computer has a rating.
 Start > Control Panel > System. You should have a "Windows Experience Index" as mentioned above. Once you have this, windows will automatically add the check book for Aero Peek in Performance Options window.

 if it didn't help then this link also might help to troubleshoot your problem.
https://support.microsoft.com/en-us/help/976170/guided-help-troubleshoot-aero-problems-in-windows-7

Author

Commented:
when i try to fix the problem with trouble shooting it goes
mirror drivers dont support area affects.

but if i sign onto another user on the same machine the aero does work..
RaminTechnical Advisor

Commented:
Make a new user account and give it administrator privileges, and check again,
if there is no problem then probably user account files for that user have some problems.

Author

Commented:
if it is the user is there a way to fix it
RaminTechnical Advisor

Commented:
it might be, but it takes time to check more things.
RaminTechnical Advisor

Commented:
you can start with a cleanup tools and registry fixer like CCleaner (free) or something like that running on that machine.

http://www.piriform.com/ccleaner

open elevated command prompt with admin rights, and run this command:  sfc /scannow

Author

Commented:
i created another user but no luck aero still not working. :(
RaminTechnical Advisor

Commented:
maybe Restoring computer from an Image backup or reinstalling Windows can solve the Issue. or perhaps it's a hardware problem with graphic card.

Author

Commented:
have though as that as a last restort, due to the fact that 6 other computer have a similiar issue :)
Commented:
i found the issue there was a sevice call

monitoring and recording service

once i disabled the service aero went back to normal

Author

Commented:
found out the reason why it was happnning, but thank you for all trying
AlexSenior Infrastructure Analyst

Commented:
It was a service causing the issue apparently

Do more with

Expert Office
Submit tech questions to Ask the Experts™ at any time to receive solutions, advice, and new ideas from leading industry professionals.

Start 7-Day Free Trial