Issues ater vsphere HA cluster configuration

I have 2 identical dell server hosts running esxi 6.5.  I have Vcenter installed on one of the windows server 2016 VMs running on host A.  I have the Vsphere essentials PLUS kit.  I have added my datacenter and my cluster. I turned on HA on the cluster and i can see that it is monitoring the master host and will change over to another host if I pull  the network cables from the master.  But my VMs appear not to be migrating to the other host.  I am running an iscsi NAS  for shared storage and added that as a new datastore to the cluster.  on the NAS i do see some small files created to show powered on host status.

where can i start to troubleshoot why the VMs are not available to the other host?
TechGuy_007Asked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
Okay, a quick test to check if HA is working, is remove power from the Host A when you have a test VM on it, if HA is working, after a few miniutes 1-2, it should restart on available hosts.

If VMware HA is enabled.

Hosts do NOT Migrate, they are restarted!
0
TechGuy_007Author Commented:
so the VM files actually have to be stored on the shared storage device?  not on the local datastores on the servers? correct?  i did get a sucessful failover but only after i moved the VM to the shared storage
0
Andrew Hancock (VMware vExpert / EE MVE^2)VMware and Virtualization ConsultantCommented:
so the VM files actually have to be stored on the shared storage device?  

Yes.

not on the local datastores on the servers? correct?  i did get a sucessful failover but only after i moved the VM to the shared storage

That's correct - shared storage
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
TechGuy_007Author Commented:
i successfully got HA to failover and restart the VMs

thanks for the help
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Virtualization

From novice to tech pro — start learning today.