Activesync. Exchange server 2010. Outlook 2016 authenticates but wont open.

Activesync. Outlook 2016. Exchange server 2010.

I have an Exchange 2010 server (latest SP and rollup - 14.03.0388).  I am having issues getting Outlook 2016 working from outside the network over the internet.

When I go to setup Outlook 2016 it's able to connect to the exchange server and says "You'll all set" and gives me the check boxes.

When I go to open Outlook though, I get the popup: "Cannot start Microsoft Outlook. Cannot open the Outlook window. The set of folders cannot be opened. You must connect to the Microsoft Exchange with the current profile before you can synchronize your folder with your Outlook data file (.ost)."
When I tun off cache mode, I also get an error.

Autodiscover works on smartphones.

testconnectivity.microsoft.com gives me green checks

I've also reset security permissions in AD

I have a valid UCC cert with both autodiscover.domain.com and mail.domain.com.

Tried from 3 different laptops with different kinds of Oultook 2016 (retail,  volume license, 365) with same result.

Also tried with different users with same result.

I'm suspecting it's something on the server but I'm not sure what because smartphones work, as does testconnectivity.microsoft.com.

Thanks in advance for any assistance.
PROACTIVETGAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

MASEE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Did you try with Outlook 2013 or 2010?

Please try adding a registry entry in the PC which you installed Outlook2016.
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\office\16.0\outlook\autodiscover
DWORD: ExcludeExplicitO365Endpoint
Value = 1
0
timgreen7077Exchange EngineerCommented:
Did you also test outlook connectivity via testconnectivity.microsoft.com, you mentioned activesync gives all green checks, what about the outlook connectivity test?
1

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
MASEE Solution Guide - Technical Dept HeadCommented:
Agree with timgreen7077.
Please do a test on testconnectivity.microsoft.com as well.
0
PROACTIVETGAuthor Commented:
It was failing the Outlook Connectivity tests.  
I found out Get-OutlookAnywhere was giving blank data though it was "Enabled"

Disabled and re-enabled it, which seemed to resolve it.

Thanks for the help guys!
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Exchange

From novice to tech pro — start learning today.