• Status: Solved
  • Priority: Medium
  • Security: Public
  • Views: 39
  • Last Modified:

Exchange2016 + Linux mail relay delay when QUIT session

Hello we have a problem with Exchange 2016 email relay and a Linux 3.5.0-23-generic #35~precise1-Ubuntu SMP Fri Jan 25 17:15:33 UTC 2013 i686 i686 i386 GNU/Linux

On the linux there is an application that use the relay on exchange 2016

We can send email but the problem is that when we do a QUIT on the session i take a really long time

Exemple:

admin@linuxservername:~$ telnet 192.168.xx.xx 25
Trying 192.168.xx.xx...
Connected to 192.168.xx.xx.
Escape character is '^]'.
220 servername.xxx.xx Microsoft ESMTP MAIL Service ready at Thu, 29 Mar 2018 15:19:45 -0400
HELO 127.0.0.1
250 servername.xxx.xx Hello [192.168.xx.xx]
MAIL FROM: xxx@xxx.xx
250 2.1.0 Sender OK
RCPT TO: xx@hotmail.com
250 2.1.5 Recipient OK
DATA
354 Start mail input; end with <CRLF>.<CRLF>
SUBJECT: xx
xx
.
250 2.6.0 <aee962d6-f8ab-47fb-a509-53b5010bb329@servername.xxx.xx> [InternalId=3199750635781, Hostname=servername.xxx.xx] 1846 bytes in 0.103, 17,468 KB/sec Queued mail for delivery

At this point we received the email in our mailbox immediatly

When we do the command below
QUIT

It take around 5 minutes  to have this error

451451 Retry later. Email Session ID: {5ABD3C52-5-6501FDCF-C0000001}
Connection closed by foreign host.
admin@linuxservername:~$

Can someone help me

Ive tried the same thing on windows and don't have any problem

The linux box send multiple emails in a day and is use for a library to send email to citizens so everytime the application send an email it hang around 5 minutes before user can continue to work

Thanks !
0
jfguenet
Asked:
jfguenet
  • 3
1 Solution
 
jfguenetAuthor Commented:
I want to tell you that i change the ConnectionInactivityTimeout for the ReceiveConnector

Get-ReceiveConnector "VIREXCH2K16\Blainville Mail Relay To Internal & External" | Set-ReceiveConnector -ConnectionInactivityTimeout 00:00:02

Before it was at 00:05:00 and that is why it was waiting around 5 minutes

It's a temporary fix but i would prefer to find out why we have this problem on the linux server

Ive tried with a different linux (centos-release-6-7.el6.centos.12.3.x86_64 and i don't have any problem at all
0
 
Sunil ChauhanExpertise in Exchange Server, Office 365 & Powershell ScriptingCommented:
This is probably your app host issue then if it's not happening on another host, probably try reinstalling network drivers etc. or telnet client app probably.
0
 
jfguenetAuthor Commented:
Finally it was a problem with our Firewall with the antispam that was causing this issue

We made an exception to not scan the ip of the server and now it's alright

Thanks !
0
 
jfguenetAuthor Commented:
Finally it was a problem with our Firewall with the antispam that was causing this issue

We made an exception to not scan the ip of the server and now it's alright

Thanks !
0
Question has a verified solution.

Are you are experiencing a similar issue? Get a personalized answer when you ask a related question.

Have a better answer? Share it in a comment.

Join & Write a Comment

Featured Post

Get your problem seen by more experts

Be seen. Boost your question’s priority for more expert views and faster solutions

  • 3
Tackle projects and never again get stuck behind a technical roadblock.
Join Now