your automatic replies cannot be displayed because the server is unavailable

Hi Guys,

Having an issue where people are unable to setup out of office in the outlook client. "your automatic replies cannot be displayed because the server is unavailable"
We use Exchange 2010 and Outlook 2016 clients, it's the regular issue where you can set it with OWA but not Outlook - Something to do with EWS by the sounds of it!

There's a lot of info online which I've been reading into and following, I feel like I'm making progress but the actual problem is still occurring.

Autodiscover was missing externally so I've added this and it's now successful when using testconnectivity but when I use the "Automatic Reply/EWS" option, it's succeeding until the bottom where it says the below:

      Creating a temporary folder to perform synchronization tests.
       Failed to create temporary folder for performing tests.
       
      Additional Details
       
ErrorADUnavailable: Active Directory is unavailable. Try again later.
Elapsed Time: 2832 ms.

Can anyone advise on what I may be missing? All the URLs have been entered when I test the autodiscover within outlook.
I'm unsure if the fact it's saying AD is unavailable is related.

Thanks,
Dom
Dominic BuckleySystems EngineerAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Sunil ChauhanLead AdministratorCommented:
Check if the Autodiscover returns the EWS URL, and then test if you can reach the EWS url from the client machine, also test if the service is reachable on the server itself.

url would be something like below....
https://server.domain.com/ews/exchange.asmx
0
Dominic BuckleySystems EngineerAuthor Commented:
EWS is setup correctly as far as the URL goes.

When I go to the specified page I get a login prompt and then I'm able to view the xml file. Still no joy.
0
Sunil ChauhanLead AdministratorCommented:
hmm then it's not the EWS issue, probably there could be some back Links attached to the mailbox.

check my post below on the instructions for further troubleshooting...

https://www.sunilchauhan.info/2013/12/not-able-to-configure-outlook-profile.html
0
Determine the Perfect Price for Your IT Services

Do you wonder if your IT business is truly profitable or if you should raise your prices? Learn how to calculate your overhead burden with our free interactive tool and use it to determine the right price for your IT services. Download your free eBook now!

Dominic BuckleySystems EngineerAuthor Commented:
It's effecting everyone and not just an individual mailbox. I was thinking maybe the file for EWS isn't populating the information correctly or something like that?
0
Sunil ChauhanLead AdministratorCommented:
if you are getting the XML post auth wtih EWS then the service is good..

check the xml outlook getting post autodisover has the correct and reachable EWS url, please review the XML...

you can do the autodisover test from the outlook or from the exrca.com tool.
0
Dominic BuckleySystems EngineerAuthor Commented:
Hi Sunil, the autodiscover is working correctly. The links are coming back OK and the Autodiscover test from exrca and Outlook comes back successful also.
0
Dominic BuckleySystems EngineerAuthor Commented:
Reset the virtual Directory for EWS which has resolved this problem.

Thanks for the assistance.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
Dominic BuckleySystems EngineerAuthor Commented:
Resetting the Virtual Directory in Exchange resolved the issue. Originally there was no autodiscover in place so this was necessary to configure first.
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Microsoft Office

From novice to tech pro — start learning today.