VMware Persona Management service sometime is and sometimes is not running on a VDI desktop after a recompose.

This is a strange one.  I have a desktop pool with 30 linked clone desktops.  When I look at the parent VM, the VMware Persona Management service is set to auto and is started. I recompose my desktop pool with a fresh snapshot of the parent VM,  After they complete many of the VDI desktops the VMware Persona Management service is not running and is set to disable.  Mind you not all 30, but a random amount.  I can recompose the pool again and again several (maybe more or maybe less) desktops the service is not running.  BTW, this is not a problem with the one desktop pool.  It is doing the same thing with another pool as well.  This pool only has 15 desktops.  Sometimes after a recompose half of the desktops the service fails to start and sometimes after a recompose may 3 of the 15 fail.  There just isn't any pattern I can find.  

I modified a power shell script that scans all my VDI desktops to see which ones the service is running on and which ones it is not.  Here is the results from me recomposing both pools just 30 minutes ago.  As you can see 20 of the 45 desktops the persona service is not started.

vm-dept-01       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-02       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-03       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-04       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-06       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-07       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-08       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-09       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-10       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-11       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-12       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-13       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-14       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-15       VMWVvpsvc       Running
vm-gen-01        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-02        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-03        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-04        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-05        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-06        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-07        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-08        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-09        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-10        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-11        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-12        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-13        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-14        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-15        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-16        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-17        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-18        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-19        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-20        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-21        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-22        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-23        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-24        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-25        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-26        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-27        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-28        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-29        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-30        VMWVvpsvc       Running


I just recomposed the two pools again and here is the results of the services scan.

vm-dept-01       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-02       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-03       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-04       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-06       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-07       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-08       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-09       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-10       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-11       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-12       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-13       VMWVvpsvc       Stopped
vm-dept-14       VMWVvpsvc       Running
vm-dept-15       VMWVvpsvc       Running
vm-gen-01        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-02        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-03        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-04        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-05        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-06        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-07        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-08        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-09        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-10        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-11        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-12        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-13        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-14        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-15        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-16        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-17        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-18        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-19        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-20        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-21        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-22        VMWVvpsvc       Stopped
vm-gen-23        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-24        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-25        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-26        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-27        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-28        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-29        VMWVvpsvc       Running
vm-gen-30        VMWVvpsvc       Running

Now there are only 8 desktops where the services is stopped.

Any idea where I can start looking.  Group Policy has been set to make sure the service is set to automatic.  Like I said, I can check the services on each VDI desktop and sometimes it is started after a recompose and sometimes it isn't.


Three HP Gen8 hosts running VMware 6.5 and Horizon 7
Bob VaalIT ManagerAsked:
Who is Participating?

[Product update] Infrastructure Analysis Tool is now available with Business Accounts.Learn More

x
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Kyle SantosQuality AssuranceCommented:
Hi,

I am here to help you with your open question.  Do you still need help?  I have the ability to alert more experts if you still need help.

If you solved the problem on your own, would you please post the solution here in case others have the same problem?

If you need me to delete this question just say "Delete."

Thank you for using Experts Exchange.

Regards,

Kyle Santos
Customer Relations
0
Bob VaalIT ManagerAuthor Commented:
Still having issue. Next step I guess to open support ticket with VMware.
0
Bob VaalIT ManagerAuthor Commented:
As I mentioned this was strange one.  Ended up we were having issues with our primary and secondary AD servers syncing with each other.  We were having issues with a non related problem.  After we fixed the AD issue which fixed the not related problem, the persona management service works fine.  All my VDI VMs start the persona management service.  I recomposed three times in one day and none of my 45+ VDI linked clone desktops failed to start the service.
0

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
Kyle SantosQuality AssuranceCommented:
Thank you for letting us know!
0
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Virtualization

From novice to tech pro — start learning today.